Când îi dăm bebeluşului mâncare condimentată?

Iulia Mirică
mancare-condimentata-totul-despre-mame

De la ce vârstă îi putem da bebelușului mâncare condimentată?

Unii părinți se întreabă încă de la începutul diversificării când îi pot da bebelușului mâncare condimentată, care sunt condimentele și ierburile pe care le pot alege și dacă afectează consumul de mâncare condimentată și laptele matern.

Mămicile care alăptează ar trebui să știe că mâncărurile pe care le consumă pot schimba gustul laptelui matern. Ierburile și condimentele sunt transferate prin laptele matern și puteți descoperi că bebelușul poate tolera anumite ierburi și condimente mult mai mult decât altele. De exemplu, dacă mâncați un preparat picant cu curry la cină, s-ar putea ca cel mic să aibă o criză de diaree ca urmare. Poate dura între 4 și 6 ore ca ierburile și condimentele consumate să treacă în laptele matern.

Papilele gustative ale sugarilor sunt încă în curs de dezvoltare, așa că simțul gustului tinde să fie mai puternic decât la majoritatea adulților, ceea ce înseamnă că alimentele simple, naturale, sunt ideale pentru perioada de la începutul diversificării alimentației. Este, de asemenea,important să vă asigurați că bebelușul nu are o reacție la un aliment solid înainte de a adăuga orice tip de mâncare condimentată în dieta sa. Acest lucru ajută la excluderea oricăror alergii pe care le-ar putea avea. Majoritatea copiilor pot mânca alimente cu ierburi și condimente în jurul vârstei de 7-8 luni. În cazul în care cei mici nu au probleme digestive, se adaugă treptat câte o plantă (plantele sunt mai ușor de digerat pentru copii) sau un condiment în mâncare, aplicând regula introducerii unui nou aliment solid – așteptați 4-5 zile până când încercați un nou condiment.

Beneficiile mâncării condimentate

Ierburile și condimentele cele mai des folosite pot ajuta la protejarea organismului împotriva anumitor afecțiuni cronice, cum ar fi cancerul, diabetul zaharat și bolile de inimă. Condimentele, cum ar fi scorțișoara, se află de obicei pe primele locuri ale listei mâncărurilor cu cel mai mare nivel de activitate antioxidantă. Cele mai multe dovezi ale beneficiilor au fost regăsite în ingrediente precum scorțișoară, ardei iute, curcuma, usturoi, oregano, busuioc, cimbru și rozmarin.

Ce tip de mâncare condimentată să alegi?

Printre ierburile și condimentele pe care cei mici le pot tolera se numără: busuioc, oregano, maghiran, rozmarin, arpagic, usturoi, ghimbir, nucșoară și mărar. Unii copii au stomacul sensibil sau au anumite condiții medicale, cum ar fi refluxul sau alte probleme digestive. Aceștia s-ar putea să nu tolereze nucșoara, ghimbirul, usturoiul și curry. Asigurați-vă că nu folosiți mai mult de o linguriță de condimente la preparatele lor, iar dacă aveți întrebări despre orice tipuri de ierburi sau condimente, ar trebui să discutați cu medicul pediatru. Este important și să nu adăugați sare în mâncarea celor mici. Rinichii celor mici sunt imaturi, iar sarea este prea greu de procesat pentru aceștia.

Reacțiile alergice la mirodenii și plante aromatice nu sunt foarte frecvente și, de obicei, provoacă simptome ușoare. Cu toate acestea, pot apărea și reacții severe. Dacă aveți un istoric familial de alergii alimentare, este recomandat să evitați introducerea următoarelor ierburi și mirodenii în alimentația celor mici: scorțișoară, praf sau semințe de muștar, rădăcină de țelină, coriandru, chimen, boia de ardei, șofran.

diversificarea-naturala-cel-mai-bine-pastrat-secret-al-parintilor/relaxati-totul-despre-mame

Pentru o diversificare fără stres, îți recomandăm cartea “Diversificarea naturală – Cel mai bine păstrat secret al părinţilor relaxaţi”, de Gill Rapely şi Tracey Murkett, pionierii diversificării naturale. Volumul poate fi achiziţionat din librăria virtuală TOTUL DESPRE MAME, dar şi din reţeaua librăriilor Humanitas.

Citește și:

Condimentele şi proprietăţile lor
Fasole verde picantă
Sarea în alimentaţia copiilor

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa