Ficatul, periculos în dieta copilului?

Alexandra Ion

Există ideea că ficatul este periculos în dieta copilului mic și că acest aliment trebuie evitat cel puțin până la vârsta de doi ani.

Ficatul este un aliment necesar și foarte sănătos în dieta copilului, dar cantitatea de ficat pe care copilul o mănâncă este cea care face diferanța. Prea mult poate să fie dăunător! Acesta este detaliul prea puțin cunoscut de părinți. Iată explicațiile.

De ce cred unii părinți că ficatul este dăunător copilului mic (între 6 luni și doi ani)?

Ficatul este una dintre cele mai bogate surse de vitamina A, un nutrient care joacă un rol important în dezvoltarea și susținerea mai multor organe. Vitamina A este vitală pentru imunitate, pentru dezvoltarea creierului și a ficatului, pentru o vedere bună.

Ceea ce nu știe toată lumea este că există două tipuri de vitamină A. Prima este provitamina A carotenoide, inclusiv beta-caroten, care este stocat ca pigment în alimente (morcovi, roșii, cartofii dulci) pe care corpul îi transformă în vitamină A. Provitamina A se găsește în alimentele vegetale în legumele cu frunze verzi, legumele galbene și portocalii și în fructele roșii.

Vitamina A, ca atare, se găsește în alimente de origine animală, în pește, lactate și carne. Dintre toate acestea ficatul (de vită, porc, pui sau curcan) conține o cantitate foarte mare de vitamina A, iar prea multă vitamină A poate să fie dăunătoare, mai ales în cazul copilului mai mic de doi ani. De notat este faptul că în cazul precursorilor de vitamină A care provin din vegetale acest pericol nu există!

Hipervitaminoză A, adică excesul de vitamină A, poate duce la un risc crescut de fracturi de oase. Acest lucru se datorează faptului că vitamină A blochează vitamina D și poate să ducă la scăderea densității minerale osoase. Vitamina A în exces, mai ales până la vârsta de doi ani, poate să ducă la și la leziuni hepatice.

În consecință, prea mult ficat în dieta copilului mic (în condițiile în care acest aliment este necesar și trebuie inclus în dieta copilului), care primește și alte suplimente de vitamină A (din cereale, din formulă de lapte praf) poate să fie dăunătoare.

În dieta copilului mic, de până la doi ani regulă este simplă și sigură: o singură porție de ficat, o singură dată pe săptămâna.

Mai puțin da, dar niciodată mai mult! O porție de ficat înseamnă, pentru un copil de până la doi ani, exact un ficat întreg de pui sau echivalentul (dacă este vorba despre ficat de vițel, porc sau curcan).

Cel mai bun este ficatul de vițel și cel de pui pentru că are cele mai puține toxine. Ficatul este esențial pentru aportul de fier pe care îl aduce copilului, acesta fiind principalul motiv pentru care trebuie inclus în dieta copilului mic, pentru că pe lângă vitamina A și fier, ficatul  este principala sursă de vitamine din grupul B (vitaminele din grupul B se găsesc doar în alimentele de origine animală), dar și de cupru și fosfor, precum și alte minerale esențiale.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa