„În braţele mamei, bebeluşii se simt în cel mai sigur loc din lume și dorm cel mai profund”

Raluca Dumitrică
diana-mateescu-totul-despre-mame

De câţiva ani buni, metoda babywearingului – purtarea bebeluşilor şi copiilor mici așa cum se practică de sute și mii de ani de mamele de pe glob – a început să fie îmbrăţişată şi de mamele din România. La început timid, apoi cu din ce în ce mai mult curaj, pînă când a devenit un lucru obișnuit să vezi un bebeluș care zâmbește mulțumit din brațele (sau din spatele) părinților săi.

Dar, pentru că nu toată lumea ştie exact care sunt beneficiile purtării copilului și nici care sunt regulile de bază care asigură siguranța copiilor și a adulților, am stat de vorbă cu Diana Mateescu, fondator poartă-mă! şi consultant certificat de babywearing, care ne-a răspuns la toate întrebările noastre.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt cele mai mari cinci avantaje ale babywearingului?

Diana Mateescu: Pentru mine, de departe cel mai mare avantaj se referă la primele săptămâni de viaţă ale copilului, acea perioada în care părinţii se adaptează la noua viaţă în trei. În special după ce tatăl se întoarce la serviciu, în majoritatea cazurilor după o perioadă scurtă, de doar câteva zile, când mama rămâne singură cu bebeluşul.

Micile lucruri de zi cu zi devin un lux pe care, ca mamă, nu prea ţi-l mai permiţi. O salată, un sandwich sau un duş pot deveni lucruri greu de făcut, mereu pe fugă, în scurtele reprize de somn ale celui mic. Stresul că nu o să îl auzi la timp sau că se va trezi plângând, dacă dai drumul la cafetieră, îţi răpesc plăcerea acestor lucruri mici, în varianta ideală în care şi apuci să le faci.

În momentul în care cel mic îţi adoarme în braţe, tu ai mâinile libere, el dormind profund chiar în timp ce te mişti, așadar aceste restricţii nu mai există. Faptul că scapi de acea perioadă ingrată, că nu mai resimţi copilul ca pe un cineva mic care ţi-a dat viaţa peste cap este, pentru mine, cel mai mare beneficiu al purtatului.

Citește mai multe despre motivele pentru care bebelușul este atât de fericit în brațe la tine!

Din acelaşi motiv, şansele de baby blues sau de depresie postpartum scad simţitor atunci când bebeluşul este purtat.

Ieşitul din casă cu un nou-născut într-un sistem de purtare este şi el mult mai uşor decât ieşitul cu căruciorul. Scapi de corvoada îmbrăcatului. Nu mai e nevoie de multe staturi de salopetuţe, bodyuri şi costumase de fâş, nu trebuie să fii mereu pe fugă, cu geamul deschis, să nu se încălzească copilul prea tare şi să plângă, poţi pune bebeluşul în wrap, închizi geaca peste amândoi şi aţi ieşit pe uşă.

Apoi, scapi de căratul căruciorului. În lift, pe scări, printre maşinile parcate pe trotuar.

Odată ieşiţi afară, nu mai ai grija temperaturii. Dacă îi e prea cald, prea frig, dacă a transpirat, dacă i-au îngheţat mânuţele. Îl ai lipit de ţine, simţi tot. Dacă ţie îţi e prea cald, şi lui e îi e, dacă îţi e prea frig, la fel. Chiar e simplu! 🙂

TOTUL DESPRE MAME: Cât de tare îi doare spatele pe părinţii care îşi poartă copiii?

Diana Mateescu: Corpul mamei este obişnuit deja cu greutatea copilului, din timpul sarcinii. Atunci când îl poartă, îl va ţine şi mai sus, deci centrul lor de greutate – împreună – va fi mai aproape de centrul de greutate al mamei. Asta înseamnă o poziţie mai bună pentru ea, deci mai puţin disconfort decât în timpul sarcinii. Cu un sistem de purtare bun, poziţionat corect, greutatea va fi distribuită şi mai bine decât atunci când copilul este purtat în braţe.

Purtatul, la fel ca şi alăptarea, nu trebuie să doară. Dacă o mamă resimte dureri de spate atunci când poartă copilul într-un sistem, fie sistemul nu e unul ideal, fie nu este reglat corect.

Pentru că tot a venit vorba de alăptare, iată și 20 de întrebări & răspunsuri despre alăptat pe care ar trebui să le citească fiecare mamă.

Am scris doar despre mame, pentru că taţii, în general, au o altă masă musculară şi, oricât de prost ar purta un sistem, în șapte ani de poartă-mă! nu am auzit nici un tată să se plângă de dureri de spate! 🙂

TOTUL DESPRE MAME: Cum îţi alegi un sistem de purtare „ideal”, așa cum ai spus mai sus?

Diana Mateescu: Sistemul de purtare ar trebui, în primul rând, să fie adecvat pentru vârsta copilului. Din fericire, pentru fiecare etapă de dezvoltare a copilului există mai multe alternative ergonomice, iar părinţii îşi pot alege ceea ce li se potriveşte mai bine. Cele două reguli „de aur” ar fi următoarele:

1. Să poziţioneze copilul cât mai sus, „close enough to kiss” ar fi ideal.

2. Să distribuie greutatea pe o porţiune cât mai mare din corpul părintelui. Cu cât bretelele sunt mai subţiri, cu atât greutatea e distribuită pe o suprafaţă mai mică şi invers.

Apoi, în funcție de vârsta copilului, trebuie să ținem cont de următoarele lucruri: un nou-născut e fericit dacă e aproape de pieptul mamei. Pentru a îi oferi o poziţie bună a şoldurilor, picioruşele trebuie să formeze M-ul, cu genunchii mai sus decât fundul, iar pentru spate şi gât are nevoie de susţinere uniformă pe toată coloana, menţinându-i curbura adecvată vârstei.

Un bebeluş de trei-patru luni va începe să vrea să vadă mai mult, va dormi mai puţin şi va fi mai activ în braţe. Un sistem care permite purtarea pe şold poate fi mai plăcut de copil, la fel şi cele care îi permit să scoată mâinile afară şi să se poată mişca mai mult.

Pentru un copil de peste șase luni mişcarea devine şi mai importantă, deci ideal ar fi un sistem care să îi lase loc de manevră, însă să îl menţină suficient de sus pentru a nu deveni inconfortabil pentru părinte.

Un copil de unu-doi ani poate prefera să vadă cât mai mult, caz în care poate fi purtat în spate.

TOTUL DESPRE MAME: Cum se simte un copil purtat?

Diana Mateescu: Lucrurile familiare sunt cele care ne fac să ne simţim confortabil. Cu cât ne simţim mai confortabil, cu atât suntem mai liniştiţi. Cu cât suntem mai liniştiţi, cu atât suntem mai deschişi la ce se întâmplă în jurul nostru, observăm, învăţăm.

Adaptarea la viaţă extrauterină, după naştere, este cu atât mai lină, cu cât bebeluşul are mai multe lucruri familiare în jur.

Mersul mamei, legănatul bebeluşului pe mersul ei, acestea sunt lucruri care nu s-au schimbat deloc după viaţa intrauterină. Atât timp cât mama îl va legăna la fel, bebeluşul se va simţi confortabil.

Mirosul mamei este iar ceva foarte familiar bebeluşilor, deci liniştitor.

Bătăile inimii ei sunt recunoscute de bebeluş, la fel ca şi vocea. Dar acea voce pe care o aude fiind lipit de corpul ei, însoţită de vibraţiile specifice, şi mai puţin vocea ei de la distanţă.

Atunci când este purtat, nou-născutul este în contact cu toate acele lucruri rămase neschimbate în viaţa lui după naştere. Este locul în care se va simţi cel mai în siguranţă, unde va dormi cel mai profund şi de unde va vrea, un pic mai târziu, să observe tot.

Acesta este motivul pentru care se spune că nou-născutul nostru, la fel ca nou-născuţii multor alte mamifere, se nasc cu aşteptarea de a fi purtaţi. În braţele mamei, implicat activ în viaţa ei, un bebeluș se dezvoltă optim.

Aici puteți citi mai multe despre nevoia copiilor de a fi purtați în brațe.

TOTUL DESPRE MAME: Cum arată sistemele de purtare care sunt complet neindicate?

Diana Mateescu: Ok, o să prezint cea mai nepopulară opinie. 🙂

Nu cred că există sisteme neindicate. Singurele sisteme care chiar prezintă un pericol pentru copil sunt cele din care poate cădea sau care expun copilul riscului de asfixiere pozițională.

Există sisteme care oferă o poziţie optimă (pentru un nou-născut, de exemplu, sling-ul cu inele, wrap-ul elastic, wrap-ul ţesut), sisteme care, cu ajustare foarte bună, pot oferi o poziţie acceptabilă (tot pentru nou-născut, un wraptai, un soft structured carrier cu insert), sisteme în care nici copilul, nici părintele nu se simt excelent (de obicei cele cu bretele subţiri şi moi şi cu baza – zona dintre picioarele copilului – foarte îngustă) şi sisteme care pun viaţa copilului în pericol (tot pentru nou-născut, bag slings – sling-urile tip geantă, sau un meitai foarte mare).

Aşa cum ne dorim numai ce e cel mai bun pentru copilul nostru, tot aşa vom alege, atunci când avem acces la toate informaţiile, sistemul cel mai confortabil şi sănătos pentru el.

TOTUL DESPRE MAME: Poate un părinte să poarte doi copii deodată?

Diana Mateescu: Poate purta şi trei! Însă, ca în orice alt domeniu, ideal e să începi cu paşi mici. Majoritatea sistemelor ce oferă o poziţie optimă necesită un timp de învăţare. Sunt destul de rare cazurile în care mamele de gemeni rămân singure acasă cu cei mici şi e imperios necesar să îi poarte pe amândoi deodată. Ideal ar fi să înceapă cu un sistem adecvat vârstei, iar după câteva zile sau săptămâni să încerce cu două. Majoritatea părinţilor de gemeni aleg, pentru început, să poarte fiecare câte un copil şi îşi aleg sistemul în funcţie de preferinţele proprii.

În cazul în care vorbim de copii de vârste apropiate, multe mame aleg să poarte copilul cel mare în spate, iar pe cel mic în faţă, în sisteme diferite.

TOTUL DESPRE MAME: Ce ne vei povesti la atelierul din 9 martie?

Diana Mateescu: La atelier vom discuta despre nevoile bebeluşului purtat în funcţie de vârstă şi despre diferenţele dintre optim, acceptabil şi periculos. Ce înseamnă babywearing, ce înseamnă purtare corectă şi de ce şi cât de importante sunt acestea. Invitaţii vor putea vedea live o gamă largă de sisteme de purtare şi le vor putea încerca, pentru a zări singuri diferenţele.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa