Greșeli în îngrijirea bebelușilor, explicate de neonatologul Vlad Dima

greșeli în îngrijirea bebelușilor

Greșeli în îngrijirea bebelușilor sunt extrem de frecvente și variante. De la legarea picioarelor sau diversificarea făcută foarte devreme, până la oferirea de apă și ceai în paralel cu alăptarea sau cântărirea obsesivă. Dr. Vlad Dima, medic specialist neonatologie la Maternitatea Filantropia din București, explică greșelile cele mai frecvente pe care le-a observat.

Primește cele mai utile articole de parenting direct la tine în Inbox

Scrie-ne adresa ta de email

1. APĂ, CEAI, SUCURI PREA DEVREME

Cea mai ciudată practică, pe care din nefericire o promovează și unii medici de familie, este acordarea de suplimente hidrice – apă sau ceaiuri, în condițiile în care recomandarea universal valabilă de la Academia Americană de Pediatrie și Organizația Mondială a Sănătății este ca până la șase luni copilul să primească lapte exclusiv natural. Așadar, fără apă sau ceaiuri. În plus, am remarcat și faptul că sucurile de fructe se dau foarte devreme – suc de portocale, de mere, tot la recomandarea unor medici.

2. DIVERSIFICARE GREȘITĂ

Diversificarea se face prea devreme, de la 3-4 luni, în condițiile în care abia la 6 luni ar trebui să se înceapă.

3. LAPTE PREPARAT INCORECT

O altă problemă pe lângă faptul că multor copii li se dă lapte praf seara, este că se prepară laptele praf cu ajutorul laptelui matern. O astfel de combinație duce la o concentrație mare de proteine, care poate dăuna sistemului renal al copilului.

RecomandăriGREȘELI ÎN ÎNGRIJIREA BEBELUȘULUI

4. CÂNTĂRIRE EXCESIVĂ

Unele mame fac o obsesie pentru cântărirea copilului. Cât de frecvent trebuie cântărit de fapt un bebeluș? Foarte important este ca nou-născutul să fie cântărit dezbrăcat complet, recomandă medicul neo-natolog Vlad Dima.

După naștere toți copiii scad până la 10% din greutate, prematurii 15%. Vor avea tendința de a ajunge la greutatea de la naștere între ziua a 10-a și ziua a 14-a de viață. „Ori dacă noi nu reușim să ajungem la această țintă ca până la ziua 14 să readucem copilul la greutatea de la naștere, este clar că are nevoie de suplimentarea laptelui. Mama poată să aibă o secreție scăzută de prolactică, pe fond de stres – cea mai mare greșeală pe care o fac mamele este să se compare cu alte mame, ceea ce duce la stresarea mamei, apariția unui sentiment de inferioritate și implicit la inhibarea lactației. Dacă copilul a ajuns la greutatea de la naștere, cântărirea o dată pe săptămână este suficientă”, mai explică medicul neonatolog.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

 

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentProceduri moderne pentru salvarea bebelușilor: de la clampare tardivă la hipotermia controlată
Articolul următorCe nu știu copiii despre mamele lor?
Vreme de 15 ani am scris despre sănătate, în special în presa scrisă, în reviste lunare de sănătate și am coordonat echipe de jurnaliști. Din 2014, am derulat proiecte în diverse ONG-uri, tot în domeniul sănătătii în special și am început să scriu Freelancer: pentru site-uri din Marea Britanie – www.mosaicscience.com sau thecancerblog.net sau românești – www.totuldespremame.ro, www.historia.ro. Din 2003, am devenit mamă: mai întâi de fată - Iulia, apoi din 2007, și mamă de băiat - Ștefan. Experiențele trăite profesional, în anii petrecuți în presă, și personal, cu cei doi copii total diferiți ca personalitate, le transform din când în când în texte, pe care le public pe www.totuldespremame.ro sau pe https://getaroman.wordpress.com