Folosirea suzetei: avantaje și dezavantaje

Alexandra Ion

Înainte de a enumera și explica care sunt principalele avantaje și dezavantaje pentru folosirea suzetei, trebuie să spunem că există susținători și critici ai suzetei.

Toți sunt foarte înfocați și disputa privind partea bună și rea a suztei, foarte aprinsă.

Dacă vei oferi sau nu copilului o suzetă, trebuie să iei în calcul ce avantaje și ce dezavantaje îți aduce. Este greu de spus dacă avantajele sunt mai mari decât dezavantajele sau invers. Decizia îți aparține, iar dacă vrei o opine corectă, ia în calcul și părerea pediatrului care îngrijește copilul, pentru că el este cel care, cunoscându-l foarte bine pe cel mic, îți poate da o opine avizată de la caz la caz.

Avantaje pentru suzetă

Suptul este un reflex foarte puternic la nou-născut și la copiii mici (mai ales în primele luni de viață – până la 6-8 luni). În plus, suptul liniștește copilul, calmează colicile, îl ajută să adoarmă.
Efectul cert de calmare al suzetei este dovedit și probat.

Suzeta este chiar recomandată în cazul copiilor care au deprins obiceiul de a-și suge degetul, pentru că a-l dezvăța pe copil de suzetă este mai ușor decât de suptul degetului (suzeta, de multe ori, trebuie căutată, curătață etc. caz în care copilul depinde de un adult, în timp ce degetul îi e tot timpul la îndemână). În cazul acestora, suzeta produce mai puține daune asupra modului de creștere al dinților, decât o face degetul, care poate modifică poziția normală a dentiției de lapte, dar și pe a celei definitive.

Medicii pediatri și neonatologi, dar și Academia Americană de Pediatrie  recomandă folosirea suzetei obligatoriu după o lună de la naștere și doar dacă este cu adevărat absolut necesar.

Suzeta este bună pentru bebelușii care sunt adevărați fanatici ai suptului la sân, mai ales în momentul în care mesele la sând se reduc sau dacă este înțărcat, realizând tranziția mai ușor pentru copil.

Dezavantaje pentru suzetă

Una dintre marile probleme legate de suzetă este concurența pe care această o face suptului la sân. Deoarece suzeta are o altă consistență și implică un alt tip de supt decât suptul sânului, copii care au primit suzetă încă din primele zile de viață pot să refuze sânul, care este diferit, desigur, de suzetă. Acesta este și motivul principal pentru care suzeta nu trebuie să existe mai devreme de o lună de viață.

Suzeta produce o anume dependență. Unii dintre cei care se opun suzetei susțin ca aceasta este un veritabil drog. În cazul în care copilul adoarme numai cu suzetă, este foarte posibil că acesta să plângă și să se trezească din somn de câte ori îi cade suzetă din gură pe timpul nopții.

Suptul excesiv al suzetei favorizează apariția infecțiilor la nivelul urechii medii.

Folosirea prelungită a suzetei (mai ales după vârstă de un an) poate provocă copilului probleme dentare.

Important de știut

Amână introducerea suzetei până când suptul la sân este bine organizat și copilul și-a făcut propriul lui program. Introducerea suzetei prea devreme, chiar din primele zile de viață, poate duce la confuzia suptului – copilul nu mai poate face distincție între sân și suzetă. Trebuie să ai răbdare pentru că este nevoie de timp până ce bebelușul învață rutină alăptării la sân și poate dura chiar și mai mult de o lună.

Nu-l calma pe copil din prima oferindu-i suzeta că prima metodă de liniștire. Dacă plânge, legăna-l, cântă-i, pune-l la sân, ține-l în brațe și abia în ultima fază oferă-i suzeta. Și fă asta de fiecare dată. Dacă îi vei oferi din prima suzeta aceasta o să devină o dependeță.

Folosește suzete solide și sigure care nu se pot desface în bucăți și care se pot curața și steriliza ușor. Și, evident, alege produse de foarte bună calitate.

Nu insista să-i oferi suzeta. Dacă copilul refuză, faci parte din categoria mamelor fericite și nu trebuie să faci greșeala de a insista.

Niciodată nu-i pune copilului înapoi în gură suzeta atunci când o scoate voluntar sau dacă îi cade în timpul somnului.

Suzeta este necesară mai ales copiilor alimentați artificial. Copilul alăptat va accepta greu sau va refuza suzeta.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa