Pierderea în greutate la nou născuți – lucruri pe care e bine să le știi

Ramona Dinescu
greutatea copilului

Pierderea în greutate la copii este un subiect de care părinții se tem foarte mult. În cazul unui nou născut, este absolut normală.

Aproape fiecare copil, imediat după naștere pierde în greutate un anumit procent. Există tot felul de păreri contradictorii legate de care este procentul normal de pierdere în greutate și care este momentul în care suplimentarea cu hrană este necesară. Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatrie ne-a oferit câteva informații utile legate de pierderea în greutate la nou născut și pragul acesteia de normalitate.

Este important să nu comparăm mere cu pere

Pentru a determina procentul de normalitate al pierderii în greutate, este important să ne ghidăm după aceleași criterii. Reține că alăptatul este modul biologic normal de hrănire a unui nou născut. Prin urmare, etalonul de referință ar trebui să fie un nou născut la termen, alimentat exclusiv la sân. Altfel, copiii care nu sunt alăptați exclusiv devin etalon comparativ. Prin urmare, a stabili dacă un copil pierde prea mult în greutate după naștere, necesită o luare în considerare a ceea ce ar putea fi normal pentru un bebeluș sănătos, născut la termen, alăptat exclusiv, nu comparând cu un copil ce primește supliment de lapte praf.

Laptele are nevoie de timp ca să se transforme în masă corporală

În jurul celei de-a treia zi după naștere, laptele matern începe să se producă și să se mărească volumul în care vine la sân: până atunci, copilul primește mici cantități de colostru în mod frecvent. Colostrul este o sursă concentrată de proteine și factori anti infecțioși și este tot ceea ce un copil sănătos născut la termen are nevoie.

Pierderea în greutate normală poate fi interpretată

Se spune că o pierdere în greutate de 7-10% din greutatea de la naștere este absolut normală. Unii iau acest procentaj ca literă de lege, în timp ce specialiștii explică că și acest procentaj poate fi interpretabil, în funcție de mai mulți parametri. Cel mai important este că nici un copil nu seamănă cu altul. Și dacă copilul vecinei din salon a pierdut 5% din greutatea corporală, nu înseamnă că și al tău va face la fel.

Recâștigarea greutății avute la naștere

Academy of Breastfeeding Medicine susține că în termeni temporali, bebelușii alăptați își recâștigă greutatea avută la naștere în 8,3 zile.

Perfuziile din timpul travaliului pot influența greutatea fătului

Pierderea în greutate a unui nou născut poate fi influențată și de perfuziile pe care mama le face înainte de naștere. Mai exact, s-au făcut anumite studii care au demonstrat faptul că perfuziile făcute de mamă înainte și în timpul travaliului au ridicat artificial valoarea greutății nou-născutului deoarece aceste lichid pot traversa foarte ușor placenta. Iar dacă greutatea de la naștere nu este tocmai corectă, atunci copilul ar putea înregistra o pierdere în greutate mai mare în primele zile de viață. Aceste lichide pot ajunge în corpul mamei în timpul anesteziei epidurale, la cezariană sau atunci când mamei i se fac perfuzii cu antibiotice dacă are infecție su streptococul de tip B.

De asemenea, aceste lichide pot duce la umflarea sânilor și a zonei sfârcului și pot îngreuna procesul de supt al nou născutului.

Uneori pierderea în greutate excesivă poate fi semnul unei alimentații insuficiente sau a unei condiții medicale. Cu toate acestea, măsurătorile de greutate nu ar trebui să fie singurele unelte pentru a stabili condiția clinică a unui copil. O evaluare completă este necesară, iar această evaluare ar trebui să includă sistemul digestiv, o anatomie orală, frecvența alăptărilor, dar și eficiența lor.

Orice îngrijorare ai avea legată de pierderea în greutate a bebelușului tău, precum și de starea lui de sănătate, trebuie să o discuți cu medicul pediatru deoarece doar el poate pune un diagnostic corect și poate găsi un tratament.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa