Lucruri pe care orice mamă trebuie să le știe despre siguranța copilului

Alexandra Constantin
mama bebelus siguranta

Nu puține sunt lucrurile pe care trebuie să le știi ca mamă despre siguranța copilului, cu atât mai mult dacă este vorba de primul bebeluș. Descoperă multe dintre acestea în rândurile de mai jos și nu ezita să le pui în practică.

Pentru siguranța copilului: nu lăsa în pătuț lucruri care nu sunt necesare

Este prea mic ca să se poată mișca în pătuț – gândesc deseori multe dintre mame. Iar acest lucru este greșit. Pentru siguranța copilului este bine să nu lași păturica, perna, animalele de pluș sau orice alt lucru care nu este necesar în pătuț în timp ce micuțul doarme, potrivit www.brightside.me. El se poate răsuci și astfel apare riscul de sufocare.

Alege cu grijă jucăriile

Deși pe multe dintre ambalajele jucăriilor este specificată vârsta pentru care sunt indicate nu strică să le verifici și tu înainte de a le pune în coșul de cumpărături. Verifică dacă părțile acesteia sunt bine prinse, dacă crezi că jucăria poate să fie băgată în gură sau unele componente sunt ascuțite și își poate face răni.

Pentru siguranța copilului: nu lăsa bebelușul nesupravegheat

Pentru siguranța copilului este bine să nu-l lași nesupravegheat cât timp tu nu ești în cameră. Este mic și se poate să se rostogolească, chiar dacă până atunci nu a mai făcut în prezența ta astfel de mișcări. De ajutor în astfel de situații sunt chiar monitoarele speciale pentru bebeluși care au atât funcție video, cât și audio. Instalează un astfel de dispozitiv în camera în care doarme micuțul și așa poți să faci liniștită treburile necesare cât timp el se odihnește.

Protecții speciale pentru uși, pentru colțurile mobilei

De acest aspect este bine să te ocupi încă dinainte ca micuțul să înceapă să facă primii pași. În magazine găsești tot felul de protecții speciale pentru prize, pentru ușile dulapurilor, dar și pentru colțurile ascuțite ale mobilei. Asigură-te că închizi cu astfel de încuietori locurile unde el nu trebuie să aibă acces.

Pentru siguranța copilului: ai grijă alimentele care au potențial alergen

Vârsta de 6 luni este una importantă pentru mame. Nu doar că micuțul începe să facă lucruri noi, ci pentru că este și începutul diversificării. Bine este să știi că unele alimente au un mai mare potențial alergen, așa că trebuie să le introduci pe rând, de preferat în prima parte a zilei pentru a observa eventualele reacții alergice. Printre acestea se numără laptele, ouăle, nucile, arahidele, căpșunile, peștele și fructele de mare.

Atenție când reîncălzești mâncarea copilului

Un alt aspect de care trebuie să ții cont când vine vorba de siguranța copilului este cel legat de reîncălzirea laptelui sau a mâncării. În timp ce pentru laptele păstrat la frigider este de ajutor un bol mai mare cu apă fierbinte, pentru mâncare este bine să folosești aragazul și nu cuptorul cu microunde. Poți să apelezi și la bolurile speciale pentru bebeluși în care poți să pui apă caldă. Astfel mâncarea nu o să se răcească pe măsură ce micuțul o savurează.

Pentru siguranța copilului: ține la-ndemână numerele de telefon necesare

Bine este ca încă din primele luni de viață ale bebelușului să-ți pregătești o listă cu numerele de telefon de care este posibil să ai nevoie, indiferent de tipul de urgență. Include numărul de telefon al medicului de familie, cel al pediatrului, cel de la serviciul de urgență pentru intoxicații, dar și de la liniile telefonice speciale unde poți să discuți cu un medic pediatru în caz de febră, vărsături, accidentări și multe astfel de neplăceri.

Alege cu grijă scaunul pentru mașină

Pentru siguranța copilului nu este necesar doar să conduci cu prudență când el este în mașină, ci și să alegi un scaun cât mai sigur. Nu este suficient doar să-l instalezi, ci și să te asiguri că el este pus corect. Verifică cu atenție centurile copilului, butoanele care blochează scaunul, dar și dacă sistemul isofix este bine prins.

Pentru siguranța copilului: urmărește dacă lucrurile dorite au avut probleme

Este important să verifici dacă produsele pe care vrei să le cumperi copilului au avut probleme, iar asta deoarece de multe ori se poate întâmpla ca ele să fie retrase din diverse motive de pe piață. Așa că nu ezita să urmărești acest aspect indiferent că este vorba de jucării, de dispozitive pentru siguranța copilului sau de medicamente.

Alăptarea – verifică dacă prinde bine sânul

Primele zile din viața bebelușului nu sunt dificile doar pentru el, ci și pentru mamă. Iar unul dintre aspectele ce necesită grijă, răbadare și atenție este chiar alăptatul, mai exact atașarea corectă a micuțului la sân. Așa că nu ezita să întrebi personalul medical din maternitatea unde naști despre acest aspect, cu atât mai mult cu cât atașarea incorectă poate duce la apariția rănilor la sân.

Pentru siguranța copilului: sincronizează programul tău de somn cu cel al micuțului

Se știe că în primele luni de viață ale bebelușului mamele se confruntă cu lipsa de somn. Iar acest lucru poate face ca experiența de mamă să fie una care să te epuizeze, ceea ce favorizează apariția depresiei postnatale. De ajutor în acest caz este să-ți sincronizezi programul tău de somn cu cel al bebelușului. Astfel poți să te odihnești măcar câte puțin ca să faci față programului de peste zi.

Ai încredere în instinctele tale

Se spune că o mamă simte tot ceea ce ține de puiul ei. Nu ezita să ceri un sfat medical dacă observi că ceva nu este în regulă cu bebelușul. Maternitatea este o experiență în sine și bucură-te cât poți de mult de această perioadă frumoasă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa