Ordinea ieșirii dinților de lapte la bebeluși și graficul căderii acestora

În acest articol ne-am propus să vorbim despre ordinea în care ies și cad dinții copiilor, cum se îngrijesc dinții de lapte și când e cazul să mergi cu cel mic la dentist pentru prima dată!

Ramona Dinescu
ordine ieșire dinți bebe
Ordinea ieșirii dinților bebelușului poate fi diferită de la un copil la altul.

Ordinea ieșirii dinților de lapte la bebeluși poate fi urmărită cu ușurință în reprezentarea grafică din articolul nostru. Dinții copiilor pot începe să apară între șase luni și continuă până pe la doi ani, iar de căzut pot începe să cadă în jurul vârstei de șase ani. În acest material ne-am propus să arătăm când erup primii dinți ai copilului (dinții de lapte) și când încep să cadă.

Dinţii de lapte au un rol deosebit nu numai în alimentaţia copilului, ci şi în dezvoltarea limbajului. Totodată, ei sunt cei care ţin locul şi „ghidează” apariţia dinţilor definitivi.

Ordinea ieșirii dinților de lapte la bebeluși

Deşi poate părea surprinzător, dezvoltarea dinţilor începe din a şasea săptămână de viaţă intrauterină şi continuă până spre vârsta de 12 ani (excluzând molarul de minte). Dar erupţia dinţilor temporari (apariţia lor pe arcada dentară) începe, în majoritatea cazurilor, în jurul vârstei de şase luni şi continuă până la doi ani şi jumătate.

De obicei, conform dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, primii dinți (dinții de lapte) care apar sunt incisivii de sus. Apoi, urmează primii patru dinți din față. După aceștia, alți mici dințișori încep să-și facă apariția pentru a umple gingiile, de obicei în pereche, câte unul pe fiecare parte a gingiei de sus și de jos. Rezultatul: 20 de dințișori, 10 pe gingia de sus și 10 pe gingia de jos, până la vârsta de 2 ani și jumătate, chiar 3.

Acest set de dinți rămâne în gurița copilului până la vârsta de 6-7 ani, când dinții de lapte încep să cadă pentru a face loc celor permanenți.

Ordinea ieșirii dinților de lapte la bebeluși
Dinții de susCând erup?Când încep să cadă?
Incisivii centraliDe la 8 la 12 luniDe la 6 la 7 ani
Incisivii lateraliDe la 9 la 13 luniDe la 7 la 8 ani
CaniniiDe la16 la 22 de luniDe la 10 la 12 ani
Primul molarDe la 13 la 19 luniDe la 9 la 11 ani
Al doilea molarDe la 25 la 33 de luniDe la 10 la 12 ani
   
Dinții de jos  
Al doilea molarDe la 23 la 31 de luniDe la 10 la 12 ani
Primul molarDe la 14 la 18 luniDe la 9 la 11 ani
CaniniiDe la 17 la 23 de luniDe la 9 la 12 ani
Incisivul lateralDe la 10 la 16 luniDe la 7 la 8 ani
Incisivul centralDe la 6 la 10 luniDe la 6 la 7 ani

Mare atenție! Încă de la apariția primului dințișor, acesta trebuie curățat cu atenție, cel puțin de două ori pe zi. Dinții copilului, pentru a fi cât mai sănătoși, au nevoie de o îngrijire specială și, mai mult decât atât, de urmarea unei rutine stricte legate de curățarea lor.

În plus, fiecare copil este unic și, dacă dinții bebelușului tău nu apar conform graficului, nu este nici o problemă. Vor apărea în ritmul lor și vor cădea în ritmul lor.

Creșterea și căderea dinților copiilor. Recomandări

Datele din tabel pot fi aplicate aproape în cazul fiecărui copil cu o marjă de +/- șase luni. Reține că fetele au tendința de a fi mai dezvoltate la capitolul dințișori decât băieții. Dacă dinții au apărut destul de târziu, acest lucru poate avea conotații pozitive în dezvoltarea dinților adultului. Frații mai mari reprezintă de asemenea, un ghid bun. De exemplu, dinții lipsă sau cariați au o componentă foarte puternică genetică.

De aceea, este o idee bună să mergi cu copilul cât mai curând la medicul stomatolog, chiar și pentru un control de rutină. Întotdeauna e mai bine să te asiguri că are dinți sănătoși și se dezvoltă așa cum trebuie, decât să tratezi apoi.

Ordinea ieșirii dinților de lapte la bebeluși și graficul căderii acestora

Dentiţia temporară poate avea ciudăţeniile ei: ca număr al dinţilor, ca dimensiune, formă sau structură. Când e vorba de dinţi supranumerari, cel mai frecvent poate fi prezent un al treilea incisiv central superior. Nu-i un fapt neglijabil, pentru că prezenţa pe arcadă a dinţilor în plus poate împiedica erupţia celor normali, aşa că, dacă vei constata acest lucru la copilul tău, mergi cu el la stomatolog pentru a stabili dacă este necesară sau nu extracţia dinţilor în plus.

Îngrijirea dinților la bebeluși și copiii mici

Acum, că știi ordinea ieșirii dinților de lapte la bebeluși și graficul căderii acestora, încearcă să combați obiceiurile vicioase, cum ar fi suptul degetului, care poate provoca tulburări de ocluzie (de muşcătură). Puteţi utiliza în schimb suzete ortodontice din silicon, pe care le găsiţi în farmacii.

Chiar dacă dinţii de lapte nu sunt pentru toată viaţa, evită formarea cariilor dentare, fiind atentă la alimentaţia bebelușului şi la igiena cavităţii bucale.

Pentru bebeluşi, folosește periuţe-degetar, fără a utiliza însă pastă de dinţi, aceasta putând fi introdusă în igiena copilului doar după ce creşte suficient şi învaţă să elimine deliberat din guriţă (să scuipe) ceea ce nu trebuie să înghită. În cazul folosirii precoce a pastei de dinţi, există riscul intoxicaţiei.

Pentru copiii mai mari există periuţe de dinţi cu diverse forme şi culori, chiar şi cu melodii, menite să facă din spălatul pe dinţi un moment plăcut şi distractiv, care să se transforme în obicei pentru întreaga viaţă. Ocupă-te cu multă răbdare de această problemă şi nu ezita să-i dai chiar tu un repetat exemplu pozitiv.

Nu-i vorbi „de rău“ stomatologul şi nu-l speria cu „dusul la dentist“. Chiar dacă tu ai probleme stomatologice, nu povesti în preajma copilului cât de greu ți-a fost la ultima şedinţă.

În jurul vârstei de trei ani, dacă nu au existat probleme speciale, e bine să faceţi prima vizită cu copilul la stomatolog.

În ceea ce priveşte profilaxia cariei dentare prin administrarea de fluoruri, nu lua decizii de una singură! E indicat să ceri mai întâi părerea medicului stomatolog şi, dacă acesta o recomandă, să o efectuezi, pas cu pas, sub îndrumarea sa. Există riscul efectelor nocive, care pot merge până la distrugerea smalţului de pe dinţi.

Dozele de fluor recomandate în Europa

până la vârsta de trei ani0,50 mg/zi
între trei şi patru ani0,75 mg/zi
după patru ani până în adolescenţă1 mg/zi
pentru copiii mai marise recomandă fluorizări la cabinetele stomatologice

Periuța de dinți

Periuţa de dinţi este cea mai importantă „armă” şi pentru a fi cât mai eficientă, alegerea ei este un lucru important.

Periuţa trebuie să corespundă gurii copilului – dacă el are un an, peria va fi lungă de 1 cm, iar coada circa 10 cm. Atenţie, periuţa trebuie să fie de consistenţă medie sau moale şi neapărat din plastic, cu capetele rotunjite pentru a nu produce leziuni. Este bine să alegi o perie omologată. O soluţie mai scumpă este peria electrică; micuţii sunt atraşi de bâzâitul ei şi le este drag să se spele pe dinţi!

Pasta de dinţi acţionează ca o „armă chimică” pentru microbi, însă înghiţită în exces poate avea efecte negative asupra copilului.

Te-ar mai putea interesa