Plagiocefaleea la bebeluși

Ramona Dinescu
plagiocefaleea la bebeluși

Plagiocefaleea la bebeluși sau sindromul capului plat apare atunci când capul bebelușului dezvoltă o zonă turtită, sau devine asimetric din cauza unei presiuni externe

Mulți bebeluși se nasc cu o formă anormală a capului, ca rezultat al unei presiuni exterioare ce a fost exercitată asupra capului în timpul nașterii, însă la cei mai mulți dintre bebeluși forma capului se corectează de la sine în decurs de maxim 6 săptămâni. Dacă, după această vârstă, capul bebelușului tău rămâne asimetric, sau dacă observi o zonă turtită după această vârstă, trebuie să mergi la medicul pediatru pentru a obține o trimitere la un specialist.În cazul bebelușilor care prezintă o plagieocefalee severă se mai pot observa și alte asimetrii: au frunte proeminentă, urechile nu sunt pe aceeași linie, trăsături inegale ale feței.

Plagiocefaleea pozițională este similară ca aspect, de aceea uneori confundată cu afecțiunea numită craniosynostosis, o malformație congenitală mult mai gravă, în care una sau mai multe dintre articulațiile dintre oasele craniului, se fixează mult prea devreme, astfel capul bebelușului se deformează.

Ce anume cauzează plagiocefaleea la bebeluși?

Alt motiv obișnuit ce poate mări posibilitățile ca bebelușul să dezvolte un loc plat este poziția în timpul somnului, faptul că bebelușii stau foarte mult timp pe spate. Începând cu anii ’90 părinții sunt tot mai adesea sfătuiți să îi culce pe bebeluși pe spate ca să se reducă riscul de SIDS (este vorba de moartea bruscă a bebelușilor, fără simptome, fără cauze aparente, pur și simplu li se oprește respirația). În vreme ce, într-adevăr, acest risc s-a redus substanțial, salvând viața a sute de bebeluși, specialiștii au observat însă că s-au întețit cazurile de plagiocefalee.

Bebelușii se nasc cu craniu moale, flexibil, și atunci când dorm pe spate în fiecare noapte, capul se turtește acolo unde capul stă pe saltea. Aceasta se întâmplă cel mai adesea copiilor care au o formă comună a torticolli-ului, o condiție în care mușchiul dintr-o parte a gâtului este tare sau mai scurt, ceea ce cauzează tendința capului de a se apleca spre o parte.

De asemenea, bebelușii născuți prematur prezintă risc crescut de plagiocefalee. Alte cauze   ce pot sensibiliza bebelușii pot fi un uter contractat al mamei, sau când sunt mai mulți fetuși,  sau dacă uterul sau pelvisul mamei este mic, sau dacă există prea puțin lichid amniotic.

Terapia de repoziţionare

Mai întâi, asigură-te că bebelușul își petrece îndeajuns de mult timp pe burtă (când este supravegheat și e treaz) în timpul zilei pentru a i se întări mușchii gâtului.

Poți începe prin a-l pune pe brută timp de un minut sau două din când în când. Dacă mușchii gâtului sunt mai puternici, aceasta îi va permite să-și miște mult mai des capul în timpul somnului, astfel nu va rămâne prea mult timp într-o singură poziție.

De asemenea, doctorul îți va recomanda să alternezi poziția bebelușului în timpul somnului de pe spate pe o parte, dar să eviți partea unde este locul turtit. Îl poți forța să nu se întoarcă pe partea sensibilă, punând un prosop rulat sau o păturică în spatele lui, sau punând jucării în partea opusă zonei turtite, astfel să-l faci să privească în partea aceea.

Îl poți culca în pătuț cu capul îndreptat în sens opus zonei unde este obișnuit să privească, va fi tentat tot timpul să întoarcă privirea și capul spre zona unde este mișcare.

Mai trebuie să ai grijă să îl muți des de pe o parte pe alta în timp ce e alăptat sau hrănit cu biberonul.

În sfârșit, trebuie permanent să ai grijă la cât timp petrece bebelușul în scaunul mașinii, în cărucior, în scăunelul de hrănit, cădiță etc., oriunde își petrece bebe timpul stând cu capul sprijinit. Asigură-te că îi limitezi cât poți de mult timpul petrecut în aceste device-uri și pune-l mult timp pe burtică în timpul zilei.

Cum recunoști plagiocefaleea la bebeluși?

În multe dintre cazuri, pe lângă semnele vizibile, medicii cer o radiografie pentru a pune diagnosticul. Iar în cele mai multe dintre cazuri medicii pot să observe și chiar să îți spună ce anume a produs deformarea capului bebelușului doar uitându-se la el. O să te întrebe dacă bebelușul s-a născut cu porțiune turtită sau aceasta a apărut și a evoluat la câteva săptămâni de la naștere. Dacă medicul îți va confirma plagiocefaleea, mai întâi îți va recomanda terapia de repoziționare, ceea ce trebuie făcut înainte ca bebelușul să împlinească 6 luni.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa