Hainele bebelușului- care sunt periculoase și care sunt recomandate?

Ramona Dinescu
hainele bebelușului

Hainele bebelușului reprezintă o provocare pentru orice viitoare mămică. De când le alegem și până ajunge să le poarte, trec de zeci de ori prin mâinile noastre pentru a le admira, verifica materialul și/sau textura. Deși există câteva modele care te dau pe spate, trebuie să ști că unele haine nu sunt recomandate pentru cei mici, ba dimpotrivă, sunt chiar periculoase.

Cred că fiecare dintre noi am trecut prin acele episoade în care eram impresionate până la lacrimi de multitudinea de modele și culori pentru hainele bebelușului și am fi fost în stare să lăsăm o mică avere în magazinele specializate pentru că nu știam ce să alegem mai întâi. Fel de fel de body-uri, de imprimeuri, de cusături, unele haine care le imită perfect pe cele ale adulților dar au dimensiuni miniaturale, accesorii care mai de care, pantofi și sandale cât un biscuite de cafea. Iar dacă am avut ”ghinionul” să știm că așteptăm o fetiță (eu am știut că voi fi mamă de băieți) riscam să facem credit la bancă ca să o îmbrăcăm, pentru că în toate magazinele oferta la haine de fetițe este de 10 ori mai bogată decât cea a hainelor de băieți.

Cu toate acestea, puțini dintre noi ne punem problema pericolului care se ascunde în unele hăinuțe pentru copii. Am încercat să alcătuiesc un ghid al hainelor bebelușului pe care ar trebui să le ocolim.

Hainele bebelușului nu trebuie să fie din fibre sintetice

Orice specialist îți va spune că hainele din bumbac sunt cele mai indicate. Așa este și pot să o afirm după experiența a doi bebeluși. Evită pe cât posibil hăinuțele din fibre sintetice deoarece pot fi foarte alergene pentru pielea sensibilă a bebelușului. Mai ales dacă ai un copil cu predispoziție către dermatita atopică (lucru destul de comun) bumbacul organic reprezintă cea mai bună alegere. Dar bumbacul nu este suficient. Hainele trebuie să fie cât mai puțin colorate și cu cât mai puține imprimeuri. Sună trist, însă toate culorile din țesături nu sunt altceva decât vopsele chimice ce fac rău pielii bebelușului.

Fără prea multă lână

Pe vremea copilăriei mele, știam că tot ce e din lână e călduros și bun, deși îmi irita teribil pielea. Lâna este țesătura numărul 1 de evitat în cazul unui bebeluș cu predispoziție spre dermatita atopică, iar în celelalte cazuri trebuie evitată cât se poate deoarece, într-adevăr irită pielea sensibilă a bebelușilor. Poți alege lâna merinos care este naturală, organică și mult mai pufoasă la atingere, cu aceleași proprietăți termice ca lâna obișnuită.

Hainele bebelușului nu trebuie să aibă accesorii periculoase

În special în cazul bebelușilor, trebuie evitate acele hanorace cu șnur la glugă sau în jurul gâtului deoarece există riscul ca cel mic să se stranguleze. De asemenea, am văzut în unele magazine și am rămas șocată, sacouri pentru bebeluși care aveau la piept insigne. La ce i-ar trebui unui bebeluș un asemenea accesoriu extrem de periculos? Moda o cere.

Fii foarte atentă la capse, nasturi sau chei de feromoare. Verifică-le de fiecare dată să nu se desprindă și din greșeală cel mic să le bage în gură și să se înece cu ele. Cel mai bine ar fi să-i cumperi haine cât mai simple, fără astfel de accesorii.

Este valabil și pentru curele, cravate, papioane, pantofi cu șireturi ce pot fi scoase. De asemenea, există o modă printre bebelușele fetițe, să poarte acele bentițe cu pampoane pe cap pe care le pot trage și răsuci în jurul gâtului. Un bebeluș chiar nu are nevoie de toate aceste lucruri care, într-un moment de neatenție te pot costa foarte scump. Un bebeluș este frumos și simpatic doar prin simpla lui prezența, nu are nevoie de toate accesoriile pământului ca să fie împopoțonat. Hainele cât mai simple, din materiale naturale și cât mai puțin accesorizate sunt cele mai bune.

În plus, nu uita niciodată să citești etichetele hainelor bebelușului, să ții cont de instrucțiunile de spălare, uscare și călcare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa