Cum protejăm corect pielea copiilor pe timp de iarnă

TOTUL DESPRE MAME

Protecția solară. Imediat te gândești, desigur, la soare, la mare, la vacanțe și răsfățul din timpul verii. Nu uita, însă, că protecția solară nu este doar de vară și că, mai ales în cazul copiilor, ea trebuie făcută cu grijă tot timpul anului.

De aceea, am rugat-o pe doamna doctor Marcela Scraggs – medic primar dermatologie și venerologie, doctor în Științe Medicale – să ne răspundă la câteva întrebări privind protecția pielii copiiloe, pe timp de iarnă

 TDM: Începând cu ce vârstă a copilului ar fi indicat să începem să ne gândim la protecția solară a copilului?
Dr. Marcela Scraggs: Încă de la început este necesară utilizarea constantă și corectă a produselor de fotoprotecție la copii. Pe lângă acest lucru, se va evita expunerea directă la soare a bebelușilor și copiilor mici pe tot parcursul zilei, iar pentru creșterea sintezei de vitamina D, copiii nu trebuie să fie expuși direct la soare, ci vor urma o dietă echilibrată cu vitamina D.

De ce nu trebuie să ne limităm la protecție solară doar pe timp de vară?
Amenințarea radiațiilor UV nu este sezonieră și nu se limitează doar la lunile de vară. Pe timp de iarnă, zăpada și gheața reflectă radiațiile UV, intensificându-le semnificativ efectul. De asemenea, stratul de ozon este mai subțire iarna și acest lucru duce la o permisivitate crescută de penetrare pentru radiațiile UV, în special la altitudini mari (la munte).

Razele UV nu afectează doar pielea, ci și ochii, provocând leziuni oculare cum ar fi cataracta, degenerarea maculară și alte afecțiuni ce pot cauza pierderea temporară a vederii. În acest sens, este importantă folosirea ochelarilor de soare, nu doar a loțiunilor de fotoprotecție.

În afară de efectele deja cunoscute pe termen lung ale lipsei de protecție solară, în cazul copiilor și al bebelușilor putem vorbi și de alte afecte?
Interacțiunea radiațiilor UV cu pielea copiilor nu are aceleași rezultate ca la adult, datorită imaturității componentelor cutanate, elemente din structura pielii (keratinocite, melanocite, glande sebacee, etc). Expunerea la soare a copiilor, mult timp recomandată pentru efectul benefic de stimulare a sintezei cutanate de vitamina D, prezintă o serie de efecte nedorite pe termen scurt și lung. Efectele neplăcute imediate ale expunerii necontrolate la soare a copiilor sunt arsurile solare și insolațiile, fotodermatozele, fotosensibilizările și scăderea imunității pielii. Efectele pe termen lung sunt rezultatul agresiunii cumulate a UV la nivelul pielii (fotoîmbătrânirea și fotocarcinogeneza), care se vor valida la vârsta adultă. Cancerele de piele sunt rare la vârste mici.

De aceea, pentru cei mici este foarte important să utilizăm fotoprotecție cu factor ridicat SPF 50+.

Cum este cel mai indicat să protejăm pielea bebelușilor și a copiilor de efectele soarelui?
În primul rând, este necesară educația privind prevenția efectelor nocive ale radiațiilor UV. Un prim pas pentru protecție este utilizarea regulată și corectă a unor produse de fotoprotecție adecvate (cu SPF 50+ și cu reaplicare la maxim 2 ore). Este importantă și protecția asigurată de purtarea de haine, pălării și ochelari de soare. În orice caz, se recomandă evitarea expunerii la soare în intervalul 10.00-17.00 și, mai ales, evitarea expunerii directe și intenționate a bebelușilor și copiilor mici la UV, în vederea stimulării sintezei cutanate de vitamina D.

Ce putem face în cazul copiilor cu piele fragilă sau atopică?
În cazul copiilor cu piele fragilă sau atopică sunt indicate produsele dermatocosmetice special concepute pentru acest tip de piele. Pielea fragilă sau atopică are nevoie de o cremă care protejează, repară și stimulează apărarea celulară împotriva efectelor nocive ale razelor UVA și care poate oferi în același timp o senzație de confort, pe lângă siguranța absolută.

Copiilor cu pielea fragilă sau alergică la parfum le este recomandat spray-ul de protecție solară special pentru acest tip de piele, cu textură ușor de aplicat atât pe față, cât și pe corp, rezistent la apă și transpirație.

Pentru protecția pielii atopice, recomand părinților să caute produsele de protecție solară care oferă un efect antioxidant și detoxifiant și care nu conțin parfum. În plus, aceste produse trebuie să fie îmbogățite cu un complex emolient pentru a asigura hidratarea optimă a pielii. Toate aceste elemente sunt indispensabile atunci când îngrijim pielea atopică, atât la copii, cât și la adulți.

Atunci când alegem creme sau produse cu factor de protecție pentru copii și bebeluși, de ce criterii trebuie să ținem seama?
Când alegem produsele pentru protecție solară pentru bebeluși și copii trebuie să ținem cont de următoarele:

– produsul să ofere ultra-protecție UVA și UVB, cu toleranță înaltă;

– beneficii reparatoare, utilizare plăcută, cu absorbție rapidă, rezistență la apă și fricțiune;

– să nu conțină parabeni, alcool, parfum, să aibă un număr redus de filtre chimice.

CONCURS

Răspunde la întrebarea Ce factor de protecție este indicat pentru pielea copiilor mici?  printr-un email cu subiectul Concurs protecție solara la adresa [email protected] și poți fi câștigătoarea uneia dintre cele 5 creme solare A-Derma pentru pielea fragilă. Durata concursului: 11. 02 – 14.02. Desemnarea caștigătorilor se va face prin Random.org pe 15.02.

Succes! 

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa