Când îi dăm bebeluşului usturoi?

Iulia Mirică

De la ce vârstă îi putem da bebelușului usturoi?

Părinții se întreabă de multe ori când este momentul corect pentru a introduce anumite alimente în diversificarea alimentației copiilor. Este știut faptul că ar trebui să începeți diversificarea cu alimente cu gusturi „blânde”, care să nu-i copleșească. Însă când e momentul să adăugați și unele condimente? Îi puteți da usturoi bebelușului începând cu vârsta de 9-10 luni. Când sunt atât de mici, este preferabil să-l adăugați în diverse mâncăruri și nu să-l oferiți direct.

Beneficiile usturoiului

Vindecă tulburările respiratorii

Bebelușii sunt mai sensibili la răceli, febră, gripă, pneumonie, astm și multe alte boli respiratorii. Usturoiul ajută la tratarea diferitelor afecțiuni respiratorii. Uleiurile volatile din usturoi deschid pasajele respiratorii și ameliorează starea organismului. Proprietățile antiseptice și antispastice ale usturoiului protejează bebelușii de diverse afecțiuni.

Tratează durerile abdominale

Usturoiul este destul de eficient în tratarea durerilor abdominale rezultate ca urmare a dispepsiei, colicilor, flatulenței și altor boli de stomac. Dacă îi dați copilului un sfert de linguriță de usturoi zdrobit cu jumătate de linguriță de miere de două ori, puteți ajuta la tratarea diverselor afecțiunilor gastrice. De asemenea, reduce inflamațiile și infecțiile la nivelul tractului digestiv și stomacului.

Proprietăți antimicrobiene

Usturoiul are proprietăți antimicrobiene, care ajută la reglarea infecțiilor care cauzează bacteriile. Substanțele fitochimice prezente în usturoi sunt foarte eficiente în uciderea bacteriilor din colon și intestinul subțire. Usturoiul este inofensiv împotriva microbilor probiotici benefici din sistemul digestiv al copilului. Puteți amesteca sucul proaspăt obținut din zdrobirea usturoiului cu suc de fructe și legume.

Ce tip de usturoi să alegi?

Atunci când alegeți cățeii de usturoi, selectați-i doar pe cei fermi, cu bulbul mare, fără coaja uscată și goală pe dinăuntru. Îndepărtați orice parte verde din usturoiul uscat, deoarece dau un gust amar mâncărurilor. Păstrați usturoiul într-un loc rece și uscat, unde poate circula aerul bine. Nu țineți usturoiul la congelator, deoarece acesta se deshidratează și se strică.

Pentru ca cei mici să primească toate beneficiile usturoiului, aceștia ar trebui să consume usturoi proaspăt în loc de pulbere, săruri și pastă. Dacă aveți de gând să gătiți usturoiul, acesta ar trebui să fie tocat. Dacă îl gătiți prea mult, beneficiile sale sănătoase vor dispărea. Usturoiul poate fi folosit în felurite rețete, pentru a da savoare mâncărurilor, iar noi v-am pregătit una absolut delicioasă: Rețetă de fasole verde cu usturoi.

diversificarea-naturala-cel-mai-bine-pastrat-secret-al-parintilor~8094979

Pentru o diversificare fără stres, îți recomandăm cartea “Diversificarea naturală – Cel mai bine păstrat secret al părinţilor relaxaţi”, de Gill Rapely şi Tracey Murkett, pionierii diversificării naturale. Volumul poate fi achiziţionat din librăria virtuală TOTUL DESPRE MAME, dar şi din reţeaua librăriilor Humanitas.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa