Cum îngrijim hainele bebeluşului?

Ramona Dinescu
cum-ingrijim-hainele-bebelusului-totul-despre-mame

Cum spălăm și cum călcăm hainele bebelușului?

Înainte să nasc, am avut o mare plăcere să spăl toate hăinuțele viitorului copil, să le calc și să le ordonez frumos în viitorul lui dulap. Le-am pus pe mărimi, culori și le-am sortat în după funcționalitate. Nu m-am gândit nicio o clipă la detergentul cu care trebuiau spălate. În capul meu era suficient faptul că sunt curate.

După ce s-a născut copilul și am văzut că îl schimbam și de 5-6 ori pe zi pentru că regurgita, se murdărea cu lapte sau nu-i puneam scutecul bine și se uda cu pipi, nu am mai avut timp să îi calc hăinuțele. Le luam direct de pe uscătorul de rufe și îl îmbrăcam cu ele. Întâmplarea a făcu să nu sufere de vreo alergie și să nu-i apară nimic pe piele. Nici măcar nu i-am spălat hainele separat de ale noastre!

La al doilea copil am procedat la fel, însă, după numai două luni celui mic au început să-i apară semne de dermatită pe piele.  Atunci a fost momentul în care am început să mă documentez legat de grija pe care trebuie să o acord hăinuțelor copilului și când am trecut la alt nivel de grijă pentru hainele cele mici.

Cum sălăm hainele bebelușului?

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să citești cu atenție etichetele hăinuțelor. Acolo este trecută temperatura apei de spălare, dacă este recomandat sau nu să fie călcate, înălbite etc.

Apoi, indiferent că este vorba de un copil cu afecțiuni ale pielii sau nu, cel puțin în primele luni de viață, ar fi bine să alegi un detergent sensitive, fără factori alergenici. Nu este recomandat balsamul de rufe pentru spălarea hainelor copilului, iar măcar în primele luni de viață, medicii spun că ar fi bine să-i spălăm hăinuțele separat de ale celorlalți membrii ai familie, folosind funcția de clătire dublă a mașinii de spălat automate. (Recunosc, pentru hainele de casă pe care le murdărea mai mult, fie cu lapte, fie cu piureuri, eu foloseam o temperatură mai mtre decât cea recomandată pe etichetă, pentru a se curăța mai bine.)

Călcăm sau nu hainele bebelușului?

De obicei, este recomandat să călcăm hăinuțele copilului, deoarece prin acest proces sunt omorâte foarte multe bacterii, însă nu este obligatoriu să faci acest lucru, mai ales dacă ai un copil fără nicio problemă la nivelul pielii. Vei fi oricum copleșită că nu-ți va mai ajunge timpul pentru nimic și încă o treabă în plus s-ar putea să nu-ți pice chiar bine!

Eu recunosc că din cauza faptului că toată adolescența mea, mama mă ruga să calc toate hainele din casă ca să o ajut, când am ajuns în casa mea nu am mai vrut să pun mâna pe fierul de călcat. Când am fost obligată să calc hăinuțele celui de-al doilea copil pentru a înlătura orice factor ce putea să-i agraveze puseurile de dermatită, am simțit-o ca pe un coșmar. Ulterior m-am obișnuit și acum calc hainele ambilor copii, mai mult că îmi place să arate ca scoși din cutie decât din rațiuni de igienă și îngrijire.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa