Ce face un bebeluş la şapte luni. Ghid pentru liniștea părinților

Marina Rosenfeld

Pe măsură ce se apropie de această vârstă, mămicile se întreabă ce face un bebeluș la șapte luni. Ei bine, acum este momentul când el devine mai independent şi începe să-şi dezvolte personalitatea unică.

De la a ridica jucăria preferată la a se târî din loc în loc, copilaşul la 7 luni învaţă cum să controleze mediul şi realizează că se poate distra făcând asta. În următoarea lună veţi avea nenumărate ocazii de a încuraja abilităţile motrice, creativitatea şi curiozitatea bebeluşului.

Vă împărtăşim mai departe ce praguri de dezvoltare trebuie să atingă bebeluşul.

Ce face bebeluşul la șapte luni: abilităţi motorii

Copiii la 7 luni învaţă să se descurce, deşi nu toţi procedează la fel. Copilul dumneavoastră ar putea să se târască, să se rostogolească, să combine mai multe mişcări. Puteţi să-i încurajaţi abilităţile motorii plasând jucării chiar în faţa lui, dar ceva mai departe, să nu le  poată ajunge fără puțin efort. Asiguraţi-vă că mediul în care bebeluşul trăieste este lipsit de pericole, puneţi deoparte orice jucărie sau obiect ce conţine piese mici sau ascuţite.

Copilul poate sta acum în şezut, aşa că se poate întinde şi prinde jucării, iar joaca implică mai multă independenţă decât în lunile trecute. Abilitatea de a ţine şi a bea dintr-o cană, precum și mâncatul dintr-o linguriţă înseamnă că deja are mai multă independenţă. La șapte luni, copilul trebuie să fie destul de puternic ca să se ţină pe picioare atunci când e susţinut. Încercarea de a-l pune în picioare îi va întări muşchii şi astfel va fi mai pregătit pentru mers.

Ce face un bebeluș la șapte luni: erupția dentară

Între luna a 5-a şi a 7-a de viaţă, veţi vedea erupţia primilor dinţișori din gingii. Veţi ști când ies dinţii pentru că bebeluşul va fi plângăcios şi va saliva mai mult ca de obicei. Pentru a reduce dinsconfortul gingival, îi puteţi da un prosopel rece pe care să-l roadă sau o jucărie de dentiţie pe care să o roadă. Agenţia pentru Controlul Medicamentelor descurajează administrarea gelurilor gingivale ce conţin benzocaină din cauza efectelor adverse potenţial periculoase. Odată ce primii dinţi au erupt, spălaţi-i zilnic cu o o periuţă moale potrivită vârstei și cu puţină pastă de dinţi pentru bebeluşi. Mai întâi, veţi vedea incisivii centrali de jos erupând, urmaţi de incisivii centrali de sus. Nu vă alarmaţi dacă bebe a trecut de șapte luni şi nu are dinţi încă. Următorii dinţisori, lateralii de jos şi lateralii de sus, urmează să erupă în următoarele 3-4 luni. Modelul erupţiei dentare diferă de la copil la copil. Unii copii se nasc cu dinţi, iar alţii nu au deloc dinţi până la 1 an.

Ce face un bebeluş la șapte luni: alimentaţia

Bebeluşul de șapte luni deja a trecut la alimentaţia solidă. Acum probabil introduceţi mâncare cu bucăţele mici în ea, fructe şi legume zdrobite în loc de piureuri. Oferiţi-i 4 linguri de cereale îmbogăţite zilnic. Adăugând această mâncare mai densă îl va ajuta pe copil să se obişnuiască cu texturi noi pe care să le mestece. De fiecare dată când  introduceţi un aliment nou, mai aşteptaţi câteva zile înainte să introduceţi un altul nou,  pentru a putea detecta eventualele semne de alergie, cum ar fi diareea, vărsăturile, urticaria sau angioedemul.

Ce face un bebeluş la șapte luni: comunicarea

Bebeluşii de șapte luni încep să înţeleagă limbajul. Bebeluşul ar trebui să răspundă când spuneţi nu, dar nu vă așteptați să urmeze mereu instrucţiunile. Când îl strigați, ar trebui să întoarcă repede capul.

La șapte luni, bebeluşii devin experţi în comunicarea nonverbală. Ei pot avea diverse expresii faciale, de la încruntături la mirare- ei pot înţelege cum vă simţiţi din tonul vocii şi expresia feței. Copilul ar trebui să comunice vocal scoţând diverse sunete- râsete, făcând baloane de salivă sau lalalizând în succesiuni de silabe ca “da-da-da”.

La șapte luni, memoria este deja destul de dezvoltată, se dezvoltă şi memoria permanenţei obiectului. Acum câteva luni , când ascundeaţi un obiect sau când făceaţi “cucu-bau”, bebe credea că obiectul a dispărut. Acum îşi dă seama că obiectul sau persoana există chiar  dacă sunt ascunse vederii lui.

Permanenţa obiectului înseamnă că atunci când sunteţi plecaţi la cumpărături bebe ştie că încă mai existaţi. La șapte luni, poate începe anxietatea de separare, plânsul şi agăţatul de părinte atunci când acesta vrea să plece şi să-l lase cu altcineva.

Copilul va avea anxietate de separare până la 2 ani. Încercaţi la început să lipsiţi doar când bebeluşul doarme sau este binedispus. Luaţi-vă la revedere cu veselie şi nu lipsiţi mult, mai ales la început. Nu vă simţiţi vinovaţi, bebe se va consola repede și va avea încredere că vă veți întoarce.

Sfaturi pentru bebeluşul de șapte luni

  • Acum, că aţi ajuns la hrana diversificată şi solidă, luaţi masa împreună cu bebe aducând scaunul lui cu masuţă la masa voastră.
  • Stabiliţi un program de joacă zilnic. Că e vorba de a-i cânta, de a face “cucu-bau” sau orice joc copilăresc, ele sunt grozave pentru copil.
  • Așezați-vă pe podea în patru labe şi priviţi în jur. Este un mediu sigur pentru copil?

De ai exista un dicționar care să-ți traducă comportamentul bebelușului pe înțelesul tău, ce bine ar fi! Dar există, se numește „Copii crescuți cu blândețe” și fiecare pagină din ea îți dezvăluie toate secrete legate de nevoile copilului tău lună de lună. Învață să-ți asculți bebelușul chiar și-n absența cuvintelor!

Cumpără orice carte din Shop Totul despre mame și la prima comandă primești 5% REDUCERE. Introdu codul „parintitdm” când plasezi comanda pentru a beneficia de cel mai bun preț!

Pentru a ști la ce să te aștepți în următoarele luni, îți recomandăm și aceste articole:

Surse:

American Dental Association: “Teething.”

American Academy of Pediatrics: “Parenting Corner Q&A: Separation Anxiety.”

FDA: Benzocaine and Babies Don’t Mix.

Greene, A. From First Kicks to First Steps: Nurturing Your Baby’s Development from Pregnancy Through the First Year of Life, McGraw-Hill, 2005.

Joanne Cox, MD, director, Primary Care Center, associate chief of general pediatrics, Children’s Hospital, Boston.

KidsHealth: “Growth and Your 4- to 7-Month Old.”

News release, FDA.

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa