Cum aranjăm camera copilului?

Ramona Dinescu
camera-copilului-totul-despre-mame

Cum aranjăm camera copilului?

Încă din timpul sarcinii mi-am dorit să pregătesc totul pentru viitorul meu bebeluș, astfel încât în momentul în care va veni pe lume și vom începe viața în trei să avem un mediu confortabil și prietenos în care să ne facă plăcere să locuim.

M-am documentat, am citit cărți, am făcut research pe internet, am întrebat prietenii și iată la ce concluzii am ajuns:

Între util și inutil: gadgeturi și mobilă în camera copilului

Deși nu aveam foarte mult spațiu în apartament, am încercat să fac în așa fel încât camera copilului să fie doar a lui, iar noi să avem doar statutul de musafiri din când în când, atunci când ar fi fost nevoie. (Ca o paranteză, am reușit doar pentru câteva luni, iar apoi m-am mutat cu el în cameră.)

I-am amenajat camera în așa fel încât să se vadă clar că este o cameră de copil. Am vopsit pereții în culori prietenoase, calde, cu vopsea nonalergenică. Am lipit abțibilduri cu animăluțe de la fermă și cu personaje de circ pe pereți  care, ce-i drept, au avut succes abia după ce copilul a trecut de vârsta de 1 an.

Am cumpărat pătuț de lemn cu saltea din fibre de cocos și nu mai știu ce alte nebunii. (Altă paranteză: copilul a stat în pătuț până la vârsta de 6 luni, apoi s-a mutat cu mine în pat. Dacă nu aș fi avut și al doilea copil care să folosească o perioadă pătuțul aș fi considerat cheltuiala o mare pierdere, dar așa simt că s-a amortizat puțin investiția).

Din motive de spațiu nu am cumpărat o masă de înfășat și nu pot spune că i-am simțit lipsa. Mă descurcam perfect cu schimbatul copilului pe pat, iar băița i-o făceam oricum în camera de baie. (Ca o paranteză, cădița cu înălțător și suport pentru bebeluș a fost alegerea perfectă pentru mine. O puneam în cadă și nu trebuia să stau foarte aplecată, iar suportul mi-a ținut bebelușul încă de când avea 3 zile.)

Deoarece camera copilului trebuie să fie tot timpul luminoasă și aerisită, am cumpărat draperii opace, frumos colorate pe care să le trag în timpul nopții, iar ziua am lăsat geamurile libere ca să intre toată lumina de afară.

Lista de gadgeturi pentru camera copilului

Apoi, am început să utilez camera cu gadgeturi: termometru, umidificator de aer, videofon, lampă de veghe, cd-player și bineînțeles aer condiționat.

Unele dintre ele mi-au fost foarte utile, pe altele aproape că nu le-am folosit, cum ar fi umidificatorul de aer. Acesta funcționa aproape încontinuu în timpul iernii pentru a ajunge umiditatea din cameră la gradul recomandat. Din păcate, din cauza umidității prea mari, în scurt timp m-am ales cu ceva mucegai. După ce am renovat din nou camera, am ajuns la concluzia că pot folosi fără probleme vase cu apă pe calorifer.

Tot la capitolul gadget-uri inutile au pot trece cu brio lampa de veghe cu melodii și proiecții pe tavan. Am folosit-o cred că de două ori și mi-am dat seama că făcea prea multă lumină în cameră și nu se potrivea deloc cu ideea mea ca pe timpul nopții să fie întuneric și liniște.

Tot inutil a fost și acel balansoar cu vibrații și melodii ce se putea programa ca să se legene singur. Ocupa jumătate din cameră și nu puteam lăsa bebelușul în el mult timp fără să-l am sub supraveghere. Mai bună mi s-a părut varianta portabilă căci puteam pune bebelușul în balansoar și să-l ia cu mine la bucătărie sau unde aveam treabă. Avea vibrații, iar de muzică mă ocupam eu, cântam oricum de dimineața până seara.

În concluzie…

Dacă ar fi să trag o concluzie, acum după ce am încercat aproape tot, pot spune că nu m-aș fi descurcat fără videofon și pernă de alăptat, aceasta din urmă tot ca o paranteză. Bineînțeles că m-aș fi descurcat dacă nu le aveam, dar văzând cât sunt de utile, nu aș concepe acum să cresc un copil fără ele. Videofonul a fost un gadget care și-a meritat toți banii, pentru că cel mic era în permanență sub supravegherea mea, chiar și atunci când aveam treburi prin casă. Perna de alăptat m-a scutit de foarte multe dureri de spate apăsătoare.

Ceea ce este foarte important pentru copil, este temperatura din cameră. Medicii recomandă o temperatură de 21-22 de grade Celsius maxim. Bebelușii dorm foarte bine la 18 grade Celsius, o temperatură la care adultul în mod normal tremură, așa că nu-ți face griji și nu te gândi să-l înfofolești dacă ție ți se va părea răcoare în cameră.

De aceea, de mare folos mi-a fost aparatul de aer condiționat pe care îl porneam vara cât ieșeam cu copilul din cameră. Am ales o variantă de termometru și pentru baie și pentru cameră, frumos colorat, un accesoriu drăguț în camera copilului.

În rest, în camera copilului trebuie să fie cât mai mult aer curat și cât mai multe zâmbete 🙂

El oricum se va simți bine dacă vă are pe voi, părinții, alături, însă puțină grijă pentru spațiul în care nu va face decât să sporească starea de bine a întregii familii.

Vino să afli totul despre amenajarea camerei copilului de la specialiștii în design interior, Alina Vîlcu și Omid Ghannadi, la Conferința ”Spațiul Copilăriei” din 17 noiembrie 2018. Detalii AICI.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa