Reflexele cu care se naşte bebeluşul

Ramona Dinescu
reflexele-bebelusului-totul-despre-mame

Reflexele bebelușului sunt răspunsuri automate pe care le are la naștere. În primele 6 luni de viață, multe dintre aceste reflexe vor dispărea treptat.

În momentul nașterii, bebelușii par atât de mici și neajutorați încât te întrebi dacă nu va fi nevoie să treacă o veșnicie până vor crește și vor învăța să se descurce singuri. Cu toate acestea, ei pot face mai multe lucruri decât ne-am imagina noi!

Deși am trecut de două ori prin experiența nașterii, am rămas surprinsă atunci când am început să descopăr reflexele native ale bebelușilor mei. Mi s-a părut mereu incredibil cum știu încă din primul moment să recunoască sânul mamei și să se hrănească, deși nici măcar nu pot vedea la o distanță mai mare de câțiva centimetri. La fel de incredibil este cum aceste reflexe native îi ajută să dobândească atâte abilități și în numai șase luni să devină mici omuleți.

Dar haideți să enumerăm reflexele cu care se nasc bebelușii

6 reflexe naturale cu care se nasc copiii

Reflexul de supt este un reflex natural de a suge orice este dus la gură – sânul, suzeta, sau chiar degetul tău. Acest reflex este crucial pentru supraviețuire și un supt viguros e un semn de sănătate. Bebelușul și-ar putea suge degetele de la mâini sau de la picioare pentru a se calma.

Reflexul de orientare. La atingerea ușoară sau la mângâierea unuia dintre obrăjori, bebelușul se întoarce către partea respectivă, începând să caute sânul mamei sau biberonul. Acest reflex ajută bebelușul să găsească hrana. De asemenea ca să-l încurajezi să sugă, poți încerca să îi atingi ușor buzele.

Reflexul de apucare. Dacă îți așezi degetul în palma bebelușului, acesta îl strânge și, uneori se poate agăța atât de strâns, încât l-ai putea ridica ușor. Dacă vei încerca să-ți retragi degetul, acesta îl va strânge și mai tare.

Reflexul Moro, numit și reflex de apărare, este declanșat de un zgomot puternic sau de o mișcare bruscă. Copilul își întinde tot corpul, depărtând brațele și picioarele, și deschide palmele. Apoi își apropie din nou brațele de corp și își strânge pumnii la piept, începând adesea să plângă.

Reflexul de pășire apare când copilul este susținut de torace, în poziție verticală, și atinge o suprafață dură cu tălpile. Sugarul va face în mod natural mișcări ca de pași, încercând să înainteze.

Reflexul de înot și reflexul de apnee. Deși nu te sfătuim să testezi tu singură acest reflex, îți garantăm dacă pui bebelușul în apă, acesta va începe să înoate fără niciun fel de problemă și va ști instinctiv să își țină respirația sub apă.

Cu toate acestea, sunt aproape sigură că nici o mamă nu-și va lua copilul să-l arunce în cada plină cu apă ca să vadă dacă știe să înoate! Dar, chiar și în România, domeniul aclimatizării cu apa a bebelușilor s-a dezvoltat suficient de mult, astfel încât, imediat după naștere poți chema acasă o moașă sau o persoană special instruită care să-i facă masaj celui mic și să-l introducă în apă, sub atentă supraveghere lăsându-l să își exercite abilitățile native. Mai apoi, la numai câteva luni, poți merge cu copilul la cursuri de aclimatizare a bebelușului cu apa și vei rămâne surprinsă de cât de bine se va adapta în apă, cum va fi scufundat sub apă cu ochii deschiși și cât de fericit va fi după.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa