Reguli pentru somn liniștit. Ce să faci, ce să eviți

TOTUL DESPRE MAME

Următoarele reguli pentru somn liniștit vă vor ajuta să comunicați mai bine cu micuțul.

Chiar dacă este tentant să îl lăsați să doarmă mult în mașină, nu este o variantă de folosit în exces, iar somnul de noapte sănătos are mare legătură cu modul în care copilul doarme ziua. Mai jos, o listă cu 10 metode care vă vor sprijini în a avea un copil odihnit și jucăuș.

Urmăriți somnolența

 Dacă cel mic cască, e simplu să îți dai seama că îi este somn. Mai sunt însă și alte indicii: frecatul ochilor, plânsul, nervozitatea pot fi semne că îi este somn. Copiii care sunt foarte obosiți se liniștesc mai greu, adorm mai greu, așa că atenție la semne. Copiii mai mari pot deveni stângaci, lipicioși sau hiperactivi.

Copiii dorm mult

Poate că la început nu vi se va părea așa, dar nou născuții pot dormi peste 16 ore pe zi, trezindu-se doar pentru mâncat și schimbat. Pe măsură ce cresc, vor dormi mai puțin ziua și mai mult noaptea. Până la vârsta de șase luni, unii copii dorm toată noaptea și în plus și de două-trei ori peste zi. Dacă însă copilul nu are un astfel de program, nu vă îngrijorați, nu toți copiii sunt la fel.

Nu vă bazați pe somnul în mașină

Poate fi tentant să obișnuiți copilul să doarmă în mașină, cu ocazia diferitelor drumuri pe care le aveți de făcut. Și este în regulă din când în când, dar dormitul sistematic în mașină s-ar putea să nu aducă odihna necesară copilului. Dacă pare tot timpul obosit și aveți programul încărcat, gândiți-vă să mai reduceți din activități sau să le rearanjați.

După masă, nu-l culcați imediat

E normal pentru cei mici să adoarmă dupa ce mănâncă. Și să-ți adormi copilul alăptându-l sau hrănindu-l cu biberonul este un mod grozav de a te simți mai aproape de copil. În timp, însă, se poate obișnui să adoarmă doar așa. Încercați să separați alăptatul de somn, măcar cu câteva minute. Citiți-i o poveste sau schimbați-i scutecul înainte de culcare.

Somn mai lung

Copilul are deja șase luni și încă mai doarme ziua pentru perioade scurte de douăzeci de minute?  Încurajați-l să doarmă mai mult. Încercați să-l țineți treaz cât mai mult înainte de fiecare episod de somn, depărtând astfel ședințele de somn. Recompensa va fi perioade de somn mai lungi, ideal de una-două ore, și un somn de noapte mai sănătos.

Stabiliți o rutină

Stabiliți o rutină bună de somn și țineți-vă de ea pe cât de mult posibil.

  • Aceeași oră de somn în fiecare zi
  • Evitați somnul după-amiaza târziu. Dacă cel mic adoarme greu seara, culcați-l mai devreme sau treziți-l dacă doarme prea mult înainte de somnul de seară
  • Puneți-l în pătuț și ziua și noaptea, astfel încât să se gândească la somn când este acolo.

Nu vă grăbiți să intrați la el

Strănutul, sughițul, scâncetele, suspinele și chiar chițăiturile sunt zgomote obișnuite pentru somnul copiilor. Cel mai probabil nu e cazul să năvăliți în camera unde doarme copilul. Chiar fâțâiala și plânsul ar putea fi semne că bebe se pregatește să adoarmă. Nu vă grăbiți să intrați să-l verificați. Interveniti doar dacă credeți că este în pericol, are un disconfort sau îi e foame.

Nu așteptați să adoarmă ca să puneți copilul în pat

După câteva săptămâni, copilul nu trebuie să fie complet adormit când îl puneți la culcare. Este suficient să fie somnoros. In acest fel, va învăța cum să adoarmă singur și să nu aibă nevoie de ținut în brațe, legănat sau hrănit. Asta îl poate învăța și cum să adoarmă la loc dacă se trezește peste noapte.

Siguranța înainte de toate

Dacă cel mic adoarme pe canapea, în patul părinților sau pe podea, mutați-l. Nu sunt locuri sigure pentru copiii mici. Întotdeauna puneți bebelușul la culcare pe spate pentru a preveni sindromului morții subite. Îndepărtați păturile, pernele, plușurile și alte lucruri moi din pătuț. Nu culcați bebelușii cu alți copii sau cu animale.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa