Diversificarea cu superalimente pentru bebeluşi

Marina Rosenfeld

După șase luni este timpul pentru diversificarea cu superalimente pentru bebeluși. Trecerea de la alimentaţia bazată pe lapte la cea solidă este un pas uriaș pentru bebeluş deoarece se va obişnui cu gusturi şi texturi noi. Pentru ca diversificarea să fie una cu succes, iată care sunt sfaturile celor de la parents.com.

Primele alimente: legumele

Primele  alimente pe care le veţi da bebeluşului trebuie să fie uşor de digerat şi cu un potențial alergen foarte redus. Nu vă lăsaţi pradă tentaţiei de a adăuga sare sau zahăr mâncării copilului, oricât de fadă ar fi. Sarea face rău rinichilor bebeluşului, iar zahărul îi va crea un apetit doar pentru dulce.

În primele săptămâni de diversificare nu e o idee bună să amestecaţi mâncărurile, în afară de piureurile de legume sau de fructe. Este o perioadă bună să descoperiţi dacă sunt alimente pe care bebeluşul nu le tolerează. Iar dacă amestecaţi felurile de mâncare va fi greu să vă daţi seama la ce anume este alergic.

În cartea sa “Superalimente pentru bebeluşi şi copii”, autorul Annabel Armel detaliază care sunt cele mai bune alimente pentru diversificare şi de ce.

Primele legume după diversificare

Morcovii sunt bogaţi în betacaroten, forma brută a vitaminei A, și sunt alimente grozave pentru diversificare, pentru că bebeluşilor le va plăcea gustul dulce natural.

Rădăcinoasele sunt bune pentru diversificarea alimentaţiei bebeluşului pentru că şi ele sunt dulci şi au o textură fină când sunt pasate. Încercaţi morcovi, cartofi, cartofi dulci, dovleac şi păstârnac.

Dovleacul este uşor de digerat şi cauzează alergii extrem de rar, de aceea este un aliment potrivit pentru diversificarea bebeluşului. Este o sursă excelentă de betacaroten.

Păstârnacul este o bună sursă de amidon şi fibre. Conţine antioxidanţi naturali,cum sunt vitaminele C şi E.

Cartoful dulce: Sunt două feluri de cartof dulce: cel portocaliu la miez şi cel mai alb, ca smântâna. Ambele au coaja roşie şi sunt bune surse de potasiu, vitamina C şi fibre. cartoful portocaliu este o sursă excelentă de betacaroten, ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer şi elimină radicalii liberi.

Zucchini este  o sursă bună de betacaroten, dar cei mai mulţi nutrienţi sunt în coajă, aşa că nu o îndepărtaţi.

Broccoli este cu adevărat un superaliment şi o sursă de vitamina C, dar conţine de asemenea betacaroten, acid folic, fier, potasiu şi fitonutrienţi anticancer. Broccoli e cel mai gustos pregătit la abur, pentru că fiertul în apă îi înjumătăţeşte conţinutul de vitamina C. Dacă bebeluşului nu îi place gustul, amestecaţi-l cu cu o altă legumă dulce, cum ar fi cartoful dulce sau dovleacul.

Cartofii conţin vitamina C şi sunt o sursă bună de potasiu.Merg bine cu cele mai multe legume.

Primele fructe după diversificare

Piureul de mere este uşor de digerat şi este un aliment foarte bun pentru bebeluşi. Dieta BOMPP adică banana, orez, mere si paine prăjită este populară printre mămici pentru că elimină diareea. Pectina, adică fibra solubilă din mere, ajută la constipaţie.

Miezul de papaya este uşor de înghiţit aşa că e un aliment perfect pentru diversificare. Este bogată în vitamina C şi betacaroten. 80 de g de papaya asigură necesarul zilnic de vitamina C al unui bebeluş. Si papaya este bogată în fibre solubile care sunt importante în digestie. Papaya conţine chiar şi enzime ce ajută la o bună digestie.

Perele sunt printre fructele cel mai puţin alergene.

Bananele sunt pline de zaharuri lente care oferă energie constantă. Sunt grozave de dus la drum pentru că nu cer măsuri speciale de transport și se curăţă usor. Sunt bune atât  pentru tratamentul constipaţiei, cât şi al diareei.

Caisele sunt o sursă bună de betacaroten, fier, potasiu şi conţin şi fibre.

Pepenele galben este unul dintre cele mai hrănitoare tipuri de pepene. Este bogat în vitamina C şi betacaroten.

Afinele sunt bogate în vitamina C şi conţin şi betacaroten. Pigmentul albastru din coaja afinelor previne cancerul. Afinele au cei mai mulţi antioxidanţi dintre toate fructele.

Piersicile sunt o sursă bună de vitamina C, iar miezul moale este uşor de digerat.

Orezul şi carnea după diversificare

Orezul pentru bebeluşi este prima cereală ce trebuie introdusă pentru că nu conţine gluten, o proteină ce se găseşte în grâu, ovăz, secară şi poate cauza alergii alimentare dacă e introdus înainte de 6 luni. Orezul pentru bebeluşi este uşor de digerat şi îl ajută pe bebe să facă mai uşor tranziţia de la alimente lichide la mâncare solidă. Făina de orez este bună pentru îngroşat piureuri care curg, cum ar fi cel de pere, piersică şi prune.

Carnea roşie este cea mai bună sursă de fier pentru bebeluşi. Este important să fie introduse în alimentaţie alimente biogate în fier, pentru că rezervele de fier ale bebeluşului primte de la mamă încep să se epuizeze la 6 luni. Nici măcar laptele matern nu conţine suficient fier.

Reţetă de piure de legume cremos

Legumele cu gust puternic cum ar fi păstârnacul, morcovul şi broccoli, pot primi un gust mai bun şi o textură cremoasă dacă îl combinăm cu orez pentru bebeluşi şi lapte.

Ingrediente:

1 lingură de cereale de orez pentru bebeluşi

3 linguri de lapte

50 g piure de legume

Amestecati cerealele cu laptele conform instrucţiunilor de pe cutie şi amestecaţi cu piureul de legume.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa