Șase idei preconcepute despre îngrijirea bebelușilor

Veronica Guzun, redactor

Apariția bebelușului aduce cu sine griji și bucurii în egală măsură. Lipsa de experiență, dezinformarea și abundența de sfătuitori bine intenționați, dar necalificați pot fi factorii care creează confuzie în mintea mamei care încearcă să-și îngrijească bine copilul. Iată câteva dintre ideile preconcepute privind îngrijirea bebelușilor, sugerate de ivona.bigmir.net.

1. Trebuie să ungi cu cremă fundulețul bebelușului de fiecare dată când îi schimbi scutecul.
Dacă țineți copilul fără scutec 1-2 ore pe zi, îl schimbați rapid după fiecare scaun, iar pielea nu are nicio leziune sau roșeață, atunci nu este necesar să folosiți cremă la fiecare schimbare de scutec.

2. Bebelușul trebuie spălat zilnic cu săpun
Un copil mic nu se murdărește atât de tare încât să necesite spălare cu săpun în fiecare zi. Săpunul usucă pielea, poate irita și spală stratul protector de pe piele. Apa este suficientă pentru baia zilnică, iar la săpun puteți apela de 2-3 ori pe săptămână.

3. Iritația nu e un motiv de îngrijorare
Uneori, mamele nu bagă în seamă înroșirile pielii în zonele pliurilor și consideră că este un fenomen normal. Însă orice iritație este o sursă de disconfort pentru copil. Este important să stabiliți cauza oricăror semne apărute pe corpul bebelușului. Printre factorii iritanți pot fi căldura, umezeala, fricțiunea, lipsa circulației aerului, scutecul, crema, sau igiena insuficientă.

4. Bebelușii alăptați au nevoie să bea apă
Dacă un copil e alăptat la cerere, atunci el nu are nevoie de apă. Cercetările au demonstrat că un bebeluș elimină apa mult mai încet decât un adult. De aceea, o hidratare excesivă poate să îi solicite rinichii mai mult decât e necesar.

5. Copilul începe să meargă la un an
Părinții devin foarte îngrijorați dacă copilul lor nu merge la vârsta de un an. Există studii care arată că sunt copii care nu încep să meargă decât de la un an și jumătate, ceea ce nu le afectează cu nimic dezvoltarea ulterioară. O vizită la pediatru și ortoped este binevenită pentru liniștea părinților.

6. Copilul trebuie învățat să facă la oliță imediat ce începe să meargă
Mamele neexperimentate, care le ascută pe mamele și bunicile lor, adesea încep obișnuirea copilului cu olița încă de la 3-4 luni. În prezent, specialiștii recomandă ca un copil să fie așezat la oliță în momentul în care poate înțelege ce anume i se cere și poate anunța ce nevoi are. De regulă, acest moment vine în jurul vârstei de 2 ani, 2,5 ani.

totul despre mame recomandă:

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook! Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa