Cum să te porţi în preajma unui bebeluş

TOTUL DESPRE MAME

Știi cum să te porți la serviciu, știi cum să te porți în familie, știi cum să te porți la medic sau la circa financiară. Dar nu știi cum să te porți în preajma unui bebeluș! Îţi înţelegem dilema. 

Fie ești novice, fie nu ai mai avut de-a face cu bebelușii altora, cert este că ți-e teamă să nu faci gafe atunci când te întâlnești cu niște proaspeți părinți sau când îți vizitezi prietena cea mai buna care tocmai a născut. Ca să înveţi codul bunelor maniere în preajma unui bebeluș, iată mai jos câteva sfaturi:

Nu uita să te speli pe mâini

Poate că abia te-ai spălat înainte să intri în cameră. Poate crezi în rolul important pe care microbii de zi cu zi îl joacă în fortificarea sistemului imunitar. Dar ştii ceva? Nu contează! Pentru părinţii copilului nu are nici cea mai mică importanţă ce crezi tu.

Mergi la cea mai apropiată chiuvetă şi fă-le părinţilor hatârul înainte de a intra în contact cu bebeluşul lor.

Nu-ți lua copilul de 2-3 ani în vizită la un nou născut

Micuţul tău iubeşte sugarii? Da, ştim că da. De altfel, majoritatea copiilor adoră să vadă nou născuţi şi să se joace cu ei. Ţine cont, însă, că sugarii sunt sensibili, iar copiii de 2-3 ani pot fi purtătorii a numeroase infecţii – mai ales dacă merg la grădiniţă.

Dacă nu ai încotro, discută cu micuţul tău şi învaţă-l cum să se poarte cu un nou-născut. Asigură-te că nu va pune mâna pe el întrucât îl poate îmbolnăvi fără să vrea. Nu vreți, nici tu, nici copilul tău, să fiţi responsabili pentru prima răceală a nou-născutului (sau pentru prima criză de nervi a mămicii lui).

Nu critica

Nu este copilul tău? Atunci nu e dreptul tău să stabileşti reguli. Abţine-te din a oferi sfaturi pe care nimeni nu ţi le-a cerut, indiferent dacă o faci în fața unor rude sau a unor prieteni apropiaţi. Comentariile, fie ele şi bine intenţionate, despre haine, despre cum să opreşti copilul din plâns sau despre cum pot fi gestionate orele de somn pot fi uşor interpretate ca insulte sau jigniri.

Gândeşte orice vrei, dar ţine-ţi ideile pentru tine.

Nu te da cu presupusul vizavi de sexul copilului

Bebeluşii arată a bebeluşi. Na, că am spus-o şi pe asta! Dacă te întâlnești cu niște proaspeți părinți și nu știi dacă bebelușul lor este un Andrei sau o Andreea, fii precaută înainte de a deschide gura. (Nimănui nu îi face plăcere să audă că micuţa prinţesă a familiei este un tinerel foarte arătos!)

Cu excepţia cazului în care tricoul copilului îţi spune clar dacă este băiețel sau fetiţă, muşcă-ţi limba! Când îţi vine să faci vreun comentariu vizavi de bebeluș, încearcă să foloseşti apelative neutre de genul „Ce bebeluş frumos!”

Nu deranja

Nu se cuvine să îţi întinzi mâinile în supermarket după primul bebeluş simpatic pe care îl vezi ca să îl mângâi. Nici să ceri permisiunea părinţilor nu e recomandat – îi va face să se simtă obligaţi faţă de tine.

Complimentează cât de frumos este copilul şi ţine-ţi mâinile acasă!

Nu băga mâinile în gura copilului!

Bebeluşii cărora abia încep să le apară dinții adoră să mestece orice. Însă, oricât de curată ai fi pe mâini, evită să bagi mâna în gura copilului. E un gest prea intim pe care nu ar trebui să îl faci, cu sau fără instrucţiuni din partea părinţilor bebeluşului.

Roagă părinţii să îţi înmâneze o jucărie sau o suzetă pe care să o dai copilului pentru a-şi potoli pofta de a roade.

Nu speria familia

La fel cum o femeie însărcinată nu vrea să audă despre travaliul tău de 37 de ore, nici o proaspătă mămica nu vrea să ştie despre sperietura pe care copilul tău ţi-a tras-o când a fost suspect de meningită sau ce fel de iritaţii a făcut din cauza scutecelor de la supermarket. Este normal ca un nou-născut să îţi trezească amintiri vechi, dar încearcă să le povesteşti doar pe cele plăcute tuturor.

Vino cu daruri, cuvinte de încurajare, poate şi ceva de mâncare, dar lasă poveştile de groază acasă!

Nu-ţi băga nasul

Sânii unei femei sunt treaba ei, iar întrebările legate de când şi cum îşi hrăneşte copilul pot părea ofensatoare (chiar dacă intenţiile tale sunt bune). De fapt, părinţii au o tonă de decizii sensibile de luat, aşa că evită orice întrebări care fac referire la stilul de a-și crește copilul.

Înfrânează-ţi curiozitatea şi întreabă ceva mai puţin delicat. (De exemplu: „Te pot ajuta cu ceva?”)

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa