De ce să alegi de bunăvoie să speli scutece?

Andreea Popa
scutece textile la uscat pe sarma

Care sunt avantajele şi dezavantajele atunci când alegi să speli scutece?

Pentru mulţi pare încă ciudat, dar tot mai multe mame renunţă să folosească scutecele de unică folosinţă, orientându-se spre cele textile, lavabile. 

Scutecele textile au revenit în forţă în ultimii ani, într-o variantă modernă, cucerind tot mai multe mame. Şi, cu toate că bunicile noastre ne invidiază că acum avem la dispoziţie scutece de unică folosinţă, care fac ca lucrurile să fie mai simple şi mai rapide, se pare că dezavantejele pe care acestea le prezintă le-au convins pe tot mai multe mame să caute alternative. Chiar dacă aceste alternative înseamnă din nou spălat şi uscat, ca pe vremea bunicii.

Scutecele textile, fără chimicale periculoase

Cel mai puternic argument în favoara scutecelor textile are legătură cu sănătatea micuţilor.

Scutecele textile sunt asemănătoare ca design scutecelor de unică folosinţă, fără să conţină însă chimicalele ce sunt folosite la fabricarea celor din urmă. Mai exact, gelul folosit în scutecele de unică folosinţă – acele biluţe care se umflă şi ţin deoparte umezeala de pielea copilului – se numeşte polyacrylate. Acest polyacrylate este o substanţă nouă, despre care în acest moment se spune că nu este toxică. Totuşi, rămâne o chimicală şi nu se ştie ce vor descoperi cercetătorii cu privire la aceasta peste câţiva ani.

În plus, scutecele de unică folosinţă conţin dioxină, o toxină ce provine de la procesul de înălbire. Dioxina a fost legată deseori de apariţia unor boli ale ficatului şi de  slăbirea sistemului imunitar, efecte ce se văd însă abia în timp. Pe de altă parte, există şi studii care arată că expunerea la dioxină în cazul folosirii scutecelor de unică folosinţă este mult redusă faţă de expunerea ce provine din alimentaţie, astfel că situaţia nu ar fi atât de gravă în realitate.

Tot la acest capitol mai trebuie amintit un studiu realizat pe şoareci, care arată că unele tipuri de scutece de unică folosinţă emit o mixtură de chimicale toxice pentru tractul respirator, putând duce în timp la astm.

Economie

Un alt argument folosit în favoarea scutecelor lavabile este economia care se face utilizându-le. Majoritatea scutecelor textile sunt reglabile ca mărime, astfel încât se pot folosi mult timp de la naştere. În plus, se pot utiliza şi la al doilea copil sau se pot vinde – pe piaţă există deja afaceri care se ocupă cu comercializarea scutecelor „pre-loved”.

Singura problema este că, în cazul scutecelor textile, investiţia iniţială este considerabil mai mare. În principiu, dacă vrei să „scuteceşti textil” încă de la naştere, ai nevoie de aproximativ 20 de scutece, în cazul în care le bagi la spălat tot la două zile. Iar un astfel de scutec are un preţ de circa 60-80 de lei, în funcţie de model. Deci, chiar şi la 60 de lei bucata, preţul urcă la 1.200 de lei. În plus, pentru spălarea scutecelor textile se pot folosi doar detergenţi naturali, iar petele pot fi scoase doar cu înălbitori ecologici, ceea ce urcă din nou costurile.

Totuşi, nici scutecele de unică folosinţă nu sunt deloc ieftine. La un calcul simplu, luând în considerare 6 scutece folosite pe zi, timp de un an de zile, suma urcă la circa 2.000 de lei pe an. Deci aproape dublu faţă de scutecele textile. Investiţia fiind însă lunară, nu e percepută atât de puternic de mame.

Bătaie de cap cu scutecele textile

Dacă lipsa substanţelor chimice şi preţul sunt marile avantaje ale scutecelor lavabile, există şi unele dezavantaje. Cum ar fi faptul că sunt… lavabile. Adică trebuie spălate şi uscate, iar asta presupune ceva mai mult timp şi efort alocat decât un drum până la coşul de gunoi. În plus, trebuie depozitate undeva până ajung în maşina de spălat haine, lucru care poate deveni urât mirositor la un moment dat. Şi la drumuri lungi este mai complicat, deoarece scutecele trebuie depozitate şi aduse acasă, la spălat.

Mai mult, pentru o mamă care se apucă de citit despre „scutecitul textil”, întreg conceptul poate deveni copleşitor. Există o mulţime de tipuri de scutece lavabile şi fiecare mamă are preferinţele ei. Sunt scutecele tradiţionale, care cuprind scutecele fitted, contour, prefolds şi flat diapers, dar şi scutecele moderne cum ar fi cele All-in-One, All-in-Twos sau scutecele cu buzunar. Şi fiecare dintre acestea are avantaje şi dezavantaje. Motiv pentru care multe mame care folosesc scutece textile ajung să le încerce pe majoritatea. Asta, plus faptul că multe dintre ele recunosc că „scutecitul textil” dă dependenţă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa