Forma capului la nou-născuţi. Când este cazul să vă îngrijorați

În primele săptămâni de viață este posibil să observi o deformare a capului bebelușului tău. Află de ce apare și ce ai de făcut imediat!

Andreea Popa
forma-capului-la-nou-nascuti

Forma capului la nou-născuți. Mulţi bebeluși au capul uşor asimetric, dar este forma capului la nou-născuți un motiv de îngrijorare? Este posibil ca, în primele săptămâni de viaţă, capul bebeluşului tău să ţi se pară uşor asimetric.

Află care sunt cauzele, ce poţi face tu pentru remedierea problemei şi când este necesar să te adresezi unui specialist.

Capul şi creierul imediat după naștere

  • Pe capul micuţului tău sunt două zone moi, numite fontanele. Aici, oasele craniului nu s-au îmbinat încă, pentru a permite deformarea capului în timpul naşterii şi revenirea, în primele săptămâni de viaţă, la forma sa programată genetic.
  • În acest răstimp, creierul începe să se dezvolte rapid. Deja, la naştere, are 33% din mărimea şi 25% din greutatea pe care o va avea la vârstă adultă.
  • Revenind la forma craniului, dacă ai avut o naştere naturală, capul puiului tău e normal să fie puţin alungit.
  • Circumferinţa reprezintă un indicator important al dezvoltării micuţului, fiind măsurată regulat, cu ocazia fiecărei vizite a pediatrului.
  • Capul unui nou-născut prezintă o circumferinţă de 31-39 cm şi ajunge, în şase săptămâni, la 34-42 cm.

Pe parcursul primului an de viaţă, viteza cu care bebelușului tău i se dezvoltă simţurile şi abilităţile este uimitoare. Nici nu-i de mirare că, la această vârstă, creierul lui a atins 66% din greutatea pe care o va avea ca adult.

Forma capului la nou-născuţi nu este întotdeauna simetrică

Mulţi bebeluşi sub vârsta de 2 luni au zone uşor mai aplatizate pe partea din spate a capului sau pe lateral, fie în urma trecerii prin canalul de naştere, fie din cauza menţinerii aceleiaşi poziţii pentru un timp mai îndelungat, după naştere. Cu toate că aproape întotdeauna capul copilului se va modela corect de la sine, ideal este să previi sau să corectezi această asimetrie.

Apariţia unor zone mai plate pe capul copilului se numeşte plagiocefalie.

Şi cu toate că sună oarecum pompos, nu este o afecţiune periculoasă şi nu afectează creierul copilului. Totuşi, trebuie luate unele măsuri pentru a o corecta. În general, până în jurul vârstei de 6 săptămâni, deformarea ar trebui să dispară, aceasta fiind şi vârsta aproximativă la care un bebeluş poate deja să îşi întoarcă singur capul dintr-o parte într-alta.

Cauzele plagiocefaliei

La naştere, copiii nu au oasele craniului încă unite, ceea ce le permite iniţial trecerea prin canalul de naştere iar mai apoi lasă creierul să se dezvolte şi să crească în ritmul uimitor în care o face. Deci unii copii se pot naşte cu un cap uşor deformat.

La alţii, asimetria poate să apară în primele săptămâni de viaţă, exact din cauza acestei maleabilităţi a oaselor care poate duce la deformarea craniului dacă nou-născutul este ţinut foarte mult timp pe spate, cu capul în aceeaşi poziţie.

De altfel, de la începutul anilor 1990, de când Academia Americană de Pediatrie (AAP) a emis recomandarea ca bebeluşii să doarmă doar pe spate, numărul cazurilor de plagiocefalie poziţională a crescut simţitor. Recomandarea AAP are legătură cu încercarea de prevenire a deceselor în urma Sindromului morţii subite la bebeluşi.

Astfel, chiar şi cu riscul de a dezvolta plagiocefalie poziţională, este mai sigur să îţi pui bebeluşul la somn doar pe spate, spun experţii AAP. Mai ales că măsurile pe care le poţi lua pentru a preveni deformarea capului bebeluşului sunt extrem de simple.

Cum recunoşti plagiocefalia

În mod normal, partea din spate a capului este rotundă iar faţa este simetrică. La copiii care suferă de plagiocefalie, se poate observa că o ureche este mai în faţă decât cealalată. La fel, o jumătate a feţei pare să fie mai ieşită în afară decât cealalată, iar un ochi poate fi poziţionat mai jos decât celălalt. De asemenea, copiii cu plagiocefalie stau mereu cu capul într-o singură parte.

Ce trebuie totuşi menţionat este că nu orice zonă uşor mai plată a capului înseamnă automat că cel mic suferă de plagiocefalie.

Însă dacă această aplatizare există, bebeluşului îi este mai greu să-şi întoarca capul de pe-o parte pe alta, deoarece trebuie să-l ridice puţin pentru a face acest lucru. Iar la vârsta de câteva săptămâni, acest lucru este aproape imposibil. Astfel, creşte riscul ca aplatizarea să se agraveze.

Copiii născuţi prematur sunt mai predispuşi să dezvolte aceste zone plate pe capetele lor.

Cum previi deformarea capului bebeluşului

Modul de prevenire a plagiocefaliei poziţionale nu presupune decât unele măsuri simple. De fapt, trebuie doar să ai grijă ca cel mic să stea cu capul când într-o parte, când în cealaltă, astfel încât presiunea să nu fie distribuită mereu pe aceeaşi zonă.

La bebeluşii alăptaţi, faptul că sunt hrăniţi când dintr-un sân, când din celălalt, face exact acest lucru. La cei hrăniţi cu lapte praf, trebuie doar să le dai biberonul când cu o mână, când cu cealaltă.

La somn, pune-l în pătuţ doar pe spate, dar îndreaptă-i capul când pe partea dreaptă, când pe stânga.

  • Poţi atârna o jucărie sau o poză alb-negru pe marginea pătuţului, pe care să o muţi de pe-o parte pe alta atunci când îl culci. Astfel, tu vei ţine minte pe ce parte a stat cu capul ultima oară, iar pentru el va reprezena un punct de interes pe care să-l urmărească.
  • Cât timp bebeluşul e treaz, este foarte important să nu-l laşi să stea în continuare tot pe spate, indiferent că e în pătuţ, în cărucior sau în leagăn.
  • Ţine-l în braţe, pe umărul tău, sau într-un sistem ergonomic de purtare.
  • La joacă, „momeşte-l” cu diferite obiecte pentru a-l face să-şi întoarcă privirea dintr-o parte într-alta. Pune-l să stea pe burtă, fie pe pieptul tău, fie pe o suprafaţă plană, dar supraveghează-l mereu.

Tratamentul pentru o formă normală a capului

Dacă bebeluşul are peste 6 săptămâni şi eşti în continuare îngrijorată de forma capului sau dacă observi că cel mic îşi întoarce capul într-o singură direcţie, vorbeşte cu pediatrul despre aces lucru. Majoritatea copiilor cu plagiocefalie nu au nevoie de tratament iar capul lor se rotunjeste treptat, pe măsură ce câştigă mai multă mobilitate. Totuşi, există şi câteva afecţiuni rare, dar mai grave, care pot fi cauza acestei asimetrii.

Iar dacă până la vârsta de 4 luni zona aplatizată nu devine mai puţin vizibilă, ar putea fi nevoie ca celui mic să i se recomande de către medic să poarte o cască specială sau nişte benzi ajustabile care ajută la remodelarea capului.

Aceste metode de tratament sunt foarte eficiente dacă măsurile sunt luate cât mai repede, ideal între vârsta de 4 şi 6 luni ale copilului, deoarece oasele capului sunt încă maleabile iar creierul creşte cu repeziciune în această perioadă. Din păcate, casca trebuie purtată circa 23 de ore pe zi iar tratamentul durează câteva luni.

În cazul în care capul bebeluşui este sever deformat sau este rezultat al craniosinostozei (închiderea prea rapida a suturilor craniene), problema trebuie corectată chirurgical.

Nu scutura bebeluşul, îi afectezi capul și creierul!

Dacă bebeluşul tău nu se mai opreşte din plâns, eşti şi tu, probabil, extrem de obosită! Rezistă însă tentaţiei de a-l scutura zdravăn: va plânge mai tare, în loc să  tacă, şi riscul pentru sănătatea lui este enorm: traumatisme cerebrale.

  • Copiii mici au capul prea mare pentru capacitatea de susţinere a muşchilor gâtului, de aceea mişcarea cea mai violentă, când sunt zguduiţi sau scuturaţi, este a capului.
  • Creierul se izbeşte de oasele craniului, ceea ce poate duce la rupturi ale unor vase de sânge, sângerare şi, de aici, presiune asupra zonelor creierului care controlează funcţiile vitale, cardio-respiratorii.

Specialiştii americani au deja un nume pentru acest fenomen: SBS, Shaken Baby Syndrome (Sindromul bebeluşului scuturat).

Ei estimează că aproape 3000 de copii sunt diagnosticaţi astfel în fiecare an numai în SUA. Dintre aceştia, 60% suferă traumatisme cu consecinţe ireparabile, iar 25% mor.

N-o să semene cu Oblio micuțul tău, pentru că-n „Cartea bebelușului” vei descoperi cum să corectezi micile imperfecțiuni cu care vine pe lume un pui de om! Când spuneai că ai fi vrut ca bebe să aibă un manual de instrucțiuni, la această carte te refereai, să știi!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa