8 informații despre nou-născuți

TOTUL DESPRE MAME
Ingrijirea nou nascutilor

Mini-manual de îngrijire pentru nou-născuți

Ce bine ar fi dacă toți copiii ar veni pe lume cu un manual cu instrucțiuni! Nu zic cu setările deja făcute și cu piese de rezervă, dar măcar cu un manual personalizat de instrucțiuni, în care să regăsești toate informațiile despre îngrijirea nou-născuților și creșterea copiilor. Internetul e plin de rețete de îngrijit nou-născuți și de crescut copii, dar parcă niciuna nu i se potrivește plodului din dotare!

Mă rog, la început toate mamele sunt speriate. Îmi amintesc că în primele zile mă speria fiecare scâncet al copilului și până și luatul în brațe îmi dădea dureri ca cap. Băiețelul meu mi se părea atât de fragil și de mic încât eu mă simțeam un elefant pe lângă el.

Mi-ar fi prins bine cineva care să mă tragă de mânecă și să-mi spună câteva lucruri despre creșterea copiilor, despre îngrijirea nou-născuților, despre plânsul bebelușilor și despre scutecele de unică folosință atunci, la început de drum. Sunt lucruri care, ulterior, ți se par atât de logice și de naturale, încât nici nu-ți vine să crezi că a existat un moment în care te-ai panicat din cauza lor.

Așadar, în premieră pentru mămicile începătoare, iată 8 informații de bază despre îngrijirea nou-născuților pe care e bine să le știi.

1. Nu te aștepta să știi totul, din prima, despre îngrijirea nou-născuților

Una dintre cele mai mari panici ale mele legate de copil încolțise în mintea mea încă de când eram însărcinată. Mă obseda ideea scutecelor de unică folosință. Mă obseda ideea montării lor pe copil. Nu mă vedeam capabilă să fac așa ceva. Am cumpărat un pachet de scutece de unică folosință când eram însărcinată în șase luni și am început să fac încălzirea. Inițial, le-am studiat foarte bine. Apoi, îmi urmăream prietenele care își schimbau copiii în fața mea, dar nu aveam curaj să le cer să mă lase s-o fac eu. Teoretic, știam totul perfect. Ei bine, gândul la proba practică mă făcea să transpir. Acum, la câțiva ani distanță, vă voi spune secretul scutecelor de unică folosință: nu există niciun secret. Ele se pun pur și simplu pe copil, după indicațiile de pe ambalaj.

Citește și La început de drum, cele mai importante cărți pentru primii ani ai copilului. 

2. Nu te aștepta să știi vreodată totul despre nou-născuți

Nu le vei ști pe toate din prima, asta am stabilit deja, dar am vești proaste! Nu le vei ști, de fapt, niciodată pe toate. Cel mai probabil, nu vei putea spune niciodată că știi care este cea mai bună metodă de creștere a copiilor. Și acum du-te și ai grijă de copil așa cum simți tu. Nu vei găsi nicăieri totul scris cu liniuță, vei vedea tu pe parcurs. Și peste câteva decenii spune-ne dacă te-ai descurcat bine sau nu!

3. Bebelușul tău nu e chiar atât de fragil

Mă rog, acum să nu crezi că e robustețea întruchipată, dar nici foarte foarte fragil nu e. Nu se rupe la prima atingere, nu se sparge. Atinge-l cu încredere, ia-l în brațe cu fermitate, manevrează-l, fă-i masaj, joacă-te cu el, îmbăiază-l, îmbrățișează-l. Nu îl trata ca pe un balon de săpun, e mai puternic decât crezi.

4. Copiii nou-născuți plâng

Îmi amintesc că plânsul bebelușului meu echivala, în mintea mea tulburată de hormoni, cu eșecul meseriei de mamă. Ei bine, nu e așa! E OK să plângă! Așa comunică el cu tine. Când plânge sigur vrea să-ți spună ceva: că îi e foame, că trebuie să-i schimbi scutecul, că îi e somn, frig sau cald, că vrea să-l iei în brațe… Abia după ce elimini toate cauzele evidente, dacă tot nu se oprește din plâns, ai voie să te panichezi! Mă rog, nu e nevoie să suni la 112, dar te poți consulta cu medicul pediatru pentru a te asigura că bebelușul tău nu are vreun disconfort sau vreo durere care îl supără. Apoi poți să aprofundezi motivele pentru care plâng copiii, e o acțiune utilă atunci când ești mamă!

5. Nou-născuții au un program haotic

„În primele zile, bebelușii au un program mai ciudat”, mi-a spus medicul neonatolog la aproape 12 ore de la naștere. Eram speriată că băiețelul meu, care luase prima masă din viața lui la ora 21, adormise și nu se mai trezise până dimineața. Eu știam că nou-născuții se trezesc noaptea, că plâng, că vor să stea la sân. Ba chiar că trebuie să mănânce din 3 în 3 ore. Dar de unde? Al meu dormea tun. Așa că, depășită de situație, pe la ora 7 dimineața am chemat medicul. L-a apăsat pe piciorușe și l-a trezit, a supt 10 secunde, după care a adormit la loc. Și știți cum se spune: ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ți se întâmple… Nopțile următoare am zis adio somn!

6. Îi poți face baie, nu i se întâmplă nimic rău

Dumnezeule! Să nu mai vorbesc de momentul primei băi de acasă când, evident, am sunat-o pe mama. Mi se părea cea mai complicată operațiune din lume și aș fi preferat să dau din nou admiterea la facultate. Știți ce a făcut mama? A luat copilul, l-a băgat în cădiță pentru câteva minute, l-a scos și l-a șters cu un prosop. Asta a fost tot. Curaj, așadar!

7. Scutecul nu trebuie schimbat după cea mai mică nevoie

La început, foloseam vreo 10-15 scutece de unică folosință pe zi. De fiecare dată când aveam impresia că bebelușul meu a făcut pipi, îl dezbrăcam și îi schimbam scutecul. Asta până când m-a văzut cumnata mea și m-a atenționat, că altfel consumam un pachet în câteva zile. Dădeam faliment și poluam cam ca o mamă de tripleți.

8. Caca nu miroase urât

După ce m-am potolit din schimbat scutece cu înverșunare, am ajuns în extrema cealaltă. Testam scutecul de unică folosință cu mâna să văd dacă e prea umflat de atâta pipi și sondam cu nasul să îmi dau seama dacă bebelușul a făcut caca. Într-o zi, când credeam că totul e în regulă, am remarcat o pată negricioasă pe spate, care îi murdărise și body-ul și urca înspe gât. V-ați dat seama, nu? Ei bine, mi-am dat și eu seama, dar abia după ce l-am dezbrăcat. Rețineți, așadar: caca nu miroase urât la bebelușii mici, deci la început nu ai cum să-ți dai seama de ceva doar mirosind, trebuie verificat mai atent!

Mult succes!

Află care sunt cele 10 lucruri ciudate (dar perfect nornale) pe care trebuie să le știi despre nou-născuți. Și, pentru că tot vorbim de îngrijirea nou-născuților, iată care sunt cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le știe cei care vin să te viziteze în perioada de după naștere.

Citește și La început de drum, cele mai importante cărți despre nou-născuți.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa