Stimularea simţurilor în primele 6 luni de viaţă

Mihaela Călin
stimularea-bebelusului-in-primele-6-luni-de-viata-totul-despre-mame

Cum stimulăm simțurile bebelușului în primele 6 luni de viață

Stimularea simţurilor unui bebeluş nu se face cu ajutorul jucăriilor sofisticate şi a călătoriilor exotice. Ele nu sunt necesare pentru a stimula mintea unui copil. Acesta poate creşte spectaculos și în mediul său obişnuit, iar părinţii îi pot stimula foarte uşor simţurile în timpul activităţilor zilnice.

Mai jos găseşti câteva idei prin care să-i stimulezi celui mic simţurile, mai ales în primele 6 luni de viaţă când progresele sale sunt vizibile de la o zi la alta.

Culori puternice pentru stimularea vederii

Un nou-născut vede doar obiectele care se află la o distanţă de 20-30 cm de faţa lui. La început el vede ca printr-un geam aburit, apoi în jurul vârstei de 2 luni vederea sa devine clară, asta mai ales dacă şi-a exersat văzul în fiecare zi.

Iată ce poţi să faci acasă: în activităţile cu copilul, de exemplu când îi schimbi scutecul sau vă jucaţi, poartă o pălărie interesantă în culori vii, de exemplu căciula lui Moş Crăciun sau o pălărie de soare cu boruri largi sau o pereche de ochelari cu rame contrastante. Ai înţeles ideea: trebuie să fie ceva interesant care să-i atragă copilului atenţia. Ar fi bine ca aceste deghizări distractive să devină parte a activităţilor de familie. După un timp poţi apela la tot felul de expresii faciale care să-l distreze pe cel mic. În jurul vârstei de 5 săptămâni vei observa cum bebe va răspunde la zâmbetul tău, încercând să te imite.

Baia stimulează simţul auzului

Baia zilnică este pretextul ideal pentru stimularea auzului, arătându-i bebeluşului cum „sună” diferite lucruri din jurul lui. Dă drumul la apă şi pune un obiect sub robinet. Cel mic o să fie încântat atât de stropii care vin spre el, cât şi de sunetul apei care curge. Toată acţiunea trebuie însoţită de comentarii şi urale de încurajare, de exemplu: „Ce bine este în apă!” „Uite ce valuri face mami!” „Ce gălăgie face apa!”. O baie cu apă caldă relaxează pe oricine – poate de aceea bebeluşii devin mai vorbăreţi în aceste momente. Profită de toaleta de seară pentru a exersa „vorbirea”. Nici un ghe-ghe sau ba-ba nu ar trebui să rămână fără răspuns din partea ta. „Ecoul” copilului este cel mai bun stimulent pentru ca acesta să înveţe să vorbească.

Masaj pentru stimularea simţului tactil

Bebeluşilor le place rutina. Acţiunile care se repetă şi predictibilitatea le dau un sentiment de securitate. Un astfel de ritual repetitiv poate fi masajul de după baia de seară, numai bun pentru stimularea simţului tactil al bebeluşului. Masajul se poate face din săptămâna a doua de viaţă şi trebuie introdus treptat în activitatea zilnică. Acesta are un rol nu numai în ceea ce priveşte dezvoltarea copilului, dar îl ajută pe cel mic să se liniştească şi să adoarmă mai uşor. Atingerile trebuie să fie blânde, cu mişcări circulare şi fără grabă.

Simţul mirosului îl ajută să facă asocieri

După naştere sugarul are un simţ foarte bine dezvoltat al mirosului. Astfel el îşi poate identifica mama fără greşeală, după miros şi mai ales găseşte sânii cu ochii închişi, la propriu. Mirosul dulce al laptelui matern este cel mai frumos pentru bebeluş, este un miros natural care îl calmează pe cel mic. Aşa că e mai bine ca un timp să nu te mai parfumezi ca să nu estompezi mirosul natural al corpului.

Aromele care însoţesc ritualurile zilnice susţin şi întăresc sentimentul de securitate al copilului, ajutându-l totodată să facă asocieri. De exemplu mirosul şamponului de baie, mirosul uleiului de masaj sau aroma aftershave-ului pe care îl foloseşte tata în fiecare dimineaţă înainte de a pleca la serviciu, îl pot determina pe cel mic să anticipeze ceea ce urmează.

Trebuie să amintim şi de interesul pe care îl au copiii faţă de mirosurile prezente în mediul înconjurător. Recomandarea noastră: lasă-l să exploreze cu năsucul atât mâncarea din farfuria ta, cât şi iarba udă după o ploaie de vară.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa