„În braţele mele şi dincolo de ele”, de Mayim Bialik, disponibilă pentru părinții români

Raluca Dumitrică
Mayim-Bialik-totul-despe-mame

Săptămâna trecută, mansarda răcoroasă de la Cărtureşti Verona ne-a primit cu braţele deschise la o şezătoare cu poveşti. Şezătoarea a fost prilejuită de lansarea celui mai nou titlu al editurii Multi Media Est Publishing, cartea „În braţele mele şi dincolo de ele”, de Mayim Bialik.

La eveniment au participat medicul pediatru Ilinca Tudose Tranulis, Alexandra Rusu, doctor în sociologie, şi Ina Elena Irimia, traducătoarea cărţii. Evenimentul a fost moderat de Miruna Jovin, coordonatorul colecţiei Exist la Multi Media Est Publishing.

Cartea lui Mayim Bialik, o carte încântătoare

Evenimentul a reuşit să le prezinte celor de faţă noua apariţie editorială, cât şi pe autoarea sa, un nume foarte cunoscut peste Ocean. Mayim Bialik este doctor în neuroştiinţe şi o actriţă apreciată la Hollywood, datorită rolurilor din serialul The Bing Bang Theory şi din alte seriale şi lung metraje. Concepută exact ca o şezătoare la care s-au depănat poveşti gingaşe despre mame şi copii, lansarea de carte a creat o atmosferă aparte. Aceasta a fost prielnică nu doar prezentării cărţii, despre care Dr. William Sears, întemeietorul curentului de attachment parenting spune că este ”încântătoare”, ci şi destăinuirilor.

Poveşti despre mame şi copii

Cea care a deschis discuţia a fost Ilinca Tudose Tranulis, mama a trei copii. Aceasta le-a povestit celor prezenţi despre experienţa sa legată de purtarea copiilor şi despre mijloacele de purtare testate. Cu naturaleţe, specialistul a relatat nişte întâmplări din debutul mămiceniei sale. Medicul a reliefat faptul că lipsa unei informaţii pertinente la primul copil a determinat-o să facă anumite greşeli, reparate ulterior. Procesul a avut loc datorită copilului însuşi, ce a creat un context prin care lucrurile au luat o altă turnură, favorabilă. Repararea s-a întâmplat şi datorită cărţilor citite, ce au contribuit la această întorsătură pozitivă.

Discuţia a ajuns la Ina Elena Irimia, traducătoarea cărţii şi mama lui Alexandru. Aceasta a spus că volumul pe care l-a tradus este uşor de parcurs, plin de idei utile şi de mărturii ce îi pot inspira şi pe alţi părinţi. Traducătoarea cărţii lui Mayim Bialik a mai prilejuit un alt moment emoţionant al serii. Ea a povestit despre primul mijloc de purtare pe care l-a folosit la copilaşul său. Acesta făcut de o prietenă virtuală dintr-un capot ce îi aparţinuse mamei Inei, care murise când Ina era o adolescentă. Descrierea momentelor prin care şi-a purtat copilul şi a creat, astfel, o legătură tainică între el şi bunica ce nu a apucat să-l cunoască, a fost înduioşătoare şi a adus şi mai multă emoţie la eveniment.

Şi gemenii se pot purta

Alexandra Rusu, mama a trei copii, dintre care două fetiţe gemene, a împărtăşit la rândul său câteva experienţe personale. Publicul a putut afla cum se pot purta gemenii şi că mijloacele de purtare pot să te lase să faci mai multe lucruri în acelaşi timp. Alexandra a mai spus şi că implicarea partenerului de viaţă este foarte importantă pentru armonia familiei.

Miruna Jovin a mărturisit, la rândul ei, că a rezonat foarte mult cu ideile expuse în carte şi că a practicat purtarea bebeluşului încă de la primul copil. Acest lucru a fost făcut cu ajutorul unei eşarfe, lucru aproape de neimaginat în acea perioadă, adică în urmă cu 10 ani. Tot ea a mai spus că una dintre ideile esenţiale ale cărţii este că a creşte copii în braţe, cât mai aproape de natural, este extrem de potrivit pentru copii.

Corina Cioflec, din partea echipei Poartă-mă, unul dintre sponsorii evenimentului alături de   KiddyShop, a fost cea care a stat la dispoziţia celor prezenți cu sfaturi practice despre purtarea copiilor.

Ca un fel de concluzie a serii a fost şi consensul invitaţilor în ceea ce priveşte purtarea copiilor. Ei au accentuat că, deşi copiilor le este cel mai bine în braţe, se vor da, poate mult prea repede, jos de acolo. Acest lucru va avea loc pe măsură ce ei vor creşte şi vor descoperi din ce în ce mai bine cât mai multe din atributele independenţei.

Cartea „În brațele mele și dincolo de ele”, de Mayim Bialik, este povestea personală a familiei lui Mayim. Volumul este, totodată, cartea care prezintă și o serie de argumente în favoarea attachment parenting-ului şi o carte despre cum să crești copii cu blândețe, despre îmbrățișări şi despre dragoste. Volumul poate fi achiziţionat de aici.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Foto: Sorin Tărău.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa