De ce trebuie măsurat capul bebelușului

Alexandra Ion

La fiecare vizită la pediatru, acesta va face câteva măsurători de rutină bebelușului, printre care și circumferința capului.

De ce trebuie măsurat bebelușul, în general, și de ce trebuie măsuurat capul bebelușului, cu regularitate, până la doi ani? Iată detaliile!

Până la vârsta de doi ani, în mod special, măsurarea bebelușului – circumferința craniulului, a toracelui, înălțimea și greutatea, sunt indicatori importanți, care arată dacă evoluția copilului este în limitele normale. Dacă celelalte măsurători au o explicație evidentă, măsurarea circumferinței craniului indică ritmul de creștere al creierului și este un indicator foarte util pentru depistarea precoce a unor eventuale probleme.

Copilul, până la doi ani, are anumite proporții, cu mici variații, considerate normale.

Asftel, capul unui nou-născut este, de obicei, cu aproximativ doi centimetri mai mare decât circumferința toracelui. Între șase luni și doi ani, ambele valori tind să fie aproape egale, uneori circumferința capului fiind puțin mai mare, dar niciodată mai mare de doi centimetri, iar după doi ani, aceste valori se inversează, circumferința toracelui devenind mai mare decât cea a capului.

Părinții trebuie să măsoare circumferința craniului copilului, până la un an, de două ori pe lună. Medicul pediatru o să facă și el aceste măsurători la fiecare control lunar de rutină. Valorile trebuie notate într-o agendă a bebelușlui pentru că sunt informații importante cu privire la ritmul de evoluție al copilului.

Citește și: Etapele dezvoltării copilului

În cazul în care circumferința capului nu întregistrează nicio creștere vreme de două luni, atunci este un semn clar că ceva ce nu este în regulă. Dacă circumferința craniului nu crește în ritm normal, creierul copilului și trunchiul cerebral sunt supuse la o presiune anormală, care poate duce la complicații ireversibile.

Dacă creșterea în greutate și creșterea în înălțime pot avea variații care depind inclusiv de detalii moștenite de la părinți, creșterea circumferinței craniului trebuie să rămână constantă și perfect proporțională cu circumferința toracelui (detalii și un grafic poti să gasesti pe Baby Infant Growth Chart Calculator).

Mărimea medie a circumferinței capului copilului la naștere (la termen) este de 34-35 centimetri

Circumferința capului crește cu circa doi centimetri pe lună, între momentul nașterii și vârsta de trei luni.

Între patru și șase luni, circumferința crește cu un centimetru pe lună, iar după șase luni creșterea circumferinței craniului este de 0,5 centimetri pe lună și rămâne la acest ritm până la un an. Abaterile pot fi tolerate, dar numai dacă sunt în acod cu alte măsurători ale copilului.

Principalul indicator al normalității care trebuie să rezulte din măsurători este echilibrul între toate măsurătorile (cap, torace, înălțime, greutate). Există factori care pot influența ritmul de creștere: componenta genetică, prematuritatea, aportul de grăsimi al mamei în cursul sarcinii, alimentația copilului, nivelul de fier și zinc din organismul copilului și altele.

Acum știi de ce trebuie măsurat capul bebelușului!

Dacă vrei să afli mai multe despre dezvoltarea bebelușului, citește și când trebuie să se închidă fontanela la bebeluşi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa