Cele mai bune activități pentru dezvoltarea creierului copilului de până la 1 an

Anca Vlad
activitati pentru dezvoltarea creierului

Copiii au nevoie în preajma lor de un adult care să răspundă nevoilor lor. Puiul de om este conceput să se dezvolte interacționând cu oamenii pe care-i iubește și observând viața familiei și a comunității. Asta înseamnă că cel mai important lucru pentru micuțul tău este să interacționeze cu tine într-un mod plin de iubire, de căldură și de voioșie și să observe felul în care tu îți duci la îndepliniri treburile zilnice.

Doctorul Laura Markham, autoarea cărților ”Părinți liniștiți, copii fericiți” și Părinți liniștiți, FRAȚI FERICIȚI Cum să creștem frați prieteni pe viațădisponibile online și AICIpovestește despre cazul unei mămici îngrijorate că nu face tot ce trebuie pentru fetița ei de opt luni.

”Dr. Laura Markham, Fiica mea are opt luni și aș vrea să știu cum ar fi cel mai bine să-mi petrec timpul cu ea: cât să se joace singură, cât să participe la jocuri interactive, ce activități sunt indicate la vârsta ei, există jucării importante și aș putea s-o țin tot așa. În general, îmi fac programul după ea, dar vreau să fiu sigură că includ și activități care-i sunt benefice. E inteligentă și aș vrea să cultiv această calitate fără să-i fac un program exagerat de strict. Vreau să mă asigur că fiecare moment petrecut cu ea este de calitate.” – este mesajul pe care psihologul l-a primit de la acea mămică.

Cât de norocoasă este fiica ta că are o mamă atât de interesată de dezvoltarea ei sănătoasă. Îți admir dorința de a petrecere timp de calitate cu fiica ta. Așa că te sfătuiesc să-ți împarți viața cu copilul tău, dar nu să te concentrezi minut cu minut pe el. – a fost răspunsul Laurei Markham.

Cu alte cuvinte, fetița ta știe că vei fi acolo atunci când va avea nevoie de tine. E un mod foarte sănătos de a fi un părinte bun și o modalitate de a-i crea mediu potrivit pe care să-l exploreze și în care să înflorească. Nu lăsa însă să se învârtă totul în jurul ei: genul acesta de presiune îi provoacă neliniște copilului.

Deci, e important să răspunzi nevoilor micuței tale, în sensul că trebuie s-o hrănești atunci când îi e foame, o culci atunci când e obosită sau s-o lași las-o să studieze gângania de pe trotuar. Nu trebuie „să te bagi în seamă” și s-o faci să-și piardă încrederea. Tot ce trebuie să faci e să o asiguri prin simpla prezență că, în caz de nevoie, are lângă ea un adult care poate rezolva problema.

Rutina înseamnă confort pentru un copil mic

Ca să-i asiguri rutina și stabilitatea poți să faci un program pentru amândouă („Dimineață, în timp ce mami spală vasele, tu te joci cu jucăriile, apoi mergem împreună la cumpărături”). Apoi, în timp ce îți duci la îndeplinire îndatoririle zilnice, încearcă s-o incluzi și pe ea. Ține cont că, la această vârstă, creierul ei nu are nevoie să fie bombardat cu informații. În activitățile zilnice, ea va găsi suficiente lucruri de făcut care să-i stimuleze dezvoltarea cognitivă. Pe de altă parte, creierul unui copil mic are nevoie să interacționeze cu oamenii speciali care sunt în jurul ei. Pe tine te folosește ca bază din care pornește în explorarea lumii și se va uitat tot timpul la tine, ca să-și dea seama cum să interpreteze aceste experiențe. Pe măsură ce interacționează cu tine, creierul ei face conexiuni neurale și se pregătește pentru viață.

Așadar, dezvoltarea creierului unui bebeluș este baza fundației siguranței emoționale. Asta înseamnă că trebuie să te asiguri că petreci suficient timp cu ea, că-i acorzi atenție și că o liniștești atunci când este îngrijorată sau speriată. Studiile arată că micuții sunt cu atât mai avansați din punct de vedere intelectual, emoțional și fizic, cu cât mama este mai atentă și interacționează mai mult cu el.

Activități pentru dezvoltarea creierului

Un copil nu are nevoie să știe să citească sau să numere ca să se dezvolte intelectual. Poate descoperi stimuli intelectuali în „de-a v-ați ascunselea”, în „leapșa” sau în studiere mediului înconjurător atunci când o iei cu tine la cumpărături sau interacționează cu alți oameni. Poate că ai auzit că e bine să-i citești și așa este. Este însă și mai bine să discuți cu ea.Atrage-o în discuții în timp ce împăturești rufele spălate, speli vase sau pregătești cina.

În scurt timp, fiica ta va începe să meargă de-a bușilea și va vrea să exploreze tot. E important de știu că micuților cărora li se spune deseori „Nu”, nu vor învăța să gândească deschis. Dacă vrei s-o lași să se dezvolte din punct de vedere intelectual, susține-i curiozitatea, asigurându-te în prealabil că nu are acces la lucruri periculoase. Poate că vei aranja zi de zi cărțile pe rafturi și vei aduna lucruri de pe jos, dar pe termen lung, copila va avea de câștiga: va descoperi că merită să descopere și că nimic nu o împiedică să facă acest lucru.

Copiilor le plac schimbările

Dacă se plictisește să stea în scăunel și să se joace cu păpușile, ia-o la plimbare. Dacă se agită în premergător, las-o pe podea. Dacă nu are răbdare să speli cada și chiuveta, ia o mică pauză și jucați-vă cu apa. Copiilor le place să descopere cum stau lucrurile, mai ales dacă, în acel moment, interacționează cu părinții.

Ar trebui să-i „antrenezi” creierul cu jocuri? Nu e nimic rău în asta, atâta timp cât alegi jocurile potrivite vârstei. Cântă-i, maseaz-o, pune-i melodii potrivite vârstei, dansează cu ea. Un alt lucru important: asigură-te că are ocazia să întâlnească alți bebeluși sau chiar copii mai mari.

E indicat s-o lași să se uite la televizor? Experții sunt categoric împotrivă. În primul rând, micuții care petrec mult timp uitându-se la televizor nu interacționează suficient cu oamenii în carne și oase, iar studiile au demonstrat că vorbesc mai târziu și mai greu. În al doilea rând, imaginile care se schimbă cu rapiditate afectează transformarea creierului.

E admirabil faptul că vrei să faci ca fiecare moment să conteze, dar e la fel de important să-ți înveți copilul că nu asta contează. Momentele importante nu sunt echivalente cu ocupația continuă. Copii au nevoie să interacționeze cu noi, dar vor să se joace și singuri. Toți micuții simt nevoia să se joace în prezența noastră, care le conferă siguranță, dar nu au neapărată nevoie de amestecul nostru.

Fetița ta e un copil norocos. Din moment ce îi urmezi „indicațiile” vei fi capabilă să-ți dai seama că vrea și vei putea să-i oferi ceea ce are nevoie. Bucură-te de ea și prețuiește timpul petrecut cu ea. În cele din urmă, faptul că ne bucurăm să stăm cu ei e cel mai important lucru pentru un copil.

Dacă vrei să afli mai multe sfaturi de la Laura Markham, poți citi cărțile ei. Acestea sunt disponibile AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

FOTO: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa