Dezvoltarea bebelusului (7 – 12 luni)

TOTUL DESPRE MAME

Dezvoltarea fizica

Bebelusul tau incepe sa invete cum sa se descurce pentru ca acum incepe sa mearga de-a busilea prin camera. E posibil ca cel mic sa inceapa sa dea cu spatele si sa nu mearga in patru labe deloc, ci doar sa dea cu fundul inapoi. Va putea sa stea in picioare fara ajutor, iar cand ajunge aproape de noua luni se va putea ridica in picioare, ajutandu-se de mobila din casa sau, desigur, de proprii sai parinti.

Tot in apropierea varstei de noua luni, cei mai multi bebelusi pot sa stea drepti in picioare pentru cateva minute. Daca pica, vor reveni la pozitia initiala fara ajutor. Cel mic poate sa se ridice singur sprijinindu-se de scaune, de mobila sau de jucariile potrivite, dar nu stie sa se puna la loc pe jos decat printr-o cazatura.

Cand se apropie de un an, bebelusul va putea sa se propulseze, fie mergand de-a busilea, fie tinandu-se de obiectele din casa. Cativa bebelusi incep sa faca primii pasi acum, iar unii chiar invata sa urce scarile, asa ca fiti atenti la ce le lasati la indemana prin casa.

Alte dezvoltari fizice:

  • bebelusii evolueaza de la capacitatea de a misca obiecte mici, mici cu degetul, pana la capacitatea de a apuca cu doua degete lucrurile de pe jos;
  • incep sa se uite dupa jucariile care au cazut, chiar si dupa cele pe care nu le vad. Dupa varsta de un an, incep sa inteleaga ca un obiect se poate ascunde intr-o cutie sau sub un castron si pot sa-l gaseasca si sunt cu adevarat surprinsi daca nu-l gasesc acolo;
  • pot arunca jucarii din carucior special ca sa le vada cum cad si pentru a-i face pe adulti sa vina si sa le aduca obiectul inapoi.

Vorbire

Vei incepe sa auzi sunete pe care le va tot repeta, expresii de genul „dadadadada”, dar si alte sunete pe care le va imita. Acestea sunt piatra de temelie pentru primele cuvinte care apar, de obicei, in jurul varstei 12-15 luni.

Bebelusul trebuie sa fie stimulat prin povesti, cantecele sau prin simple discutii. Aceasta este varsta la care trebuie sa-i formezi vocabularul prin cantece pentru copii, dar si prin conversatie. Asa ca vorbeste cu bebelusul tau!

Daca ti se pare ca cel mic nu e deloc interesat de cantece sau atunci cand ii vorbesti, consulta un doctor pentru un test de auz.

Inaltime si greutate

O modalitate prin care poti sa prevezi progresul si dezvoltarea bebelusului este prin inaltime si prin greutate. Vizitele dese la pediatru pot sa-ti ofere informatii despre cat de bine se dezvolta bebelusul. Si desi e foarte diferit felul in care bebelusii iau in greutate, cea mai mare crestere poate fi observata in primele sase-noua luni.

Aproape 1 an

Cand se apropie prima zi de nastere a bebelusului tau, vei putea observa deja ca sta in picioare si ca pleaca la plimbare prin casa. Daca nu incepe sa mearga pana la varsta de 18 luni, e recomandat sa consulti un medic pentru ca poate avea probleme cu dezvoltarea.
La un an, cel mic va putea, cel mai probabil, sa arunce lucruri, sa arate cu degetul si chiar sa faca semnul de „pa-pa!”. Tine urechile ciulite pentru cuvinte precum „mama” si „tata”. Aproape de un an, bebelusul incepe sa inteleaga si sensul cuvantului „nu”.

Cel mic va dormi in continuare aproape 14 ore pe zi, doar ca puiul de somn din timpul zilei va deveni mai scurt, chiar daca va fi repetat de doua ori.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa