Cele mai importante secrete ale diversificării

Marina Neciu

Să diversific masa bebeluşului la patru luni sau la şase? Să folosesc borcănaşe cu mâncare de bebeluşi din comerţ sau să le prepar eu în casă? Câte mese ar trebui să aibă un sugar la şase luni, dar la un an?

Acestea au fost întrebările pe care mi le-am pus la fiecare copil pe care l-am diversificat.  Am trei copii şi tocmai am început diversificarea mezinei Ilinca care are acum șase luni şi jumătate.

Ilinca are în palmares deja morcov, telină, dovlecel şi cartof în diverse combinatii de piureuri alături de pieptul de pui, dar şi cereale de bebeluşi şi măr cu biscuite. Vom continua cu banană în cursul acestei luni, iar de la şapte luni vom introduce treptat şi gălbenuşul de ou.

Tare m-ar fi ajutat să am la îndemână “Cartea bebeluşului” scrisă William Sears şi Martha Sears, Robert Sears şi James Sears. Am avut atât de multe emoţii la prima linguriță de cereale a lui David, acum nouă ani. Nu știam că cea mai bună primă linguriţă este degetul părintelui pentru că are textura şi temperatura cea mai potrivită.

Vârstele la care mi-am diversificat copiii au fost diferite

La David, am început la cinci luni şi jumătate cu cereale pentru bebeluși, la George am început la patru luni cu supe de morcov, la Ilinca am început la șase luni şi o săptămână cu piure de morcov şi cereale.

Cum mi-am dat seama că sunt pregătiţi? Păreau interesaţi de mâncare, ne urmăreau cu interes când mâncam. Autorii mai spun că e important pentru copii să poată sta în șezut, să stea la măsuţă. Ai mei nu stăteau  încă în perioada diversificării, dar erau așezaţi confortabil în scăunele pentru vârste sub șase luni.

Pe Ilinca plănuisem să o diversific înainte de șase luni şi am încercat pe la patru luni şi jumătate ca să constat că scuipă tot piureul. Părea încântată, era zâmbitoare, dar avea ceea ce pediatrii numesc în carte “reflexul de propulsie al limbii”. Orice aliment solid îi atingea limba, era propulsat afară din guriţă. Aşa că am aşteptat cuminte să treacă timpul şi am diversificat-o după şase luni.

La Ilinca, am încercat şi borcănele din comerţ, o mai făcusem o dată cu George cu mult succes. Dar Ilinca nu le-a tolerat şi a avut diaree, aşa că am revenit la mâncare făcută în casă. Zilele acestea voi încerca să congelez o parte din piureuri pentru că mereu fac porţii mari, adică mai mult decât ar putea mânca Ilinca în 48 de ore. Le voi congela în tăviţa de gheaţă aşa cum am citit în “Cartea bebeluşului”. Deocamdată, Ilinca e mică şi nu mănâncă mai mult de 40-50 grame la o masă. Va fi uşor să decongelez două cuburi de piure pentru o masă.

Diversificare după împlinirea vârstei de șase luni

Mai apoi, îmi făcusem griji la fiecare copil, oare ce alimente poate tolera până la un an? Autorii dau cea mai de bun simţ soluţie, orice este moale, adică poate fi pasat ca un piure şi nu intră în categoria fructe de mare, miere, unt de arahide, lapte de vacă.

Tot ei recomandă diversificare după împlinirea vârstei de șase luni, deoarece studiile recente au aratăt că bebeluşii diversificaţi mai devreme au un risc crescut de a dezvolta alergii. Primele alimente pentru diversificare sunt: bananele, perele, avocado, piersicile, piureul de mere, morcovii, dovleacul şi cartofii dulci.

Am început destul de bine şi la Ilinca, aşteptăm vara cea bogată în fructe şi vom urma sfaturile din “Cartea bebeluşului” folosindu-ne de mese pentru stimularea abilităţilor motrice ale bebeluşei.

Vrei să afli mai multe despre diversificare? Citește ”Cartea bebelușului”, de Dr. Sears, pe care o poți comanda de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa