Strategie practică pentru copiii care nu mănâncă și sunt mofturoși

Alexandra Ion

Este chinuitor și stresant pentru părinți atunci când cel mic nu mănâncă. De regulă, părinții exagerează și cred că cel mic nu mănâncă nici ceea ce trebuie, nici cât trebuie. Sunt dese situațiile în care părinții sunt disperați că puiul lor ”trăiește cu aer”, iar cel mic se dezvoltă normal și are greutatea corectă pentru vârsta lui.

Sunt și cazuri în care, fie pentru că este mofturos, fie pentru că startul la diversificare a fost greșit sau pentru că nu se găsește cea mai bună cale, copilul chiar nu mănâncă. Strategia practică pentru copiii care nu mănâncă și sunt mofturoși este o soluție pe care o poți încerca.

Ai nevoie, ca de fiecare dată, de răbdare și perseverență

Nu te enerva, nu exagera cu insistențele, fii consecventă, dar rămâi flexibilă.

În primul rând, nu lua personal refuzul bebelușului de a gusta din piureul de morcovi care are un gust divin și pe care l-ai pregătit cu toată dragostea.

Dacă a luat câteva lingurițe, dar dă dă de înțeles că nu mai vrea, oprește-te și acceptă ideea că cel mic, pur și simplu, nu mai vrea. A insista de aici înainte este calea care îl transformă din micul mofturos în marele mofturos.

Încearcă ”tava de dumicaturi”

Merge perfect de la doi ani încolo și le place foarte mult copiilor pentru că le stimulează dorința de independență. Folosește o tavă pentru cuburi de gheață sau o tavă pentru brioșe. Pune în fiecare compartiment porții de mărimea unei îmbucături pentru copil. Pune alimente care pot fi luate cu mâna, bucăți de fructe, legume, bucățele de brânză, pâine, biscuiți, bucățele de carne și așa mai departe.

Tava de dumicaturi poate sta la îndemana copilului, iar acesta să-și vadă mai departe de joaca lui. Pe măsură ce își face rondurile prin casă și trece pe lângă tavă, se va opri, va ciuguli câte ceva. Învăță-l să stea liniștit cât mestecă și până înghite și, oricum, nu-l lăsa nesupravegheat. (Copilul se poate ineca)

Tava de dumicaturi pentru două persoane este calea prin care îl poți învăța cum se folosește – mâncând împreuna cu el. Copilul va imita gesturile părinților. Îl poți învăța să înmoaie în sos bețele de legume, de exemplu, mai ales că cei mici adoră să înmoaie și să scufunde bucățele de mâncare.

Sosurile

Alegeți un sos care să le placă și înmuiați în el alimentele mai puțin preferate, legumele sau fructele. Ce sosuri să folosești? Sos de guacamole, sos de brânză, iaurt natural, asezonat cu miere și/sau cu sirop de fructe.

Sosul face alimentele mai apetisante, iar activitatea aceasta poate să fie privită de copil ca o joacă și o experiență în plus. Supraveghează-l să facă ce trebuie și folosește strategia numai dacă duce mâncarea la gură și o mânâncă. Dacă doar se joacă, renunță la această cale pentru că probabil copilul nu este pregătit.

Toppinguri pentru copii

Punând mâncăruri cunoscute, hrănitoare și pe care știi că cel mic le apreciază deasupra unor alimente mai noi și mai puțin apetisante sporești șansele de a extinde meniul mofturosului. Toppingurile preferate de cei mici sunt: crema de brânză, iaurtul dulce, sosul de roșii sau untul de arahide.

Fă mesele mai ușor de mâncat

Stomacul unui copil este mic, iar abilitățile sale de a mesteca și a înghiți nu sunt pe deplin dezvoltate.

Tăie mâncarea în bucățele cât pentru o înghițitură mică. Fă pate din alimentele mai greu de mestecat, cum ar fi carnea și o poți da copilului pe biscuiții lui preferați. Folosește forma lichidă a alimentelor. Fa smoothie-uri din iaurt amestecat cu fructe proaspete. Poate că nu vrea să mănânce, dar este foarte posibil să vrea să bea. Foloșește paiul. Îi amuză!

Dă-i copilului porții mici

Nu îi pune în față o farfurie plină cu mâncare. E traumatizant! Dă-i mese reduse cantitativ și oferă-i supliment dacă dă semne că mai vrea. Dacă nu, dă-i altceva de mâncare peste 2-3 ore.

Încurajează ciugulitul de alimente care sunt bogate în substanțe nutritive raportat la numărul de calorii. Copilul mofturos are tendința de a mânca, de regulă, cantități mici, astfel că secretul este să-i oferi alimente extrem de hrănitoare, în reprize mai dese.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa