Bebe la oliță la 6 luni? Care e vârsta potrivită de fapt?

Ce bune sunt scutecele, ce n-ar fi dat şi mamele noastre să se fi inventat pe vremea lor! Dar, oare, eficienţa lor n-a dus la întârzierea învăţării bunului obicei de a face la oliţă?

Alexandra Ion
oliță bebe 6 luni
Se mai pune bebe la oliță la 6 luni? Puține mame mai fac asta. Hai să vedem cum era înainte și cum este acum!

Bebe la oliță la 6 luni? În trecut așa se proceda. Dacă vrei ca trecerea de la scutece la oliță să fie un eveniment fericit trebuie să găsești momentul în care copilul tău să fie pregătit pentru oliță.

Trecerea de la scutece la oliță nu este nici simplă, nici ușoară, așa că cine spune că a fost un fleac, exagerează. Esențial pentru a reuși este să indentifici acele semne care arată că micuțul tău este apt pentru a face acest pas. Dacă copilul nu este pregătit pentru oliță, încercarea de a-l învăța cu olița va fi dificilă și neplăcută și pentru cel mic și pentru părinți, iar trecerea de la scutec la oliță va dura mult și chiar poate întârzia. Dacă vei alege momentul optim, când cel mic este cu adevărat pregatit pentru oliță, atunci lucrurile vor merge mult mai simplu, iar această lecție va fi învățată repede și ușor.

Înainte de a începe lecția despre oliță copilul trebuie antrenat

Este vorba despre un antrenament care urmărește să-l învețe independența și capacitatea de a decide asupra unora din faptele sale. Lasă-l pe cel mic să facă singur o serie de lucruri simple. Îl înveți cu gustul victoriei și cu bucuria reușitei. Evident, trebuie să-l răsplătești cu zâmbete pentru reușitele lui. Nu e nevoie de laude exagerate, rolul părintelui trebuie să fie în primul rând cel de supraveghetor.

În plus, toate acestea pot să fie în egală măsură activități de rutină sau joacă. Secretul este să găsești activități care îl implică pe el și corpul lui. Să se spele singur, să încerce să-și pună o șosetă sau un pantof. Tu un picior, el altul! Lasa-l să mănânce singur. Da, este un dezastru, dar dacă nu faci asta vor fi o grămadă de lucruri simple pe care cel mic nu va putea să le facă fără ajutor pentru multă vreme. Lasă-l să se pieptene singur sau să bea apă singur… Toate acestea sunt un antrenament pentru trecerea la oliță.

Bebe la oliță la 6 luni? Așa era înainte

Până nu de mult bebelușii erau puși la oliță imediat ce împlineau vârsta de 6 luni. La 6 luni un copil cu o dezvoltare nero-motrică normală este pregătit să stea în funduleţ, fără ajutor. Tot atunci se considera că poți să-l împrieteneşti şi cu oliţa. Iată care erau indicațiile de bază:

  • Primul sfat este să ai multă răbdare şi să nu renunţi fără luptă.
  • La această vârstă bebeluşii au deja o oră fixă de trezire.
  • Imediat ce te-a fermecat cu zâmbetul matinal, scoate-i pijamaua şi aşează-l cu multă veselie pe oliţă. Dacă scutecul nu este udat recent, e posibil să-ţi facă un mare cadou şi să facă la oliţă.
  • Repeţi operaţiunea din două în două ore.
  • Nu lăsa copilul mai mult de 10-15 minute.
  • Este posibil să se plictisească şi să nu mai coopereze la fel de bine cu planul tău.
  • Cu treaba mare e mai simplu: te-ai obişnuit deja cu „semnalmentele“: fie îşi schimonoseşte feţişoara, fie se înroşeşte în obrăjori sau se opreşte din joacă. Îl pui la oliţă şi te rogi să…iasă!

Vârsta ideală pentru oliță

Este foarte important de spus că un copil nu trebuie așezat pe oliță mai devreme de un an și opt luni – doi ani.

Mai devreme de această vârstă nu are capacitatea fiziologică de control asupra sficterelor sale, deci orice încercare de a-l așeza pe oliță este un eșec. Și dacă vor fi părinți care spun: ”Eu l-am așezat pe oliță la un an și a mers!”, află că ”a mers” doar pentru că a fost o întâmplare, un automatism, iar copilul în cauză poate avea probleme de control al sficterelor, mai târziu.

Părinții trebuie să știe că un copil poate rămâne în scutece până la vârsta de doi ani, fără nici un fel de probleme, fiind chiar indicat ca trecerea la oliță să nu se facă mai devreme. A-l grăbi este frustrant pentru toți.

Întrebările pe care ți le pui ca părinte își găsesc răspunsurile medicale și științifice în „Cartea bebelușului”, o enciclopedie detaliată cu informații valoroase despre creșterea bebelușilor, de la naștere până la vârsta de doi ani. Cartea poate fi comandată DIRECT AICI.

Semne care arată că bebe este pregătit pentru oliță din punct de vedere fiziologic:

  • Rămâne cu scutecul curat pentru perioade mai lungi de timp. Deseori dimineața scutecul este curat.
  • Copilul acceptă să stea pe oliță și înțelege care este rolul ei.
  • Își poate da jos pantalonii și uneori reușește să spună că are nevoie la toaletă.

Ce „spune” copilul:

  • Merg destul de bine singur, cel puţin de câteva luni.
  • Ştiu să spun pipi/caca.
  • Te anunţ măcar cu câteva secunde înainte ca „evenimentul” să se întâmple.
  • Rămân uscat timp de două-trei ore, câteva zile la rând.
  • Mă deranjează când sunt ud, murdar şi te anunţ sau încerc să-mi scot scutecul şi pantalonii.
  • Pot să-mi dau jos pantalonaşii singur.
  • Mă interesează oliţa sau wc-ul, ba chiar inspectez baia cu curiozitate.
  • Ştiu la ce foloseşte oliţa sau wc-ul.
  • Vreau să fiu „ca oamenii mari”.

Cum îl poți pregăti pentru oliță:

  • Golește scutecele murdărite de ei în toaletă sau oliță, împreună cu el.
  • Spune-i că este copil mare și că trebuie să folosească baia la fel cum face mama și tata.
  • Lasă-l să te vadă folosind toaleta.
  • Explică-i simplu că toată lumea folosește toaleta.

Niciodată, în perioada aceasta de antrenament, nu-l forța, nu-l obliga să stea pe oliță dacă nu vrea, nu insista în a-i arăta sau explica dacă refuză să te asculte sau dacă este neatent.

Nu transforma subiectul ”oliță” în subiectul casei. E suficient dacă îi spui în treacăt o dată, de două ori pe zi despre asta. E util dacă te va auzi vorbind cu alte mămici despre cum au reușit alți copii, dar nu face greșeala de a-i spune: ”Vezi, Ionel a reușit, tu, nu!”. Comentează, fii sigură că te aude, dar nu-l da de exemplu negativ și nu-l face atent asupra discuției. Fii sigură că aude și înregistrează!

De ce face pipi la oliţă, iar caca în scutece?

Pentru că micuţii percep diferit senzaţia de pipi de cea de caca, de regulă mai neplăcută. Uneori suferă de constipaţie, un alt motiv pentru care preferă să „facă” aşa cum s-au obişnuit, culcaţi în pătuţul lor, în scutec. Alteori, pur şi simplu le e frică să vadă ce se întâmplă cu „produsul” lor după ce se trage apa. Destul de mulţi copii învaţă să folosească oliţa sau chiar wc-ul pentru pipi, dar continuă să se „murdărească” zilnic. 

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, pentru a fi la curent cu cele mai interesante articole pe care le publicăm!

Mămici, la piticii voștri cum a fost cu olița? Intră pe grupul nostru PĂRINȚI INFORMAȚI, PĂRINȚI RELAXAȚI și povestiți-ne experiența voastră.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa