Ce face un bebeluş la cinci luni. Ghid complet pentru liniștea părinților

Marina Rosenfeld

Luna a cincea este o lună de tranziţie, vă puteţi aştepta să facă prima lui încercare de a vorbi, scrie webmd.com. Cel  mai probabil, tot acum va începe să se târască, ceea ce înseamnă că trebuie să fiţi pregătiți pentru această nouă achiziţie.

Copiii de cinci luni pot sta mult sus, în şezut, dacă sunt susţinuţi de o pernă, dar pot să stea şi fără sprijin câteva secunde.

Unii copilaşi încep să se rostogolească de pe spate pe burtică. Odată ce fac asta, veţi observa că încep să dea mult din picioruşe şi să se antreneze. Se pregătesc pentru târâre, de care nu-i mai despart decât câteva luni. Dar, ţineţi minte, când copilul se rostogoleşte de pe o parte pe alta, să nu-l lăsaţi niciodată singur în pat pentru că ar putea să cadă accidental şi să se rănească.

Alt lucru pe care îl veţi remarca la cinci luni este că bebeluşul poate să tragă obiectele mai aproape de el, să le apuce cu mâna şi apoi să le mute dintr-o mână în cealaltă. Poate chiar să ţină o cană pentru bebeluşi în mână. În situații excepționale, medicii recomandă începerea diversificării la cinci luni, însă fără o astfel de recomandare nu are sens să vă grăbiți.

Ce face un bebeluș la cinci luni: somnul

Mulţi bebeluşi dorm toată noaptea la cinci luni, dar nu toţi. Pentru a-l încuraja pe bebeluş să doarmă bine, stabiliţi o rutină a somnului. Începeţi cu o baie călduţă, urmată de puţin legănat, un cântecel şi o poveste, pentru a vă asigura că va adormi repede.

Puneţi bebeluşul în pătuţ cât încă nu a adormit. În felul acesta, îl puteți învăţa să adoarmă singur. Încercaţi să nu întârziaţi somnul bebeluşului, pentru că devine prost dispus. Puneţi-l în pat la primul semn de oboseală.

Ce face un bebeluș la cinci luni: simţurile

Văzul bebeluşului de cinci luni se îmbunătăţeşte. Bebeluşii încă nu văd perfect, dar pot să vadă deja bine la distanţă, iar ochii se pot coordona fără să mai privească încrucişat.

La cinci luni, percepţia culorilor s-a ascuţit, până în punctul în care poate sesiza diferenţe între două nuanţe ale aceleiaşi culori. Dar ei preferă încă culori primare: roşu, albastru şi galben.

Ce face un bebeluș la cinci luni: comunicarea

Copilul gângureşte deja, iar unele sunete pot să semene cu cuvintele. Ei pot să asocieze o consoană şi o vocală (cum ar fi “baba”. Dacă auziţi “ma-ma”sau “da-da” nu vă bucuraţi prea tare. Copiii la această vârstă nu dau sens sunetelor pe care le emit. Mai aveţi răbdare câteva luni pentru ca acele “mama” şi “dada” să vă fie adresate.

La cinci luni, bebeluşii încep să înţeleagă sunetele pe care le aud, cum ar fi lătratul unui câine sau un motor de maşină ce porneşte. Deşi nu înţeleg cuvintele încă, vor întoarce capul  atunci când se aud strigaţi sau când aud cuvântul “nu”.

Ce poți face pentru un bebeluş de cinci luni

  • Bebeluşii iubesc muzica. Cântaţi-le tot felul de cântecele de la clasice, la jazz şi pop. Ei vor bate din palme şi vor gânguri.
  • Oferiţi copilului jucării, un cub moale sau o jucărie zornăitoare. Să-i spuneţi mereu cum se numesc obiectele din jur, pentru a-l încuraja să rețină denumiri și să le asocieze corect.
  • Înlăturaţi caruselul de deasupra pătuţului odată ce bebelușul e capabil să se întindă. Ar putea să îl tragă pe el și să se rănească.
Surse:

Rudolf, M. and Malcolm IL., Pediatrics and Child Health, Blackwell Publishing, 2006.

Sears, W., MD, and Sears, M., The Baby Book, Little, Brown & Company, 2003.

Jennifer Shu, MD, pediatrician with Children’s Medical Group in Atlanta, and co-author of Heading Home with Your Newborn.

Joanne Cox, MD, director of the Primary Care Center, and Associate Chief of General Pediatrics, Boston Children’s Hospital.

Pentru a ști la ce să te aștepți în următoarele luni, îți recomandăm și aceste articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa