Cum să îți cunoști bebelușul

TOTUL DESPRE MAME
atașamentul cu bebelușul

Ai născut și ești pentru prima dată în rol de mămică. Îți ții bebelușul în brațe și fericirea pe care o simți nu poate fi descrisă în cuvinte și umbrește orice urmă de durere fizică, postpartum, dacă ea există. Ai vrea ca atașamentul dintre tine și bebe să fie imediat și de calitate, însă nu știi cum să pornești cu dreptul.

Așa cum sugerează Dr. Sears în ”Cartea bebelușului”, apropierea de bebe încă din primele minute împreună ”nu se limitează doar la patul din sala de naștere – acesta e abia începutul!”.

Se poate întâmpla ca, după contactul vizual, tactil, olfactiv, auditiv și după crearea legăturii prin primul supt de după naștere, mama să simtă că nu mai vrea să îi dea drumul bebelușului pe care s-a chinuit atât să îl aducă pe lume – și nici nu e nevoie de acest lucru.

Colocatarul din pântec va deveni noul coleg de cameră. ”Le sfătuim pe mamele sănătoase cu bebeluși sănătoși să rămână împreună pe toată durata șederii în spital. Cei mai mulți copii au parte de o venire pe lume fără complicații; unii dintre ei au nevoie să petreacă niște ore la secția de neonatologie pentru a fi încălziți suplimentar, pentru a primi oxigen și pentru a fi aspirați, în vreme ce alții au nevoie de  o îngrijire specială, până la stabilizarea funcțiilor vitale. Ulterior, pot reveni în salonul mamei, în aceeași cameră cu mama”, subliniază Dr. Sears în ”Cartea bebelușului”, pe care o poți comanda aici.

Fiecare mamă trăiește o stare unică după naștere. Multe dintre ele manifestă imediat strălucirea tipică maternității și entuziasmul intens caracteristic unei curse duse la bun sfârșit și chiar câștigate.

Este dragoste la prima vedere și sunt nerăbdătoare să își ia în primire bebelușul și să își înceapă viața de mamă în secunda imediat următoare.

Altele se simt ușurate că au reușit să scape de povara sarcinii și că bebelușul e bine. Acum își doresc mai degrabă să doarmă și să se refacă decât să își cunoască copilul și să îl îngrijească. Așa cum mărturisea o mamă, după un travaliu dificil, ”Lăsați-mă să dorm câteva ore, să fac un duș, să îmi aranjez părul și apoi o să fiu pregătită să încep să fiu mamă”.

”Dacă vi se întâmplă să simțiți așa, bucurați-vă de liniște – o meritați. Nu e nevoie să vă forțați să începeți să vă cunoașteți bebelușul dacă nici corpul și nici mintea voastră nu își doresc sau nu sunt în stare să facă asta. În astfel de situații, tatăl este cel care poate iniția o legătură cu cel mic, cât timp mama se odihnește”, sugerează Dr. Sears.

Comportamente care încurajează atașamentul cu bebelușul

Statul în aceeași cameră cu bebelușul este de mare ajutor mai ales în cazul acelor femei care nu au instincte materne la început.

Toți bebelușii se nasc cu o serie de calități speciale, denumite comportamente care încurajează atașamentul – trăsături și comportamente menite să îi avertizeze pe adulții care îi au în grijă asupra prezenței celor mici și să îi atragă ca un magnet spre aceștia, spune Dr. Sears. Printre aceste trăsături se numără forma rotundă a ochișor, obrajilor și corpului; mirosul incredibil al nou-născuților; și, poate cel mai important dintre toate, limbajul lor – primele plânsete și sunetele care precedă plânsul.

Iată cum funcționează la început sistemul de comunicare dintre mame și bebeluși. Primele sunete care compun plânsul activează emoțiile mamei. E vorba atât de o reacție fizică, cât și de una psihologică. La auzul plânsului bebelușului, crește aportul de sânge către acele zone din creierul mamei responsabile cu maternitatea, precum și către sâni, ceea o face să simtă un imbold biologic de a-l lua în brațe și de a-l alăpta.  Nu există niciun alt semnal în lume care să stârnească un răspuns atât de intens la o mamă ca plânsul copilului.

În nicio altă etapă a copilăriei, limbajul nu va mai avea aceeași capacitate de a stimula pe mamă să acționeze.

În contextul în care plânsul care încurajează apropierea determină o reacție hormonală în organismul mamei, producția ei de lapte va merge ca unsă, iar cei doi se vor afla în armonie din punct de vedere biologic.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa