Igiena bebelușului

Alexandra Ion

Igiena bebelușului este primul pas spre sănătate!

Un mediu curat și respectarea regulilor esențiale, atunci când este vorba despre igiena bebelușului, sunt vitale în primul an de viață și îl feresc pe cel mic de afecțiuni grave (de la otite și pneumonii, până la boli de piele).

Află care sunt regulile de bază pentru igiena bebelușului:

Baia regulată. Apa este un mediu familiar pentru copil, iar baia este un beneficiu pentru dezvoltarea armonioasă a copilului și pentru sănătatea lui generală. Baia trebuie să fie o bucurie și pentru bebeluș, dar și pentru cel care îl îmbăiază pe cel mic. Produsele folosite pentru curățarea pielii copilului trebuie să fie cât mai naturale cu putință, folosite în cantitate mică.

Îngrijirea ochilor. Secreția glandelor lacrimale, care curăță natural ochii, apare în cursul celei de a doua luni de viață. În prima lună de viață, bebe plânge fără lacrimi. Acesta este și motivul pentru care toaleta ochilor copilului este foarte importantă. Se folosesc doar materiale sterile și ser fiziologic, iar ochii se curață cel puțin o dată pe zi sau de fiecare dată când este nevoie. Este foarte important să ștergi ochii cu comprese sterile diferite pentru fiecare ochi în parte, de la interiorul ochiului spre exterior, cu o mișcare lină, fără să apeși. Nu trebuie să freci ochii și nici să-i cureți cu degetul. Dacă alăptezi, poți picura lapte matern pe o comprese sterilă și poți șterge ochii bebelușului astfel, dar folosind neapărat comprese sterile separate pentru fiecare ochi.

Igiena nasului. Foloșește pompița manuală pentru a curăța nasul bebelușului. Cele care se atașează la aspirator sunt foarte agresive și vor stimula producția de mucozități. Curățarea nasului se face cu multă blândețe (niciodată când bebe doarme!). Pentru a înmuia mucozitățile, poți picura în fiecare nară una – două picături de ser fiziologic sau picături de apă de mare. Nu folosi produse care pulverizează pentru nasul bebelușului și nici pipete, ci comprese sterile înmuiate în ser fiziologic sau apă de mare. Un detaliu esențial este menținerea unui mediu cu umiditatea potrivită în camera copilului, aerul uscat stimulând apariția mucozităților.

Igiena urechilor se face cu atenție după fiecare baie. Nu folosi niciodată bețișoare de urechi, ci doar colțul unui prosop subțire și folosește-te de gravitație, întorcând capul copilului pe o parte și pe alta, concomitent cu tamponarea urechii. Ștergerea pavilionului extern trebuie făcută cu grijă. Este important să nu uiți să ștergi dosul urechilor, pentru că umezeala poate favoriza apariția unor micoze.

Igiena gurii. Curățarea gingiilor trebuie făcută din primele zile după naștere. Este garanția unei dentiții sănătoase și a unei bune sănătăți generale a bebelușului. Curățarea gurii copilului trebuie făcută mai ales dacă acesta este alimentat artificial, bebelușii alăptați putând amâna această operațiune în prima lună de viață. Folosește un degetar de silicon sau o bucaţică de tifon rulat pe deget şi înmuiat în apă plată. Cu atenție și blândețe curăţa guriţa în interior peste tot: pe limbă, pe gingii, pe interiorul obrajilor. Dacă apar pete albe pe mucoasele bucale (mai ales la copiii alăptați) poate fi  vorba despre candidoza orală, care trebuie neapărat tratată.

Reguli importante pentru igiena bebelușului mic:

– Spală-te pe mâini atunci când vii de afară sau dacă ai făcut alte activități. Mâinile mamei trebuie să fie perfect curate!
– Ține obiectele copilului (de la haine, la produse de îngrijire) departe de surse de praf.
– Nu folosi obiectele personale ale bebelusului pentru igiena altor persoane și nici măcar a celorlalți copii.
– Spală hainele bebelușului cu produse adecvate, folosește un detergent hipoalergic și clătește-le de două ori, mai ales dacă bebelușul are probleme cu pielea.
– Este esențial pentru igiena bebelușului ca prosoapele și lenjeria să fie doar ale copilului.

Citește și ”Cartea Bebelușului”, cel mai important ghid al primilor ani cu bebelușul, cartea care oferă răspunsuri la toate întrebările. Detalii AICI.

http://shop.totuldespremame.ro/produs/cartea-bebelusului/?utm_source=igiena%20bebelusului&utm_medium=igiena%20bebelusului&utm_campaign=igiena%20bebelusului&utm_term=igiena%20bebelusului

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa