Cum să faci faţă crizelor de independenţă din perioada 1-3 ani

Alexandra Constantin
independență

În timp ce pentru unii părinţi primul an de viaţă al copilului se dovedeşte a fi cel mai dificil, pentru alţii perioada 1-3 ani este echivalentă cu crizele de independenţă şi situaţiile greu de înfruntat.

Îţi venim întâmpinare în rândurile de mai jos cu un scurt ghid menit să te ajute să treci cu bine peste perioada 1-3 din viaţa copilului, cunoscută şi sub numele de etapa în care cel mic începe să-l ia pe NU în braţe.

  • Încearcă să nu laşi în preajma copilului obiecte de mici dimensiuni. Din curiozitate, cei mici vor încerca să le descopere şi astfel există riscul să le bage în gură sau în nas.
  • Gustările sănătoase pe care le poţi prepara acasă sunt o bună soluţie pentru situaţiile în care copilul descoperă dulciurile din comerţ şi insistă să i le cumperi. În astfel de cazuri, poţi apela la snack-urile pregătite de tine.
  • Îmbrăcămintea sport se dovedeşte a fi extrem de eficientă când trebuie să alergi cât e ziua de lungă după un copil de câţiva anişori. Mai ales că în intervalul 1-3 ani cei mici sunt adevărate izvoare de energie, un echipament de acest fel te poate ajuta mai mult decât crezi.
  • Nu puține sunt cazurile când părinţii cedează uşor şi cumpără copilului zeci de jucării. Aşa că în scurt timp se poate ajunge să nu mai ai pe unde să mai calci prin casă fără să dai peste vreo jucărioară. Ideale sunt cutiile de depozitare pe care le poţi cumpără din timp.
  • Răbdarea şi cafeaua sunt două dintre soluţiile optime care te ajută să faci faţă cu brio energiei şi încăpăţânării unui copil între 1 şi 3 ani. Aşa că nu ar strică să ştii unde sunt cele mai apropiate cafenele atunci când te pregăteşti să ieşi afară la joacă cu cel mic.
  • Asigură-te că ai tot timpul în frigider gheaţă în recipientele speciale. Sub formă de comprese poate fi de mare ajutor mai ales că micul campion se poate lovi în timp ce explorează lumea din jur.
  • Nu strică să ai mai tot timpul suficientă soluţie pentru curăţarea şi dezinfectarea diverselor suprafeţe din locuinţă. Nu de alta, dar numărul petelor de mâncare şi nu numai pe care le va face copilul o să fie tot mai mare.
  • Asigură-te că cel mic nu are la îndemână markere permanente sau orice fel de culori de acest fel. Util este şi să faci duplicate la cheile de care ai nevoie. Din grabă sau din neatenţie rişti să le pierzi, aşa că nu strică să ai mereu la îndemână o altă pereche.
  • Stai cât mai mult timp cu copilul tău, învaţă-l să se joace şi să descopere lumea din jurul lui. Nu numai că poţi petrece timp de calitate alături de el, ci ajungi să limitezi sau chiar să nu-l laşi să stea în faţa ecranului tabletei sau televizorului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa