3 cărţi pe care trebuie să le aibă o proaspătă mamă

Raluca Dumitrică
proaspata-mama-totul-despre-mame

Cu aceste 3 cărţi dedicate primei părţi din viaţa copilului, o proaspătă mamă va găsi mai uşor răspunsuri la problemele cu care se confruntă

După naştere, orice proaspătă mamă îşi doreşte să apară ca prin minune o zână bună care, cu o baghetă magică, să facă să dispară toate grijile unui nou început, temerile aduse de rolul de mamă şi sfaturile neavizate, contradictorii şi de cele mai multe ori eronate pe care le dau cei din jur. Azi voi fi eu zâna cea bună care se gândeşte cu drag la o proaspătă mamă şi voi veni cu o sugestie foarte inspirată, menită să risipească din aceste griji şi temeri şi să facă lucrurile să meargă ca pe roate! De aceea, vă propun nişte cărţi care sunt de un real ajutor pentru mamele aflate la început de drum, cărţi scrise de specialişti în domeniu şi care au ajutat până acum mii de părinţi din întreaga lume. Iată cele 3 cărţi pe care trebuie să le aibă o proaspătă mamă!

1. „Ghidul complet pentru alăptare al doctorului Jack Newman”

Eu sunt una dintre mamele care tare s-ar mai fi bucurat dacă ar fi avut la îndemână, la primul copil, un astfel de ghid complex de alăptare, din care să afle la orice oră din zi şi din noapte răspunsuri la problemele care mă frământau atunci. Am trecut aproape prin toate: atașare proastă, poziţii defectuoase de alăptare, ragade, canale blocate, copil care sugea doar dintr-un sân sau care adormea instant după ce era pus la piept. Pentru că am fost printre primele mame din grupul meu de prietene şi pentru că mama personală nu mă alăptase, deci nu mă putea ajuta cu nimic la acest capitol, am rămas adesea prinsă între panică şi nedumerire din pricina situaţiilor delicate de care m-am lovit.

De aceea, sfătuiesc pe orice proaspătă mamă să cumpere „Ghidul complet pentru alăptare al doctorului Jack Newman”, volum în care Jack Newman şi Teresa Pitman, lider La Leche League Canada timp de aproape trei decenii, ne oferă informaţii practice despre alăptare, dar şi soluţii pentru problemele obişnuite care apar pe parcursul alăptării. Cei doi experţi în domeniul alăptării furnizează informaţii complete pentru următoarele situaţii:

• Cum să poziţionezi bine copilul la sân;
• Ce poţi face când copilul refuză sânul;
• Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
• Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
• Alăptarea unui copil care are colici;
• Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale.

2. „Soluţii blânde pentru somnul liniştit al bebeluşilor şi al copiilor”

Somnul este adevărata piatră de încercare din viaţă oricărui părinte. Iar când în jur auzi numai exemple de părinţi ai căror copii adorm cu uşurinţă, ba nu se trezesc deloc până dimineaţa, eşti din ce în ce mai convins, ca părinte, că ceva nu e în regulă cu al tău copil. În sprijinul celor care au un bebeluş vine cartea „Soluţii blânde pentru somnul liniştit al bebeluşilor şi al copiilor”, a lui Sarah Ockwell-Smith, creatoarea conceptelor BabyCalm şi ToddlerCalm, care oferă soluţii pentru o abordare blândă a problemelor de somn tipice copiilor, de la naştere până la vârsta de cinci ani. Sarah propune în cartea sa sfaturi viabile, bazate pe dovezi ştiinţifice. Printre subiectele atinse se numără:

• Ce ne arată de fapt studiile ştiinţifice cu privire la cât de mult trebuie să ne aşteptăm să doarmă bebeluşii şi copiii mici în fiecare etapă de creştere;
• De ce multe dintre sfaturile cu privire la somn sunt incorecte şi contraproductive.
Ce putem învaţă din obiceiurile altor culturi;
• Cum să facem faţă problemelor uzuale, printre care trezirile frecvente, terorile nocturne şi udatul patului.

3. „Diversificarea naturală, cel mai bine păstrat secret al părinţilor relaxaţi”

Gill Rapley şi Tracey Murkett sunt nu numai nişte doamne foarte simpatice şi volubile, pe care le-am văzut anul trecut la Bucureşti, ci şi nişte experţi într-ale diversificării celor mici. Cu gândul la copii şi la trecerea lor la alimentaţia solidă s-au aplecat asupra acestui fenomen şi au venit în întâmpinarea părinţilor cu o metodă excelentă de a-i face pe copii nu doar să mănânce (stresul maxim al oricărei mame), ci şi, mai important, de a-i familiariza pe cei mici cu gusturi noi şi cât se poate de variate, care vor pune bazele unei alimentaţii diverse, sănătoase şi plină de proprietăţi nutritive de mai târziu.

“Diversificarea naturală, celmai bine păstrat secret al părinţilor relaxaţi” descrie pas cu pas introducerea alimentelor solide în dieta copilului. Sfaturile oferite le vor permite părinţilor să îl ajute pe cel mic să îşi dezvolte abilitatea de a mestecă, dexteritatea şi coordonarea ochi-mână. Bebeluşul va învăţa să mănânce doar atât cât are nevoie, scăzând şansele de a deveni supraponderal la vârsta adultă. Metodă prezentată în carte funcţionează, fie că bebeluşul este alăptat, fie că este hrănit cu lapte formulă sau primeşte o combinaţie a celor două. Sfaturile, experienţa şi chiar şi sugestiile de meniu sunt potrivite atât pentru cei care au produse animale în meniul familiei, cât şi pentru vegetarieni. Poți descărca GRATUIT un capitol din această carte de AICI.

Mai multe cărți utile pentru părinți găsiți AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Te-ar mai putea interesa