Igiena intimă a micilor bărbaţi

Ramona Dinescu

Igiena intimă a bebelușilor băieți, în special decalotarea, este un subiect care dă mult de furcă părinților pentru că, dacă nu este făcută corespunzător, poate duce la complicații.

Fiind mamă de băieți, am trecut de două ori prin această etapă și cumva mi-a reușit de fiecare dată. Însă am prieteni care ori nu au știut, ori le-a fost teamă, ori nu au dat importanță subiectului și care după ceva timp au ajuns cu copiii la medic deoarece s-a instalat fimoza.

Decalotarea precoce

În cazul băieților mei, unul fericit din acest punct de vedere, tatăl lor s-a implicat și i-a ajutat în procesul de decalotare deoarece am considerat că această activitate pare să fie una mai degrabă masculină. Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, ne-a recomandat să începem decalotarea cât mai devreme cu putință, după vârsta de 2-3 luni a bebelușului, cât încă el nu este foarte conștient de ceea ce se întâmplă și cât încă nu ripostează vehement.

Tocmai pentru că, adesea, decalotarea este greșit făcută, astfel încât ajunge un procedeu traumatizant pentru copil, atât fizic, cât și psihic, normele internaționale în vigoare în pediatrie recomandă ca decalotarea să nu mai fie făcută. Însă, pentru că, la noi, părerile sunt încă împărțite între medicii pediatri, cei mai mulți recomandă ca, în cazul în care părinții aleg decalotarea, să lase acest procedeu în seama pediatrului.

Ca părinte, trebuie să știi că o decalotare brutală poate duce nu doar la leziuni locale și infecții, ci și la disfuncții erectișe viitoare.

Citește aici și un articol cu argumente pro și contra decalotării.

Decalotarea poate fi greu de făcut, fie din cauza aderențelor dintre prepuț și gland, fie pentru că există o fimoză, adică un prepuț foarte strâns, care nu lasă decât un orificiu foarte îngust. Prepuțul are rolul de a proteja glandul și îl ajută să rămână umed și moale. El menține, de asemenea, căldura optimă și, nu în ultimul rând, asigură curățenia penisului, prin secretarea unor proteine (antibacteriene și antivirale), anticorpi (cu un rol de protecție împotriva infecțiilor) și celulele componente ale sistemului imunitar (prezente, de altfel, și în lacrimi sau în laptele de mamă).

Cum se face igiena intimă ?

În cazul nostru, procesul de decalotare a presupus ca, în fiecare zi, în timpul băiței, să tragem ușor de prepuț, cu mișcări blânde. Apoi să spălăm cu apă călduță. Nu se aplică nici un fel de cremă sau unguent după baie. Este contraindicată spălarea cu săpun, deoarece acesta poate distruge PH-ul neutru al pielii. Medicii recomandă ca, în cazul în care din diferite motive decalotarea nu se  face acasă, însă părințsă se apeleze la ajutorul medical. Odată decalotat prepuțul, începe secreția smegmei.

Rolul smegmei

Smegma, acea substanță albicioasă, este o secreție a glandelor prepuțului, un lubrifiant natural care se formează între prepuț și gland. În timpul pubertății, aceste secreții tind să crească, acționând ca un lubrifiant, care au rolul de a proteja și a permite prepuțului să gliseze ușor peste gland. Până la mijlocul adolescenței, prepuțul devine complet retractabil, iar igiena intimă o acțiune foarte simplă.

Iritare sau mâncărimi locale

Dacă un nou-născut are iritații sau inflamări ale prepuțului (roșeață, usturimi la urinare, scurgeri de puroi etc.), se aplică un antiseptic local sau un unguent protector cu vitamina E, doar în urma unei recomandări făcute de către medicul pediatru. Iritația dispare, de obicei, în câteva zile. Acestea pot avea drept cauză câteva particule de nisip sau praf, care pot ajunge între prepuțul interior și gland, cauzând iritații.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa