Când îi dăm bebeluşului cireşe? Beneficii, criterii de alegere, posibile alergii

Cireșele sunt pe lista vedetelor alimentare în timpul verii, având un gust inegalabil, dar și multe beneficii pentru sănătate. Din păcate, ele pot provoca uneori reacții alergice. Iată tot ce trebuie să știi despre introducerea acestor fructe în diversificarea alimentației bebelușului tău!

Iulia Mirică

Cireșele conţin o bogăţie de vitamine, sunt adevărate „baterii” de energie, şi nimic nu egalează gustul lor dulce-acrişor. În plus, sunt bine tolerate de micuţi, care le apreciază pentru culoarea atrăgătoare şi pentru savoarea specifică.

Cireșele sunt un aliment excelent, fiind sănătoase și hrănitoare pentru copii. Cu o culoare minunată care îi captivează pe cei mici, cireșele reprezintă o alegere perfectă și pentru papilele gustative ale copiilor. Puteți să le dați bebelușilor cireșe începând cu vârsta de 8 luni sau mai devreme, după ce discutați cu medicul pediatru. Cireșele nu sunt foarte alergene, însă au sâmburi și o piele destul de groasă.

De ce sunt bune cireșele?

Sezonul cireşelor şi vişinelor durează doar 2 luni pe an! Atunci e momentul pentru ca micuțul tău să descopere savuroasele fructe.

  • Au concentraţie mare de provitamina A, necesară dezvoltării copilului
  • Au vitamine din grupul B şi vitamina C
  • Cu aport de 70-80 calorii la suta de grame, se numără printre fructele cele mai energetice, şi cele mai dulci (datorită conţinutului mare de glucoză şi fructoză)
  • Graţie conţinutului de minerale şi oligoelemente (potasiu, calciu, mangan), participă la menţinerea echilibrului intestinal.

Alte beneficii ale cireșelor

Luptă împotriva bolilor de inimă

Nutrienții din cireșe, precum vitaminele, antioxidanții și mineralele din cireșe protejează inima. Acestea protejează inima de la aproape toate daunele efectuate de către oxidanți. Ajută la menținerea ritmului cardiac corespunzător, pentru a preveni vasele de sânge să se întărească, reduc colesterol și tensiunea arterială, ducând la micșorarea riscului de infarct miocardic. Cireșele consolidează, de asemenea, mușchii cardiaci.

Îngrijirea ochilor

Din nou, antioxidanții din cireșe joacă un rol puternic. Aceștia protejează ochii împotriva tuturor daunelor efectuate de către radicalii liberi și de îmbătrânire, cum ar fi pierderea vederii sau uscarea ochilor. Cireșele reduc inflamațiile și ajută la menținerea presiunii oculare corespunzătoare. De asemenea, protejează ochii de infecțiile comune.

Ce tip de cireșe să alegi?

Cireșele sunt niște fructe delicate. Întotdeauna fiți atente înainte de a cumpăra cireșe la coaja acestora, deoarece puteți observa cu ușurință semnele de putrezire.

  • Cireșele selecționate ar trebui să fie luminoase, fără pete și netede.
  • Cireșele ar trebui păstrate la frigider. Acestea sunt foarte sensibile la schimbările de temperatură.
  • De asemenea, le puteți congela, pentru a prepara diverse rețete cu acestea în sezonul în care nu le mai găsiți în piață, însă este recomandat să le scoateți sâmburii.
  • Cireșele cu sâmburi capătă o aromă ca cea a migdalelor atunci când sunt congelate.
  • Cireșele congelate întregi sau înjumătățite vor rezista mai mult decât cireșele fierte. Există numeroase rețete pe care le puteți prepara pentru cei mici, chiar dacă folosesc doar cireșe sau un amestec cu alte fructe.

Cireșele pot fi gătite sub formă de piureuri, iar aici puteți găsi rețeta perfectă pentru diversificarea alimentației celor mici: Rețetă de piure de cireșe.

diversificarea-naturala-cel-mai-bine-pastrat-secret-al-parintilor~8094979

Pentru o diversificare fără stres, îți recomandăm cartea “Diversificarea naturală – Cel mai bine păstrat secret al părinţilor relaxaţi”, de Gill Rapely şi Tracey Murkett, pionierii diversificării naturale. Volumul poate fi achiziţionat din librăria virtuală TOTUL DESPRE MAME, dar şi din reţeaua librăriilor Humanitas.

Alergie la cireșe la bebeluși, copii și adulți

Alergiile alimentare afectează aproximativ 2% dintre adulți și între 4 și 8% dintre copii, raportează Centrul Medical al Universității din Maryland. Deși cireșele nu sunt în top 10 alergeni alimentari, ele pot provoca reacții alergice la copii, dar și la adulți, în special la cei cu alergii la polen.

Simptomele alergiei la cireșe pot începe cu un disconfort ușor, dar se pot agrava odată cu expunerea repetată la alergen. Dacă observi semne ale unei potențiale alergii la cireșe la bebelușul tău consultă medicul de familie și solicită o trimitere la un alergolog.

Simptomele comune ale alergiei la cireșe

O alergie la cireșe poate provoca simptome ușoare până la severe. Adevăratele simptome de alergie implică de obicei pielea și intestinele, afirmă Centrul Medical al Universității din Maryland. Amploarea simptomelor ar putea evolua în forme foarte severe, numite anafilaxie, care poate pune viața în pericol.

Anafilaxia

Anafilaxia implică sistemele cardiovascular și respirator și poate apărea foarte rapid. Anafilaxia este o urgență și pune viața în pericol fără îngrijiri medicale prompte. 

Dacă un bebeluș, un copil sau chiar un adult mănâncă cireșe și are o reacție anafilactică, medicul îi va administra epinefrină injectabilă.

Indiferent dacă ai sau nu epinefrină la îndemână, sună imediat la 112 dacă cel mic prezintă simptomele anafilaxiei; nu aștepta să vezi dacă simptomele de agravează, deoarece riscul de a-și pierdere cunoștința este foarte mare. Așadar, nu uita că:

  • Anafilaxia implică sistemele cardiovascular și respirator și poate apărea foarte rapid.
  • Anafilaxia este o urgență și pune viața în pericol fără îngrijiri medicale prompte.

Sindromul de alergie orală

O alergie la cireșe poate indica, de asemenea, o alergie la polen. Este posibil să apară simptome orale ale acestei alergii atunci când se consumă alte fructe sau legume care conțin proteine ​​similare cu proteinele polenului. Acestea includ piersici, mere, kiwi, prune, pere, pătrunjel, țelină sau morcovi. 

De obicei, simptomele sindromului de alergie orală includ furnicături și mâncărimi ale gurii și gâtului. Acestea pot include, de asemenea, umflarea, care poate împiedica respirația în cazurile severe și trebuie tratată ca anafilaxie.

  • O alergie la cireșe poate indica, de asemenea, o alergie la polen.
  • Acestea pot include, de asemenea, umflarea, care poate împiedica respirația în cazurile severe și trebuie tratată ca anafilaxie.

Testare pentru alergie

O modalitate de a testa o alergie la cireșe este (sub supravegherea unui alergolog), eliminarea cireșelor din dietă pentru a vedea dacă simptomele dispar. Dacă nu au apărut reacții severe la cireșe, alergologul poate recomanda să se consume din nou cireșe pentru a vedea dacă acestea aduc simptome similare. 

Dacă au apărut reacții grave sau severe la cireșe, medicul poate recomanda testarea pielii sau a sângelui pentru a confirma diagnosticul de alergie la cireșe. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa