Cum îngrijești pielea bebelușului iarna?

Ramona Dinescu
pielea bebelușului

Pielea bebelușului este foarte sensibilă, iar frigul și umezeala din lunile de iarnă o pot afecta. Iată cum să-i acorzi cea mai bună îngrijire.

Un bebeluș are pielea sensibilă, nemaivorbind de acei copii care sunt predispuși la dermatită atopică și a căror piele este vizibil afectată de schimbările de temperatură. De aceea, sunt câteva sfaturi utile care ne pot ajuta să menținem sănătoasă pielea copiilor noștri, sfaturi oferite de Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Acoperă-i pielea bebelușului, dar nu excesiv!

Când este frig afară, tendința noastră este de a ne înfofoli copiii pentru a-i proteja. Dar cum știi că este suficient de îmbrăcat sau când este prea gros îmbrăcat? Cel mai ușor este să-i pui copilului câteva straturi de haine pe el ca să nu riști nimic. Regula îmbrăcatului cu un strat în plus față de cele pe care le porți tu este valabilă și iarna. Dacă tu porți o bluză și un pulover, bebelușului trebuie să-i mai pui în plus maxim un body de bumbac.

Încălzește-i extremitățile

Scopul tău este să-ți protejezi bebelușul de vânt și frig cât de mult posibil. Poți folosi o husă pentru cărucior care să-l apere măcar de vânt în timpul plimbărilor zilnice. Reține că statul în casă nu este o soluție. Și asigură-te că are o căciuliță călduroasă pe cap, mănuși și ghete călduroase care să-i încălzească extremitățile, mai ales dacă stați afară perioade mai lungi de timp.

Folosește un umidificator

Pune un umidificator în camera copilului sau măcar un recipient cu apă pe calorifer pentru a evita uscarea aerului în timpul somnului copilului. Căldura din calorifere nu doar încălzește camera, ci deshidratează și pielea celui mic. Folosind un umidificator nu faci decât să înlocuiești apa evaporată din cauza căldurii.

Păstrează-i rutina de igienă zilnică

Unii părinți aleg ca pe timpul iernii să nu le mai facă atât de des baie bebelușilor pe motiv că ar putea să răcească. Băile călduțe folosind apă la o temperatură de 37-38 de grade Celsius sunt la fel de indicate ca și în alt sezon. Baia este o rutină de care copilul este dependent. În nici un caz nu sunt indicate băile fierbinți pentru ca bebelușul să se încălzească. Nu are nevoie și sunt periculoase pentru pielea lui sensibilă.

Pielea bebelușului trebuie hidratată

Știm cu toții că pielea bebelușului are nevoie de hidratare pe tot parcursul anului, dar în special în sezonul rece când aerul rece, vântul și încălzirea centrală lucrează împotriva hidratării naturale. După fiecare baie, folosește o cremă sau o loțiune speciale pentru bebeluși pentru hidratarea pielii. Dacă copilului îi apare vreo eczemă, ar fi indicat să ceri sfatul medicului deoarece ar putea manifesta semnele unei dermatite, iar tratamentul ar putea fi pe bază de hidrocortizon, în doze foarte mici.

Atenție la îmbrăcăminte

Hainele cu care îți îmbraci copilul au mare importanță în ceea ce privește îngrijirea pielii sensibile. Materiale precum lâna sau poliesterul pot irita pielea, motiv pentru care bumbacul este cel mai indicat. De asemenea, hainele colorate pot fi vopsite cu coloranți artificiali care pot afecta pielea bebelușului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa