Etapele dezvoltării fătului: de la 0 la 9 luni

Alexandra Ion
etapele-dezvoltarii-fatului-totul-despre-mame

Iată care sunt etapele dezvoltării fătului în toată perioada când stă în burta mamei!

Dezvoltarea intrauterină a embrionului și fătului este uluitoare. Unii spun că în cursul vieții intrauterine metamorfoza reia toată evoluția omului din istoria Terrei, de la stadiul de celulă, la om inteligent. Etapele dezvoltării fătului sunt extrem de rapide, totul decurge cu viteză maximă, într-un ritm pe care nimic nu-l egalează.

Te pregătești să devii mamă? Cumpără acum ”manualele de utilizare” a bebelușului, cele mai importante cărți pe care orice proaspătă mămică trebuie să le aibă. Acestea sunt disponibile AICI.

Știai că șansele unei femei de a rămâne însărcinată sunt de doar 25%, în fiecare lună? Pare puțin, dar nu este deloc așa! Ovulul tău și spermatozoizii partenerului tău au pus la cale o nouă ființă, unică și irepetabilă. Celula ou are dimensiunea unei gămălii de ac și totul începe cu formarea a circa 100 de celule primordiale, ce conțin informațiile complete pentru formarea viitorul omuleț. Dar ştiai că primele semne ale sarcinii apar la circa șapte zile de la momentul concepției?

Embrionul se dezvoltă fantastic în prima lună

În primul trimestrul al sarcinii vorbim despre embrion și procesul de evoluție se numește embriogeneză. În această etapă embrionul e foarte vulnerabil, etapa fiind cea în care celula ou se transformă într-un pui de om cu toate organele formate și funcționale, în mediul intrauterin.

În prima lună de sarcină din etapele dezvoltării fătului se formează inima, creierul, măduva spinării, iar mușchi și oasele sunt în plin proces de formare. Apar mugurii organelor interne, fiecare așezat exact acolo unde este locul lui. În a șasea săptămână de sarcină se formează protuberanțele din care se vor „construi” ochii, mugurii membrelor, iar la ecografie bătăile inimii viitorului tău copil se aud, pentru că inima puiului de om este activă. Trebuie spus că perioada de embriogeneză durează din ziua a 17-a până în a 56 zi de sarcină.

În săptămâna a șaptea de sarcină cresc mugurii membrelor, se dezvoltă intens inima, apar formațiunile din care se vor dezvolta plămânii, intestinele, apendicele, creierul crește, măduva spinării se alungește și apar primele impulsuri nervoase, apar nările, gura și se formează globii oculari. Tot în această săptămână apar pleoapele și mugurii urechilor, degetele de la mâini și picioare.

Primele mișcări ale embrionului, imperceptibile pentru mamă, apar în săptămâna 9

Știai că cele mai multe din avorturile spontane apar în cea de a șaptea săptămână de sarcină? Iar embrionii eliminați spontan au în 90% din cazuri erori de dezvoltare incompatibile cu viața? Ceva anume sesizează erorile și întrerupe natural procesul de evoluție.

Embrionul începe să se miște în uter în cursul celei de a noua săptămâni de sarcină. Mișcările sunt foarte fine și ușoare, iar femeia însărcinată nu le poate percepe. În etapele dezvoltării fătului, în cursul celei de a 10 săptămâni, apar mugurii dinților definitivi, începe formarea organelor sexuale, unghiile degetelor, iar dezvoltarea organelor interne este accelerată. Capul se rotunjește, se dezvoltă nasul, buzele, pleoapele și se conturează clar gâtul. Știai că grețurile te opresc de la alimentele care ar putea să-i facă rău copilului? Somnolența este garanția unei bune oxigenări a țesuturilor uterine, iar oboseala e un sistem de protecție care oprește femeia însărcinată de la excese?

Bebeluş în miniatură

A patra lună de sarcină corespunde săptămânii a 13-a. Acum embrionul trece la stadiul de făt, are toate organele definite, iar toate particularitățile anatomice externe sunt formate. Totul continuă să evolueze și începe procesul de stratificare al epidermei. În săptămâna a 14-a de sarcină fătul are circa 130 de grame și 10 centimetri lungime. Este un bebeluș în miniatură.

Știai că săptămâna a 16-a de sarcină este considerată o piatră de hotar? 90% din sarcinile ajunse la acest moment al evoluției vor putea fi duse la termen fără probleme. Acesta este și momentul în care viitoarea mamă simte mișcările fătului.

A cincea luna de sarcină, care începe cu a 17-a săptămână de sarcină este mijlocul trimestrului doi de sarcină. Fătul are circa 15 centimetri și aproximativ 150 de grame. Dacă în luna a patra pielea copilului era transparentă și roșie, ca urmare a structurii capilare ce se formează, în cursul lunii a cincea de sarcină începe procesul de formare a stratului adipos, proces care se termină abia în momentul nașterii. La finele lunii a cincea pielea fătului este acoperită cu un strat albicios numit vernix caseosa. Această substanță grasă protejează pielea bebelușului de expunerea îndelungată la lichidul amniotic. La sfârşitul lunii a cincea copilul are circa 25 de centimetri lungime și ajunge la aproximativ 400 de grame.

Gimnastica din burtică

Săptămâna a 22-a de sarcină corespunde cu începutul lunii a șasea de sarcină. Fătul e o prezență reală în uter, care face mișcările din ce în ce mai puternice și mai susținute. Este perioada de dezvoltare intensă a musculaturii. Fătul are pleoape și mimică facială. Mai mult, poate reacționa la sunete puternice, la ritm și muzică.

În etapele dezvoltării fătului, săptămâna 24-a de sarcină reprezintă un alt prag. Fătul atinge 500 de grame, iar mișcările lui sunt liniștitoare și tonice pentru mamă. Măduva osoasă a fătului începe să producă celule albe, fătul exersează procesul de înghițire și poate sughița. Pragul momentului este ritmul de creștere în greutate al fătului care se accelerează vertiginos, pentru a ajunge la greutatea ideală la naștere.

Cordonul ombilical, jucăria lui bebe

A șaptea lună de sarcină începe cu săptămâna 26. E o nouă treaptă cucerită în etapele dezvoltării fătului. Practic în acest moment singurele organe care mai au nevoie de timp pentru a se perfecționa sunt plămânii. Chiar și așa, fătul este viabil și poate să trăiască în exteriorul uterului. În cursul acestei săptămâni plămânii au capacitatea de a trece de la mediul intrauterin la cel extern și pot face față la această situație. Esențial este că nivelul de dezvoltare al creierul este suficient de ridicat pentru a coordona funcțiile vitale, iar reflexele bazale sunt perfect însușite și pot asigura supraviețuirea extrauterină.

La finele lunii a șaptea, în săptămâna 28, fătul măsoară aproximativ 35-40 de centimetri și cântărește puțin peste un kilogram, dar crește în greutate în ritm accelerat. Undele cerebrale fac posibil ca fătul să aibă mimică, să clipească și chiar să viseze. Acesta își explorează corpul, înghite lichid amniotic, funcția renală este activă, doarme și are episoade de activitate intensă. Știai că prima jucărie a copilului tău este cordonul ombilical? Fătul efectiv se joacă cu acesta. Îl prinde cu mâinile, îl strânge, îl trage, îl învârte.

Luna a opta, încă de joacă

Săptămâna a 31-a de sarcină înseamnă începutul lunii a opta de sarcină. Fătul măsoară undeva spre 45 de centimetri și a depășit pragul a două kilograme, dar are încă spațiu pentru a face tumbe, așa că se joacă și se mișcă mult. Luna viitoare o să se domolească din activitate pentru că nu mai are unde să se miște. Fătul face exercițiile de respirație, iar plămânii sunt complet dezvoltați. La finele celei de a opta luni ritmul de acumulare de grăsime în stratul subcutanat se accelerează, fătul crește mult în greutate, uneori chiar circa 500-800 de grame.

Epopeea dezvoltării fătului se apropie de final. Săptămâna a 36-a de sarcină, este prima săptămână a lunii a noua. Fătul are peste 50 de centimetri lungime de cele mai multe ori și se apropie de trei kilograme. Statisticile arată cei cei mai mulți dintre nou-născuții la termen au circa 51 de centimetri la naștere și undeva în jur de 3,2 kilograme.

Săptămâna 38 e momentul în care vei simți din plin forța copilului tău. E mare, e puternic și vrea să vină pe lume. Aceasta este săptămâna în care unghiile cresc dincolo de buricele degetelor la mâini și la picioare. Unghiile copilului sunt un semn de evaluare a prematurității. Unghiile trecute de buricele degetelor arată că bebe este gata în orice clipă să vină pe lume. Va decide el când face asta! Este prima decizie din viața lui! Dar ştiai că doar 5% dintre copii se nasc exact la data scadentă a sarcinii? Restul de 95% vin fie mai repede, fie mai târziu!

Iată și un video drăguț despre cum se dezvoltă fătul:

Citește și:
15 simptome precoce de sarcină
Semnele ovulatiei
Sindromul picioarelor neliniștite în sarcină
Cum să diminuezi durerile după cezariană

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa