Ce termometru este mai bun pentru copii?

Ramona Dinescu
febra copilului

Cel mai bun termometru pentru copii este cel care simți că se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Mai precis, în funcție de vârsta copilului, poți alege între un termometru rectal, unul de ureche sau unul axilar. Nu mai sunt recomandate vechile termometre cu mercur, mai ales pentru măsurarea precisă a temperaturii unui copil.

Înainte de a oferi informații importante despre alegerea termometrului pentru copii, mă simt îndreptățită, având experiența acumulată după îngrijirea a doi copii care s-au îmbolnăvit foarte mult, să fac o recomandare: până la vârsta de 3 ani, cea mai precisă formă de măsurare a temperaturii copilului este metoda rectală. Iar pentru asta, după ce am încercat toate tipurile de termometre posibile și imposibile, pot recomanda termometrul digital cu vârf flexibil. A fost varianta care s-a potrivit cel mai bine copiilor mei și care nu a dat greș niciodată.

Însă, fiecare mamă este diferită și vede diferit lucrurile, așa că merită să încerci și să alegi la final cea mai bună variantă pentru tine și pentru copilul tău.

Momtricks.com face o clasificare a termometrelor, în funcție de vârsta și nevoile fiecărei mame și vine cu o serie de recomandări de utilizare pentru mamele „începătoare”.

Majoritatea copiilor se îmbolnăvesc la un moment dat, mai ales în primii ani de viață, iar verificarea temperaturii corpului reprezintă metoda prin care poți spune cu exactitate dacă se simte bine sau nu. Este vital ca în orice casă în care există un copil să existe și un termometru.

Imaginează-ți doar că ești mamă de bebeluș și că în afară de plânsul lui neconsolat nu ai nici un alt simptom al unei răceli. Una dintre cele mai bune metode prin care poți să-ți dai seama ce se întâmplă cu copilul este să-i măsori corect temperatura.

Tipuri de termometre pentru copii

Există câteva tipuri de termometre pentru bebeluși, iar cel mai bun pentru copilul tău, poate fi ales în funcție de câteva aspecte:

Termometrul rectal este cel mai exact termometru pentru verificarea temperaturii copilului. Ți se poate face pielea de găină când te gândești la el, însă, chiar dacă poate fi destul de inconfortabil, termometrul rectal este vital pentru măsurarea temperaturii bebelușilor. Trebuie să alegi unul cu vârf flexibil și cu baza lată. Aceste caracteristici te vor împiedica să introduci prea adânc termometrul în rectul copilului, lucru care poate fi periculos.

Termometrul temporal (de frunte) este destul de nou pe piață. Este unul dintre cele mai scumpe, dar pe bună dreptate: folosește tehnologia prin infraroșu pentru scanarea și măsurarea temperaturii frunții. Nici măcar nu e nevoie să atingi fruntea copilului, motiv pentru care aceste termometre sunt destul de sigure și convenabile de folosit mai ales în spitale. Inițial, erau recomandate pentru copii mai mari de 3 luni, însă studii recente au arătat că pot fi folosite la orice vârstă. Cu toate acestea, pentru copii mai mici de 3 luni, nu strică o dublă verificare cu un termometru rectal.

Termometrul axilar este cel mai puțin precis, dar și cel mai puțin invaziv. Nu este foarte recomandat pentru măsurarea temperaturii copiilor, specialiștii recomandând ca alternativă, un termometru digital ce se pune sub limbă.

Termometru de ureche reprezintă o opțiune destul de des întâlnită și foarte puțin invazivă. Se plasează în ureche (dar nu adânc) și măsoară destul de exact temperatura copiilor mai mari de 1 an. Cu toate acestea, sunt greu de folosit deoarece e nevoie să fie plasate în ureche, într-o poziție exactă pentru o măsurare corectă.

Termometrul oral este sigur de folosit și cel mai adesea oferă informații corecte. Se plasează sub limbă timp de câteva momente. Acesta reprezintă o opțiune bună pentru copii mai mari de 4 ani.

Termometrul suzetă este un termometru construit într-o suzetă, fabricat pentru bebeluși. Chiar dacă pare o opțiune ideală, nu sunt recomandate de medici deoarece nu oferă o citire corectă a temperaturii.

Ce termometru este mai bun pentru copii în funcție de vârstă?

Nu toate termometrele sunt bune pentru toate vârstele. Iată câteva informații venite din partea Academiei Americane de Pediatrie, de care trebuie să ții cont atunci când alegi un termometru pentru copilul tău:

Vârsta copilului        Rectal   Oral   Axilar   De ureche   De frunte

Nou născut – 3 luni     da

3 luni – 3 ani              da                    da         da               da

4 – 5 ani                     da          da      da         da               da

+ 5 ani                                    da      da         da               da

De ce nu mai folosim vechile termometre cu mercur?

Chiar dacă termometrele cu mercur este foarte des întâlnite pe vremuri, experții  avertizează că ar trebui să le evităm din cauza faptul că pot fi periculoase. Dacă termometrul se sparge, poate provoca vaporizarea mercurului în interior. Aceste termometre aproape au dispărut din farmacii, dar dacă se întâmplă să mai ai pe acasă vreunul, nu-l folosi pentru copilul tău.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa