Alternative pentru şerveţelele umede din comerţ

Andreea Popa
alternative-servetele-umede

Câteva „reţete” pentru a-ţi face singură acasă şerveţele umede, ca alternativă la cele din comerţ

Şerveţele umede nu sunt cel mai sănătos lucru care atinge pielea bebeluşului tău. Sunt practice, e adevărat, dar pot conţine o grămadă de chimicale care pot fi periculoase. Vestea bună este că poţi foarte uşor să le înlocuieşti cu şerveţele umede homemade.

În urmă cu puţin timp, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor (APC) din România, conf. univ. dr. Costel Stanciu, a atras public atenţia asupra pericolelor la care ne expunem copiii atunci când îi ştergem la funduleţ cu şerveţele umede. Asociaţia a realizat un studiu care a dovedit că unele tipuri de şerveţele umede din comerţ conțin atât substanţe alergene şi parabeni, cât şi conservanţi periculoși. Ca urmare, președintele APC şi-a exprimat temerea în legătură cu potențialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente.

În cadrul studiului au fost testate 80 de tipuri de servețele umede pentru bebeluși. S-a dovedit că acestea conţin peste 150 de ingrediente chimice, dintre care unele pot cauza dermatite, eczeme şi chiar afectarea sistemului nervos central.

Alternative din bumbac sau hârtie de bucătărie

Vestea bună este că şerveţelele umede nu sunt indispensabile unei mămici, în ciuda publicităţii agresive care încearcă să te convingă de acest lucru. Iar până la urmă, cel puţin cât eşti acasă, cea mai bună soluţie pentru funduleţul bebeluşului tău rămâne apa şi săpunul. Cu condiţia, bineînţeles, să fie un săpun cât mai natural, fără parabeni sau alte chimicale.

Dacă nu ţi-e la îndemână să mergi cu bebeluşul la chiuvetă la fiecare schimbat de scutec, ai opţiunea şerveţelelor din bumbac, pe care să le înmoi în apă sau într-o soluţie preparată acasă. Există inclusiv şerveţele din bumbac bio, pe care le poţi cumpăra de la orice magazin care vinde scutece textile, dar nu numai. Oricum, la fel de bine poţi tăia în pătrăţele mai mici şi un prosop, o păturică, un şervet de masă sau orice altceva din bumbac sau frotir.

Iar după ce cureţi funduleţul bebeluşului, poţi băga şerveţelele direct în maşina de spălat sau le poţi depozita într-o pungă cu sistem de închidere (ziplock) până le vine rândul la spălat.

Dacă situaţia este mai… “explozivă”, sau dacă nu doreşti să speli şerveţele textile, poţi folosi prosoape de bucătărie din hârtie. În acest caz însă, ai grijă să cumperi un produs mai de calitate, pentru a nu se rupe atât de uşor când e umezit.

Cu ce înlocuieşti chimicalele

Acum, indiferent dacă foloseşti şerveţele textile sau din hârtie, va trebui să le umezeşti cu ceva. Poţi folosi doar apă, ceea ce este ideal în cazul bebeluşilor cu pielea mai sensibilă. Dar poţi şi să te joci cu tot felul de combinaţii de uleiuri esenţiale.

În primul rând, ai nevoie de două căni cu apă caldă. Adaugă două linguri de ulei de măsline, de migdale sau de sâmburi de caise. Acestea hidratează şi hrănesc pielea, dar ajută şi ca şerveţelele să alunece mai uşor pe funduleţul bebeluşului. Nu folosi ulei pentru bebeluşi, deoarece poate conţine la rândul lui chimicale şi te întorci (aproape) de unde ai plecat.

Adaugă în apă şi 1-2 linguri de gel de duş pentru bebeluşi (caută ceva cât mai natural) sau de săpun natural fără parfum, ras.

Acum te poţi opri aici sau te poţi juca în continuare, adăugând câte o picătură sau două de ulei esenţial. Atenţie, unele uleiuri esenţiale nu sunt recomandate sub o anumită vârstă a bebeluşului, deci va trebui să verifici întotdeauna şi acest aspect.

Poţi adăuga în soluţie câteva picături de ulei esenţial de gălbenele, datorită proprietăţilor antiinflamatoare şi a acţiunii calmante şi cicatrizante asupra pielii.

Şi uleiul de cocos are proprietăţi antibacteriene şi hidratante, calmând totodată iritaţiile; poţi folosi ulei de muşeţel, util tot pentru iritaţiile pielii. O alta varianta este să pui ceai de muşeţel în loc de apă.

Unele mame adaugă în soluţia pentru şerveţelele umede şi conţinutul unei capsule de vitamina E, deoarece ajută la ameliorarea eritemului fesier.

Pentru a preveni iritaţiile de scutec, sunt utile şi două picături de ulei de tea tree.

La fel, poţi picura 2 stropi de ulei esenţial de lavandă, acesta fiind un foarte bun cicatrizant şi calmant.

În apă se poate adăuga şi gel de aloe vera, care hidratează pielea şi are proprietăţi antibacteriene.

Un alt ingredient util este lanolina lichidă, 100% pură, ce are o acţiune emolientă şi puternic hidratantă.

Aşa cum spuneam, experimentează cu aceste uleiuri sau cu altele până găseşti combinaţia care vă place cel mai mult.

Cum depozitezi şerveţelele umede

Acum, că ai şi şerveţelele şi soluţia lichidă, mai trebuie să te hotărăşti cum le depozitezi. Poţi pune soluţia într-un recipient cu pulverizator (spray) şi să dai 2-3 pufuri pe serveţel înainte de a-l folosi. Sau poţi pune lavetele (indiferent că sunt textile sau din hârtie) într-o cutie de la vechile şerveţele umede din comerţ (sau orice cutie cu capac găseşti prin casă) şi să torni soluţia peste. În acest caz, dacă foloseşti hârtie de bucătărie, taie rolele în jumătate ca să încapă în recipient. Scutură uşor cutia pentru ca toate şerveţelele să se îmbibe la fel în soluţie.

Nu umezi foarte multe şerveţele umede din prima, deoarece pot mucegăi dacă nu le foloseşti relativ repede, în câteva zile. Începe cu circa 20-30 de bucăţi şi vezi apoi în cât timp se termină. Pentru a întârzia mucegăirea şerveţelelor, poţi amesteca în soluţia ta şi apă de Hamamelis (nucul vrăjitoarelor) sau extract din sâmburi de grapefruit.

La ce folosesc vechile şerveţele

Dacă mai ai prin casă şerveţele umede din comerţ şi nu doreşti să le mai foloseşti, nu le arunca. Sunt minunate pentru a da luciu pantofilor sau pentru a şterge tot felul de pete, inclusiv cele de cafea sau cariocă de pe canapeaua din piele. De altfel, curăţă îngrijorător de uşor aproape orice, cum probabil că ai remarcat deja.

Rezultatele studiului realizat de APC şi detalii despre compoziţia chimică a şerveţelor umede poţi găsi aici.    

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa