Masajul bebelusilor: cum se face si la ce ne foloseste?

TOTUL DESPRE MAME

Masajul bebelusilor este mai mult decat un moment de relaxare

Poţi să te gândeşti la ceva mai plăcut decât să fii cu bebeluşul tău şi să petreci câteva clipe de relaxare în care pur şi simplu îl admiri pe cel mic şi te bucuri de existenţa lui? Să fii mama uneori poate părea că înseamnă să speli rufe, să faci ordine şi curăţenie şi să o iei de la capăt cu această rutină în fiecare zi. În acest caz, masajul bebeluşilor apare ca o soluţie salvatoare, este acel moment de relaxare în care uiţi de griji şi de teancul de rufe din coşul de rufe murdare. Masajul bebelusilor nu numai că este relaxant, dar are şi efecte benefice, atât pentru cel mic, cât şi pentru tine. Ştiai, de exemplu, că poate ameliora efectele depresiei postnatale? Datorită efectelor pozitive recunoscute de specialişti – cercetările arată că masajul reduce nivelul hormonilor de stres şi ameliorează efectele depresiei-, din ce în ce mai multe familii îl practică.

Haideţi să aflăm mai multe despre masajul pentru bebeluşi!

Masajul pentru bebeluşi şi depresia postnatală

Studiul „Masajul şi interacţiunea mamă-copil în cazul femeilor deprimate” realizat în Marea Britanie de un grup de cercetare specializat în stresul neonatal şi postnatal a luat în considerare posibilitatea ca orele de masaj să ajute în cazul femeilor care suferă de depresia în perioada postpartum. E un lucru bine ştiut că femeile cu depresie postnatală au o relaţie dificilă cu bebeluşii lor, aşa că e bine că există o soluţie cu eficacitate dovedită. În cadrul studiului, un grup a participat la cinci lecţii de masaj, iar un alt grup a mers la terapie pentru familie. La sfârşitul perioadei de testare, grupul de la masaj era vizibil mai puţin deprimat şi era pe făgaşul cel bun în ceea ce priveşte relaţia cu bebeluşii faţă de grupul care fusese la terapie.

De ce masaj pentru bebeluşi?

Masajul pentru bebeluşi este relaxant atât pentru cel mic, cât şi pentru tine ca mămică. Da, şi bebeluşii pot fi stresaţi pentru că se trezesc într-un mediu nou şi pot acumula doze de stres destul de uşor. Masajul are şi beneficii fizice şi poate juca un rol important în circulaţia sângelui, în digestie şi în dezvoltarea copilului. Folosind nişte metode simple poţi să reduci simptomele unei răceli, ale colicilor sau chiar ale dentiţiei. Masajul îi poate ajuta şi pe copiii născuţi prematur, pe cei cu dizabilităţi, poate întări muscultatura bebeluşilor şi poate stimula secreţia hormonilor de creştere.

Dezvoltarea relaţiei mamă-copil la şedinţa de masaj

Dezvoltarea relaţiei cu bebeluşul tău nu se întâmplă cât ai spune peşte, cere timp şi efort din partea ta. Experienţa închegării unei relaţii poate fi încurajată însă prin atingere, prin priviri şi prin cât mai mult timp petrecut împreună. Astfel, masajul pentru bebeluşi are un rol foarte important în acest proces. Mai mult, şi tăticul poate să facă nişte lecţii de masaj ca să se integreze în noua schemă de imprietenire cu cel mic.

De sute de ani, în culturile tradiţionale masajul pentru bebeluşi era o tradiţie. Încearcă şi o să te bucuri de naturaleţea acestui moment şi de sentimentele obţinute din această interacţiune. Găseşte un centru în care să poţi să înveţi lucrurile elementare despre masajul pentru bebeluşi (încearca la centre de pregătire a gravidelor pentru naştere, în general se ţin şi cursuri de îngrijire a bebeluşilor) şi o să descoperi o metodă relaxantă care să contribuie la bucuria noului statut de mămică.

Masaj pentru bebeluşi acasă la tine

Poţi să ai parte de relaxare pentru cel mic şi pentru tine chiar acasă la tine. Ţine cont, însă, că anumite tehnici de masaj nu pot fi aplicate bebeluşilor care nu au împlinit doi ani pentru că implică anumite mişcări şi o anumită presiune asupra şoldurilor. Totuşi, un masaj delicat nu are cum să-i rănească pe cei mici.

Mai jos îţi prezentăm cum poti să faci un masaj de bază, blând, pentru bebeluşi.

În primul rând, programează masajul atunci când sunteţi amândoi relaxaţi şi când bebeluşul nu e obosit, ideal ar fi la jumătate de oră după ce i-ai dat să mănânce. În cameră ar trebui să fie călduţ, lumină difuză. Poţi chiar să pui şi nişte muzică liniştitoare.

  • Alege un ulei fără parfum artificial sau conservanţi, special pentru bebeluşi.
  • Pune un prosop pe măsuţa pe care îl schimbi de obicei pe cel mic; scoate-i hainele şi scutecul şi, înainte de masaj, vorbeşte cu el sau cântă-i.
  • Scapă de inele şi brăţări, găseşte o poziţie confortabilă şi toarnă puţin ulei de masaj in palme. Freacă-ţi mâinile ca să încălzeşti uleiul.
  • Pune bebeluşul pe spate cu burta în sus, pune-ţi palmele pe umerii copilului şi masează-l gentil de la umeri către picioare. Masajul ar trebui să fie ca o mângâiere mai delicată şi asigură-te că atunci când îl masezi pe cel mic ca palma întinsă şi degetele să cuprindă corpul copilului pe cât de mult posibil. Repetă aceste mişcări de şase ori.
  • Acum plasează palmele pe pieptul bebeluşului şi masează în sus şi în părţi, mergând către claviculă, către umeri şi apoi către braţe. Repetă aceste mişcări de şase ori.
  • Repetă prima mişcare de şase ori.
  • Foarte blând, fă nişte mişcări circulare pe burtica bebeluşului, mergând în sensul acelor de ceasornic. Apoi, cu palmele împreunate masează de la buric către o parte şi apoi din cealaltă parte către buric.
  • Repetă prima mişcare de şase ori.
  • Ridică piciorul copilului ţinând de coapsă şi masează încet cu o mână către talpa bebeluşului. Înainte să dai drumul piciorului, apucă şi cu cealaltă mână de coapsă şi fă aceeaşi mişcare în jos. Aceasta este o tehnică ritmică foarte plăcută pentru cel mic, dar nu uita să faci mişcările cu delicateţe. Repetă aceste mişcări de câteva ori şi apoi masează şi celălalt picior.
  • Repetă prima mişcare de şase ori.
  • Dacă crezi că cel mic e mai rezistent, întoarce-l pe burtă şi masează şi spatele facând mişcări orizontale cu palmele.
  • La finalul masajului, ţine-ţi palmele pe umerii copilului pentru câteva secunde şi apoi îndepărtează-le încet.
  • Înveleşte-l pe cel mic într-un prosop ca să ştergi excesul de ulei înainte să-l îmbraci în hainele de somn.

Bebeluşului tău îi place masajul?

În mod normal, o sesiune de masaj durează aproximativ 10 minute, dar dacă vezi că cel mic începe să plângă, opreşte-te şi încearcă în altă zi când e într-o dispoziţie mai bună.

Recomandarea noastră

Pentru masajul bebeluşului, noi îţi recomandăm uleiul Klorane Bebe Ulei de Masaj pentru că este hipoalergenic, nu are conservanţi, coloranţi sau parfum şi are o textură fluidă. Este bogat în ulei de jojoba, şofran, migdale dulci şi avocado, este testat sub control dermatologic şi pediatric şi îl poţi folosi încă din primele zile de viaţă ale bebeluşului tău.

Bebeluşului tău îi place masajul?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa