Când îi dăm bebeluşului ciuperci?

Iulia Mirică
ciuperci
Ciupercile sunt o sursă de proteină ieftină și de calitate

Ciupercile sunt alimente bogate în proteine, vitamine și minerale. Avantajul lor este că se găsesc într-o mulțime de soiuri cu arome și texturi diferite ceea ce le dă și o versatilitate grastronomică mare. În privința lor nu există recomandări clare ale forurilor de profil, cu privire la momentul în care pot fi introduse în alimentația copilului.

De la ce vârstă îi putem da bebelușului ciuperci?

În general, pediatrii recomandă introducerea ciupercilor în alimentația copiilor după vârsta de 10 luni. Indiferent ce tip de ciuperci ai alege, cumpără-le doar din magazine. Aici vei găsi doar ciuperci bune pentru consumul uman și nu te expui la riscul de a-ți otrăvi familia.

Ciupercile comestibile sunt consumate de mii de ani. Există dovezi istorice că grecii le mănâncă din anul 300 î.Hr. Încă de atunci au descoperit că sunt o sursă ieftină de proteine, vitamine și minerale. Cu atâtea beneficii pentru sănătate nu este de mirare că în Egiptul Antic erau considerate alimente de lux, fiind servite exclusiv faraonilor. Nici în Imperiul Roman nu le mânca oricine. Împăratul Iulius Cezar a dat chiar o lege în care menționa clar ce categorii de cetățeni au voie să se delecteze cu ciuperci.

Beneficiile ciupercilor asupra sănătății

Ciupercile sunt alimente sărace în grăsimi și calorii și bogate în vitamine, minerale, fibre. Acestea sunt benefice sistemului digestiv și sunt recomandate bebelușilor, mai ales dacă au probleme cu constipația. De asemenea, majoritatea tipurilor comestibile de ciuperci au un conținut ridicat de potasiu, care este bun pentru buna funcționare a inimii.

Ciupercile au un aport important de vitamine din complexul B (în special B2 și B3), seleniu, fosfor, acizi grași Omega-3, zinc. Cantitățile diferă în funcție de soiul de ciuperci folosit. Studiile spun că peste 50% dintre soiurile de ciuperci comestibile sunt considerate alimente funcționale, adică ajută la menținerea sănătății organismului, dincolo de faptul că potolesc foamea.

Atunci când îi introduci ciupercile în alimentație copilului, ai grijă la câteva aspecte. Ciupercile trebuie să fie foarte bine curățate și spălate. De asemenea, trebuie să le prepari termic suficient. Nu îi da celui mic ciuperci sălbatice sau crude, pentru că riști să dezvolte alergii sau, mai rău, să îl otrăvești.

Sursă importantă de vitamina D

Vitamina D este „vitamina soarelui”, ceea ce înseamnă că organismul nostru o poate produce atunci când este expus la lumina soarelui. Ciupercile conțin cantități moderate de vitamina D, fiind singurul aliment de origine vegetală care sintetitează această vitamină. Aceasta este ideală pentru bebeluși și pentru dezvoltarea sistemului lor osos.

Sursă importantă de fier

Ciupercile au, de asemenea, în compoziție o cantitate importantă de fier. Acesta este important pentru formarea noilor celule sanguine, care conțin hemoglobină. Fierul este esențial pentru dezvoltarea optimă a copilului, deoarece produce oxigen pentru întregul organism.

Proprietăți antioxidante

Ciupercile conțin substanțe cu proprietăți antioxidante. Acestea sunt necesare pentru a reduce stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. Soiurile cu cele mai mari cantități de antioxidanți sunt porcini, shiitake, maitake, pioppino, gălbiorii, Lion’s Mane, pleurotus.

Ce tip de ciuperci să alegi?

Este bine să începi să introduci ciupercile în alimentația copilului cu soiurile comune: champinion și cremini care nu sunt foarte aromate. Pe măsură ce crește poți folosi și portabello, shiitake, gălbiori, hribi, bureți.

Atunci când alegeți ciuperci pentru gătit, este ideal ca acestea să fie proaspete, având o culoare deschisă, cu o textură fermă. Ciupercile care sunt trecute tind să fie mai închise la culoare, mai uscate sau mai lipicioase. Este preferabil să le evitați pe acestea. Înfășurate într-un prosop de hârtie umedă, ciuperci proaspete pot fi păstrate la frigider timp de cel mult o săptămână.

Cum gătim ciupercile pentru copii?

Ciupercile pot fi sotate în tigaie cu unt, ulei de măsline și puțin usturoi. În acest fel sunt o garnitură excelentă pentru orez, paste, friptură. Pot fi consumate și alături de cartofi, spanac sau cartofi.

Ciupercile pot fi folosite și pentru produse de patiserie: pateuri, brioșe, tarte, plăcinte.

Supa de ciuperci este unul dintre preparatele clasice pe care copilul tău îl va adora.

Ciupercile pot fi adăugate pe pizza, pot fi folosite pentru a da savoare hamburgerilor sau cheesburgerilor făcuți în casă.

Citește și:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa