Deget sau suzeta?

TOTUL DESPRE MAME
deget

Dacă ai auzit că suptul degetului îi va deforma pe viaţă dinţii copilului şi că de suzetă nu va mai scăpa niciodată (poate când dă la facultate, dar nici atunci nu e sigur), iar în concuzie nu ştii ce să alegi între două rele, îţi spunem de la început că dilema asta este în mintea a 95 % dintre părinţi.

Stai liniştită, tendinţa copilului tău de a suge este normală, el are nevoie să sugă şi se pregăteşte pentru suptul la sân încă din viaţa intrauterină. Majoritatea copiilor şi-au supt degetul sau au avut suzetă şi au devenit nişte adulţi normali.

Suptul la sân linişteşte copiii şi este metoda folosită de bebeluşi pentru a adormi mai uşor. În lipsa sânului, unii copii preferă suzeta atunci când sunt obosiţi, alţii se calmează singuri sugându-şi un deget sau mai multe. Cercetătorii spun că nu există preferinţe pentru una sau pentru cealaltă metodă şi că părinţii nu îşi pot controla copiii în acest sens. Chiar dacă avantajele şi dezavantajele folosirii suzetei ori a degetului nu sunt nici la ora aceasta clare sunt câteva lucruri care ne dau de gândit.

Suzeta

Dintotdeauna au existat controverse legate de avantajele şi dezavantajele pe care le are suzeta asupra dezvoltării bebeluşilor, însă decizia finală le aparţine părinţilor care trebuie să fie atenţi la semnele date de copil.

Avantajul suzetei este că poate fi controlată şi că poate fi scoasă atunci când copilul nu pare să aibă nevoie de ea, când e calm, jucăuş şi dă semne că vrea să comunice cu tine. Pediatrii nu încurajează folosirea suzetei oricând, ca mijloc de a scăpa de copil şi de a-l linişti chiar şi când nu e cazul, ci doar atunci când sânul ori altă metodă de confort nu dau roade.

Unii specialişti spun că acesta este şi cel mai mare dezavantaj al suzetei: copilul este condiţionat de un element exterior atunci când încearcă să se liniştească.

Pro

  • Ajută bebeluşii nealăptaţi să adoarmă mai uşor.
  • Îi calmează rapid dacă se sperie de sunete puternice.
  • Îi împiedică pe bebeluşi să-şi sugă degetele, obicei care ar putea cauza probleme dentare mai târziu.
  • Unele studii au arătat că bebeluşii care au folosit suzeta au fost mai puţin predispuşi să fumeze în adolescenţă ori la maturitate.

Contra

  • Bebeluşii care folosesc suzeta în primele săptămâni de viaţă îşi pot pierde reflexul de a suge de la sân ceea ce poate duce la înţărcare precoce. Suptul neproductiv al suzetei este mai puţin dificil decât suptul la sân când copilul depune efort, astfel încât poate deveni confuz şi va alege metoda cea mai uşoară.
  • Folosirea suzetei presupune mai multă muncă de sterilizare şi anumite costuri.
  • Unele studii spun că suzeta poate fi responsabilă şi de dificultăţi de vorbire, de aceea se recomandă ca atunci când copilul începe să vorbească să se renunţe la ea.
  • Pe scurt, dacă suzeta ajută într-o anume măsură să îţi linişteşti copilul, foloseşte-o, dar cu moderaţie, şi foarte rar în primele luni de alăptare când nevoie de supt este intensă. Folosită rar nu devine un pericol pentru dezvoltarea copilului, dar e recomandat să îţi încurajezi să se calmeze singur şi prin alte metode.

Suptul degetului, obicei prost?

În unele cazuri, suptul degetului poate deveni un obicei la sugari sau la copiii mici atunci când le este foame, când sunt agitați, somnoroși sau plictisiți. Cei mai multi copii sug degetul mare de la mână, iar unii au și alte manifestări în același timp: se trag de lobii urechii ori freacă un material la îndemână.

În cazul copilului de până în patru ani care îşi suge degetul, încercaţi să îl ignoraţi şi să îi distrageţi atenţia. Nu-l pedepsiţi, nu-l certaţi şi nu-i trageţi mâna din gură pentru că aceste metode nu face decât să îi întărească comportamentul. În niciun caz nu apelaţi la metode băbeşti de tipul ardei iute sau substanțe amare aplicate pe deget.

Suptul degetului la copilul preşcolar sau şcolar nu este o problemă serioasă. Totuşi, îl poate face să pară bebeluş ceea ce îl poate expune ridiculizării din partea colegilor. La un preşcolar mai mare poţi apela la vanitate, arată-i cum se încreţeşte degetul de la supt şi cum dinţii lui devin mai proeminenţi, dar procedaţi cu blândeţe.

În unele cazuri, destul de rare, suptul degetului peste vârsta de cinci ani poate să semnifice o problemă emoţională sau anxietate care trebuie tratată terapeutic.

Pro

  • În cazul copiilor alăptaţi, este de preferat ca ei să îşi sugă degetul în loc de suzetă pentru că nu interferează cu tehnica de supt la sân şi nu îi poate confuza pe copii.
  • Un copil care îşi suge degetul mare sau arătătorul se va linişti mai uşor pe termen lung decât unul care apelează la suzetă.

Contra

  • Suptul îndelungat al degetului poate provoca probleme ale dentiţiei, ca de exemplu alinierea anormală a dinţilor (prognatism) care se pot regla numai după ce copilul renunţă la supt.
  • Probleme de pronunţie a consoanelor „t”, „d”.

Specialiştii  spun că reflexul suptului degetului va dispărea după vârsta de patru ani, iar până atunci recomandă părinţilor să nu acţioneze împotriva acestui obicei, dar nici să nu îl întărească atunci când copilul nu dă semne că ar avea nevoie de el.

Copilul tău foloseşte suzeta sau îşi suge degetul?

Citește și ”Copii crescuți cu blândețe”, cartea care te ajută să-ți înțelegi copilul mai bine și să-l crești ținând cont de nevoile lui. Aceasta este disponibilă AICI.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa