Prima iarnă a bebeluşului: ghid de supravieţuire

Prima iarnă a bebelușului este poate și una dintre cele mai dificile, cu atât mai mult dacă este vorba de primul copil. Îți este frică să-l scoți afară că este prea frig și bate vântul prea tare, nu ești sigură că l-ai îmbrăcat bine, dar și că poate să răcească mult mai ușor.

Alexandra Constantin
copil afara iarna

Nu puțini sunt părinții care încep încă de la sfârșitul toamnei să-și facă griji legate de sezonul rece și posibilele răceli ale micuțului. Din fericire, există numeroase soluții care să te ajute să treci cu bine de prima iarnă a bebelușului.

Prima iarnă a bebelușului este poate și una dintre cele mai dificile, cu atât mai mult dacă este vorba de primul copil. Îți este frică să-l scoți afară că este prea frig și bate vântul prea tare, nu ești sigură că l-ai îmbrăcat bine, dar și că poate să răcească mult mai ușor.

Deși astfel de griji sunt normale, bine de știut este că plimbările pe afară aduc beneficii micuțului. „Bebelușii și părinții au nevoie de aer curat. Asta dacă nu este foarte frig afară. Plimbările îl ajută pe bebeluș să se obișnuiască mai ușor cu anotimpurile, cu ciclul noapte/zi, iar deseori îl ajută să se calmeze atunci când este agitat și plânge”, explică Erika Landau, medic pediatru și autorul cărții „The Essential Guide to Baby’s First Year”, arată www.parents.com.

Există însă precauții când vine vorba de prima iarnă a bebelușului, iar specialiștii îți spun care sunt acestea.

Prima iarnă a bebeluşului: e prea frig pentru bebeluș

Bebelușii pierd căldură mult mai repede decât adulții, iar cu cât copilul este mai mic cu atât îi este mai dificil să se încălzească când îi este rece. Bine de știut este că bebelușii nu au abilitatea de a se încălzi prin tremurat. De asemenea, ei nu au grăsimea corporală necesară pentru a se încălzi atunci când le este frig.

Kate Pittgen, director al secției de Dermatologie Pediatrică din cadrul Centrului Medical pentru Copii „John Hopkins” din Baltimore, SUA.

Îmbrăcă-l în mai multe straturi

,,Nici un părinte nu vrea ca bebelușului să-i fie rece, de aceea cei mai mulți dintre ei au tendința de a-l îmbrăca prea gros pe micuț când ies afară, mai ales pe perioada sezonului rece. Cel mai bine este să-l îmbraci cu un strat suplimentar de haine față de cum ești tu ca părinte îmbrăcat”, spune medicul pediatru Landau. Prima iarnă a bebelușului? Atunci nu ezita să cumperi haine din materiale care lasă pielea să respire, cum sunt cele din bumbac. Pentru orice eventualitate mai pui în geantă un rând de haine în plus.

Prima iarnă a bebeluşului: ideal este ca plimbările să fie scurte

Evită să-l scoți pe bebeluș afară dacă este foarte rece (la limita înghețului) sau dacă vântul este puternic. Excepție fac micile plimbări când mergi să-l pui în scaunul de mașină și înapoi. Este rece afară, dar nu bate vântul? Atunci îmbracă-l pentru plimbare cu un combinezon sau geacă groasă de iarnă, cu căciulă, mănuși, papuci mai groși, iar deasupra de el în căruț poți să pui și o păturică. Ideal este ca plimbările să fie scurte, de cel mult jumătate de oră.

Verifică din când în când bebelușul pentru a observa eventualele semne de disconfort. Îi este prea cald dacă începe să se înroșească la față, este agitat, iar pielea este caldă. Îți dai seama că-i este rece dacă are ochii înlăcrimați, este agitat, iar pielea este rece.

dr. Rallie McAlliester, coautorul cărții ,,The Essential Guide to Baby’s First Year”

„Nu degeaba iarna este numită sezonul îmbolnăvirilor. Copiii răcesc în medie de 6 până la 10 ori pe an. Iar asta deoarece sistemul lor imunitar încă nu este dezvoltat, iar ei sunt expuși la tot felul de viruși”, adaugă Wendy Sue Swanson, medic pediatru în Seattle, SUA.

Să se vaccineze cei din familie împotriva răcelii

,,Îi îndemn mereu pe părinți să facă vaccinul împotriva răcelii, a tusei convulsive, aceasta fiind și una dintre metodele prin care poate să fie protejat bebelușul de afecțiuni specifice sezonului rece. Ei sunt cel mai aproape de bebe și pot transmite ușor orice fel de problemă de sănătate”, spune dr. Sue Swanson.

Acest lucru este cu atât mai important dacă bebelușul este prea mic pentru imunizare. De exemplu, el nu poate să fie altfel protejat împotriva tusei convulsive – o boală gravă pentru această categorie de vârstă și des întâlnită pe perioada sezonului rece – până nu va face cele trei doze de vaccin la 2, 4, respectiv 6 luni.

Prima iarnă a bebeluşului: igiena mâinilor, foarte importantă

Bebelușii își bagă des mâinile în nas și în gură, de aceea este important ca ele să fie curate, lucru valabil și pentru părinți, este de părere medicul Landau. Spală mâinile bebelușului cu loțiune specială pentru el, apoi clătește cu apă caldă. Bine este și ca părinții să facă același lucru, mai ales după ce au schimbat scutecul, înainte de a-i da de mâncare micuțului sau când vin de afară.

Important este și să te ștergi bine pe mâini, mai ales că germenii se transmit mult mai ușor dacă mâinile sunt ude. De ajutor sunt și soluțiile dezinfectante pentru mâini care conțin o cantitate mai mare de alcool. ,,Alcoolul se evaporă destul de repede, așa că nu trebuie ca părintele să-și facă griji că-l expune pe bebeluș”, este de părere Bernard Cohen, profesor de dermatologie pediatrică la Centrul Medical pentru Copii ,,John Hopkins”.

Atenție la temperatura din casă

Prima iarnă a bebelușului? Atunci trebuie să știi că încălzirea locuinței poate face ca umiditatea din încăpere să scadă, aerul să fie uscat, iar acest lucru să afecteze pielea delicată a bebelușului. „Pentru a evita acest lucru este bine ca temperatura din încăperi să fie menținută între 21 și 23 de grade Celsius. Aceasta este și temperatura ideală pentru când micuțul doarme.

Nu doar că nu este afectată pielea lui, ci se reduce și riscul de apariție a sindromului de moarte subită la sugari”, sugerează medicul Kate Pittgen. Bine este ca pe timpul nopții să-l îmbraci pe bebeluș într-o salopetă, apoi să folosești un sac de dormit. La fel de importantă este și umiditatea din încăpere (ideal este să fie între 40 și 60%). Poți afla ușor nivelul acesteia cu ajutorul unui higrometru. În funcție de rezultat poți să optezi pentru folosirea unui dezumidificator sau a unui umidificator.

Prima iarnă a bebeluşului: cât de des să-i faci baie

„Recomand părinților să facă baie bebelușului la 2-3 zile, iar asta pentru a putea să prevină uscarea pielii, dar și posibilele iritații”, explică medicul Cohen. Apa de baie este bine să aibă 38-39 de grade, dar cel mai la-ndemână este ca părintele să o verifice cu cotul (să se simtă caldă, dar nu fierbinte). Indicat este și ca baia să nu dureze mai mult de 10 minute în cazul nou-născutului.

Dacă apa este prea caldă sau baia durează prea mult apare riscul de deshidratare la nivelul pielii. Pielea pierde mult mai ușor uleiurile naturale, iar acest lucru poate afecta derma. ,Unii copii nu au deloc nevoie de hidratare, în timp ce la alții pielea are tendința de a usca mai mult. Astfel de produse nu sunt indicate doar înainte de ieși din casă, ci și după ritualul de baie.

Kate Pittgen, pediatru

Risc de „nas rece la bebeluși” și alte mituri de iarnă demontate de specialiști

Tradiția spune că un nas rece la bebeluși ți-l bagă în spital și alta nu! Sau că trebuie să-l înfofolești bine când îl scoți iarna afară! Bine, tradiția spune multe, asta nu înseamnă că sunt și adevărate! Hai să vedem care sunt cele mai răspândite mituri de sezon și ce ar trebui să faci (sau să NU faci) de fapt!

„Fă căldură mare în camera copilului că-i îngheață nasul!”

  • În camera sugarului şi a copilului mic (până la 3 ani) temperatura, în timpul sezonului rece, trebuie să varieze între 22 şi 23 de grade, fără a depăși aceste valori.
  • Copilul va fi îmbrăcat cu un body și  cu o salopetă de bumbac, cu botoşei şi NU trebuie să poarte căciuliţă.
  • Camera trebuie aerisită de 3 ori pe zi, câte 10 minute. Cel mai bine este ca în timpul aerisirii să-l scoți pe pe cel mic din cameră, urmând să-l readuci la 10 minute după ce ai închis geamurile.
  • Pentru copiii mai mari, 3-6 ani, temperatura optimă din încăpere este un pic mai mică, oscilând între 20 şi 22 de grade.

„Cine nu se înfololeșe, răcește!”

  • Copilul înfofolit va transpira şi va fi mai sensibil la frig.
  • Frigul în sine nu produce bolile specifice sezonului rece, dar le favorizează prin scăderea rezistenţei organismului.
  • Trei rânduri de haine (bluză și pantalonaș de bumbac, pulovăraş și un pantalon gros sau o salopetă şi o haină groasă) şi o singură căciuliţă groasă pe cap oferă copilului tău protecţia maximă împotriva frigului.
  • Cizmulițele, mănușile groase și fularul nu trebuie să lipsească.
  • Regula este că micuții, datorită vitezei mari de pierdere a căldurii, trebuie să fie tot timpul îmbrăcați iarna cu un strat de haine în plus față de adulți.
  • Dacă tu ai nevoie de 3 straturi de haine pentru a te simți confortabil termic, copilul va avea nevoie de 4.
  • Firește că supraîncălzirea trebuie evitată, dar este important ca micuțul să fie îmbrăcat adaptat condițiilor termice de afară.

„Dă-i să mănânce mai mult și mai gras să reziste la frig!”

  • Copilul nu trebuie să mănânce mai mult și nici mai consistent doar pentru că este iarnă.
  • În casă temperatura  este una care nu determină o intensificare a proceselor catabolice pentru menținerea normală a temperaturii corpului, iar atunci când iese afară, copilul este bine îmbrăcat.
  •  Oferă-i o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume.
  • Produsele lactate, oul și carnea nu trebuie să lipsească din farfurioara micuțului.
  • Evită, ca și până acum, excesul de zaharuri concentrate, sucuri cumpărate de-a gata, margarină, brânză topită și mezeluri.

„Dacă îl doare în gât, dă-i un ceai fierbinte, că-i trece!”

  • Nimic nu este mai dureros decât să bei un ceai fierbinte când ai gâtul inflamat.
  •  Poate ți se pare ciudat, dar, în timpul episoadelor de angină, când copilul are gâtul roșu și se plânge că-l doare, refuzând adesea să mănânce, cel mai potrivit este să-i dai, în primele zile, iaurturi, compot la temperatura camerei, lapte neîncălzit, supă de legume la o temperatură potrivită.
  • Ceaiul cu miere și lamâie este excelent, cu o singură condiție: să nu fie fierbinte.
  • Chiar dacă nu are gâtul roșu, evită să-i dai alimente excesiv de calde.
  • Temperatura ridicată a alimentelor lezează mucoasa gurii și a esofagului.

„Ține-l în casă, nu vezi că e frig?!”

Copiii, chiar și cei foarte mici, pot ieși afară iarna, cu câteva condiții:

  • Să nu bată vântul, să nu fie furtună sau temperaturi foarte scăzute.
  • Nu scoate afară copilul de până la un an dacă temperatura este mai mică de minus zece grade.  O plimbare de 10-15 minute chiar când termometrul a coborât sub 0 grade îi va face bine micuțului tău.
  • Copiii între 3 şi 6 ani pot sta afară, iarna, cam 2-3 ore. Dacă temperatura oscilează în jurul a minus zece grade, o oră de joacă este suficientă.
  • Îmbracă-l gros, dar nu exagera (trei rânduri de haine şi o căciuliţă groasă sunt suficiente).
  • Nu-l lăsa să iasă afară dacă este bolnav, oricât de mult te-ar ruga. Sensibilitatea organismului este foarte mare, iar rezistenţa foarte redusă.

„I-au înghețat picioarele copilului, bagă-le în apă fierbinte!

  • Copiii sunt foarte expuși la producerea degerăturilor, pe de o parte pentru că pierd repede căldură și pe de altă parte pentru că renunță foarte greu la joc pentru a se reîncălzi. 
  • Extremitățile (mâinile, picioarele, nasul, urechile) sunt cele mai expuse la producerea de degerături. Partea corpului expusă la frig va deveni roșie, va începe să se umfle, să fie dureroasă. Dacă expunerea continuă, există riscul de lezare a straturilor profunde, cu apariția de bășici, ca și când ar fi fost arsă.
  • Dacă micuțul tău a stat afară până i-au înghețat picioarele, care au devenit extrem de roșii și dureroase, tot ce trebuie să faci este să începi să-i încălzești treptat tălpile.
  • Este total greșit ca reîncălzirea să se producă brusc, în apă fierbinte sau să începi să-i freci picioarele. Poți începe prin a-i schimba șosetele, apoi să-i  învelești picioarele într-o pătură. Astfel se vor încălzi treptat.
  • Firește că aceleași reguli se aplică și pentru mâini sau restul corpului. Reîncălzirea se poate face și cu apă, dar călduță, niciodată fierbinte. Pentru că degerătura determină o diminuare importantă, temporară, a sensibilității, este de preferat să nu folosești reîncălzirea cu apă. Micuţul nu va putea să zică dacă apa este prea fierbinte sau nu.

Pentru a preveni apariția degerăturilor este important ca cel mic să revină periodic în casă pentru reîncălzire și pentru schimbarea șosetelor și mănușilor ude.

Totul despre mame recomandă: 

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa