Alimentele interzise în dieta copiilor. Un ghid pe categorii de vârstă

Ramona Dinescu
alimente interzise

Alimentele interzise în dieta copilului pot fi nenumărate dacă acesta este doar un bebeluș, sau le poți număra pe degete dacă ai un copil mai mare de 3 ani.

Alimentația copiilor pentru mine, ca mamă de doi copii, pare în continuare un domeniu extrem de vast pe care probabil nu-l voi parcurge niciodată cu conștiinciozitate de la cap la coadă. Zilnic apar noi studii legate de cât de nesănătoase pot fi anumite alimente despre care credeam, până deunăzi, că sunt bune pentru copii, despre cât zahăr se găsește în aproape toate alimentele, despre unele super-alimente care ar avea proprietăți nutriționale fantastice sau despre te miri ce.

Pe noi, părinții ne-au crescut cu ”ce aveam în casă” sau mai degrabă în frigider și suntem cu toții oameni mari. Este adevărat că la vremea respectivă erau mai puține chimicale în mâncare și nu aveam nici pe departe o ofertă alimentară atât de vastă. Acum, nici fructele și legumele nu mai sunt ”safe” pentru copii, căci se pare că sunt crescute cu pesticide și nenumărate substanțe ce le accelerează coacerea și le fac să arate atât de bine. Pe aproape orice aliment din magazin pui mâna, dacă te uiți pe etichetă, conține zahăr, iar nutriționiștii susțin că zahărul este drogul numărul unu, un inamic atât de puternic pe care ar trebui să-l ținem cât mai departe de copii.

De aceea, atunci când vine vorba de ceea ce au voie sau nu să mănânce copiii, aș merge mai degrabă pe alimente recomandate și alimente de evitat, în funcție de categoria de vârstă a copilului. Mama este cea care poate decide dacă un aliment este interzis în dieta copilului ei sau dacă poate totuși să-l încerce. Eu, ca mamă, am ținut cont de majoritatea principiilor alimentare și am evitat alimentele care ar fi putut fi periculoase pentru copiii mei, însă, după o anumită vârstă, mai exact după un an și jumătate, le-am dat să guste aproape orice. Dar, le-am dat să guste. Ceea ce eu am crezut că nu este potrivit vârstei lor, în funcție de recomandările pediatrului, a rămas doar gustat. Iată ce spun cei mai mulți specialiști, printre care și Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, legat de alimentele ce ar trebui evitate în dieta copiilor, în funcție de vârsta acestora:

Alimente interzise de la naștere la 4-6 luni

În primele luni de viață, știm cu toții, bebelușii nu ar trebui să mănânce nimic altceva în afară de lapte matern sau formule de lapte praf. În majoritatea cazurilor nu au nevoie nici măcar de apă. Unele mămici aleg să le dea copiilor și ceai, însă, în acest caz, ceaiul ar trebui preparat în casă, evitându-se acele ceaiuri pentru bebeluși din farmacii, despre care se știe că au în compoziție și zahăr.

Alimente de evitat de la 4 la 12 luni

În primul rând, în prima perioadă de diversificare, pediatrii recomandă evitarea alimentelor ce conțin gluten. Până la opt, nouă luni, stomacul copilului este destul de imatur pentru a digera și transforma glutenul, motiv pentru care trebuie evitat.

Mierea poate fi o sursă importantă de toxină botulinică ce poate cauza botulism. Tractul intestinal al unui adult poate preveni răspândirea acestei toxine, însă, în cazul unui bebeluș și chiar al copilului mic, această toxină poate crește și îi poate pune viața în pericol.

Laptele de vacă și laptele de soia. Toți nutriționiștii și pediatrii recomandă alăptarea sau hrănirea copilului cu formule de lapte praf, cel puțin până la vârsta de 1 an. Bebelușii nu pot digera proteina din laptele de vacă sau laptele de soia în primul an de viață. În plus, aceste două tipuri de lapte nu conțin toți nutrienții de care copilul are nevoie, ba, mai mult, conțin minerale într-o cantitate ce îi poate afecta rinichii.

Alimente cu care copilul se poate îneca

Anumite alimente sunt periculoase nu pentru că nu pot fi digerate sau pentru că pot conține anumite substanțe, ci pentru că cel mic, până la 1 sau doi ani, se poate îneca cu el.

Bucățelele de mâncare mai mari decât un bob de mazăre se pot bloca în esofagul copilului de 1 an. Legumele precum morcovii, țelina sau fasolea verde ar trebui răzuite sau ar trebui gătite și apoi tăiate în bucățele. Strugurii, roșiile cherry sau pepenele galben se taie de dimensiunea boabelor de mazăre atunci când sunt servite copilului. Carnea sau brânza, de asemenea, trebuie tocate foarte mărunt sau răzuite.

Bomboanele tari, dropsurile, nucile și floricelele de porumb reprezintă de asemenea pericol de înecare pentru un copil de 1 an. În plus, bomboanele nu sunt sănătoase. Semințele sunt prea mici ca să se înece cu ele, însă trebuie să știi că acestea se pot bloca pe una dintre căile respiratorii ale copilului și pot cauza o infecție.

Alimentele moi și lipicioase precum bezelele, jeleul sau bomboanele gumate reprezintă o altă categorie de evitat deoarece, la fel pot rămâne blocate pe esofagul copilului și sunt bogate în zahăr, neavând nicio proprietate nutrițională. Tot în această categorie poate intra și untul de arahide care cu cât este de consistență mai lipicioasă, cu atât este mai greu de înghițit în siguranță de către un copil mic.

Eu am avut o mare teamă de înec cu ambii copii și, de aceea, am fost mereu atentă la ce mâncau, nu i-am lăsat nici o clipă nesupravegheați la masă, nu le-am dat să mănânce în mașină.

Alimente interzise de la 1 la 2 ani

Pe măsură ce copilul crește, va dori din ce în ce mai tare să guste din farfuria ta, iar tu, ca mamă, te vei gândi la tot mai multe variante ca să-i diversifici meniul. Însă, nu toate alimentele sunt sigure pentru copii la orice vârstă. În continuare, cu unele dintre ele se poate îneca.

Laptele degresat. Deși este o modă să consumăm cât mai puține grăsimi, trebuie să știi că majoritatea copiilor au nevoie de grăsimile și caloriile din laptele integral pentru a crește și a se dezvolta armonios. După vârsta de 2 ani, poți începe să-i dai copilului lapte semi degresat dacă acesta are probleme de greutate.

În continuare, nu ar trebui să-i dai anumite legume, precum varză sau fasole uscată deoarece acestea sunt extrem de greu de digerat, mezeluri, carne grasă de porc sau oaie, sucuri acidulate și alte băuturi îndulcite, toate extrem de nesănătoase. De asemenea, este indicat să reduci cât mai mult zahărul, făina albă precum și celelalte cereale rafinate atunci când vine vorba de dieta copilului.

Mare atenție încă la fructele cu potențial alergenic precum căpșunele și fructele de pădure, precum și la alte alimente alergenice precum fructele de mare.

Alimente de evitat după vârsta de 2 ani

Majoritatea specialiștilor susțin că după această vârstă copilul poate mânca aproape orice, atenționând însă mamele asupra cantităților. Așa cum spuneam și mai sus, copilul poate gusta chiar și o feliuță de mezel, o dată la o lună. Totul este să nu consume zilnic. Este normal ca cel mic să știe fiecare aliment ce gust are pentru ca, mai târziu, să poată discerne singur ce dietă trebuie să urmeze. Le-am permis copiilor mei să guste orice, dar atunci când am considerat că e nevoie, am ținut multiple teorii legate de anumite mâncăruri care nu sunt sănătoase. Acum, ei recunosc că le plac acele alimente nesănătoase și atunci când le au în față se mulțumesc doar să guste, afirmând singuri că ”nu sunt sănătoase”.

Vor prefera oricând o bucată de ciocolată în locul unei prăjituri de casă, însă nu știu dacă s-a prins de ei teoria sau o fac doar ca să-mi facă mie pe plac, atunci când au ambele variante în față, gustă un pătrățel de ciocolată și se reîntorc la prăjitura făcută de mine.

Voi cum alcătuiți dieta copiilor voștri?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa