Ce să nu pui în camera copilului?

Ramona Dinescu

Ce să nu pui în camera copilului? Orice obiect care îi poate pune viața în pericol. De la jucării mici, obiecte ascuțite și până la pungi de plastic.

Chiar dacă ești aproape sigură că ai securizat casa în care stă toată ziua copilul tău, în special camera lui, există riscul ca ceva să-ți fi scăpat. De fapt, într-un studiu făcut de University of Alabama din Birmingham, femeilor mame cu un copil (cu vârste cuprinse între 12 și 36 de luni) li s-a arătat un model de casă și li s-a propus să arate care sunt potențialele pericole. Ele au reușit să identifice mai puțin de jumătate dintre potențialele pericole existente.

De asemenea, ai putea fi foarte încrezătoare în puterea de înțelegere a copilului tău, și capacitatea lui de a avea preferințe sau nu pentru anumite pericole. Tot acest studiu despre care vorbeam a venit cu argumente din partea mamelor, de genul: „Copilul meu nu a fost niciodată curios în legătură cu ce se poate afla în toaletă” sau „Copilul meu nu s-a jucat niciodată cu chibriturile”. Mamele au putut identifica numai 4% dintre potențialele pericole.

Adevărul este însă că accidentele petrecute acasă reprezintă principalul motiv pentru care copiii ajung la spitalele de urgență în fiecare an. De aceea este bine să fii pregătită pentru ceea ce e mai rău.

Enumeram mai jos numai câteva dintre obiectele pe care să nu le pui în camera copilului și vom și argumenta de ce.

Ce obiecte să nu pui în camera copilului și de ce?

În primul rând, în camera și la îndemâna copilului nu trebuie  să fie nici un obiecte ascuțit sau care poate deveni ascuțit: forfecuțe, cuțite, obiecte cu muchii de metal, obiecte de porțelan sau de sticlă ce se pot sparge.

Măsuțele de sticlă sau ramele foto sunt și ele extrem de periculoase.

Obiectele cu muchii de aluminiu, jucăriile mici, cele din tablă care se pot îndoi și pot deveni tăioase, dar și bețele de diferite dimensiuni, nu au ce căuta la îndemâna copilului.

Jaluzelele, storurile, perdelele nu trebuie să aibă șnururi sau alte accesorii de care copilul poate trage, la fel cum nici lustra/veioza sau lampadarul nu trebuie să aibă cablul electric la îndemână.

Pungi de plastic, pături grele sau perne voluminoase nu au ce căuta în camera copilului, sau cel puțin la îndemâna lui deoarece se poate sufoca cu ele.

Orice jucărie sau obiect rotund/oval sau sferic mai mic de 2 centimetri în diametru nu are ce căuta la îndemâna copilului căci acesta îl poate înghiți. La fel și obiectele foarte mici care nu au această formă, precum piesele mici de LEGO.

Tot în camera copilului nu trebuie să existe un coș de rufe la care copilul ar putea avea acces ușor, pentru că ar putea să-l răstoarne peste el și eventual să se sufoce sub greutatea rufelor. Covorul nu trebuie să fie unul ușor de manevrat, mai degrabă este de preferat o cameră fără covor.

Este vital să nu lasă în camera copilului substanțe periculoase precum detergenți sau produse cosmetice pe care le poate desface și le poate înghiți, dar nici medicamente la care el ar putea să ajungă.

Nu în ultimul rând, toate prizele trebuiesc securizate, la fel și ferestrele, ca și muchiile mobilelor care trebuie protejate cu apărătoare speciale.

Vino pe 17 noiembrie 2019, la Conferința ”Spațiul Copilăriei”, și află de la specialiștii în design interior Alina Vîlcu și Omid Ghannadi, totul despre amenajarea camerei copilului. Detalii și înscrieri AICI.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa