Sunetele albe care liniștesc un bebeluș agitat

Ramona Dinescu

Sunetele diverse sunt menite să atragă atenția unui bebeluș și să-i schimbe radical preocupările de moment. Printre acestea se numără și sunetele albe, care pot liniști un copil agitat.

Un bebeluș plânge mult, dar niciodată fără motiv. Pentru el, tot ce îl înconjoară este nou și trebuie descoperit. Un nou-născut plânge în special din cauză că nevoile primare nu-i sunt satisfăcute, adică plânge de foame, de somn, că are scutecul murdar și din cauză că-l doare ceva. Dacă primele trei probleme se pot rezolva relativ repede, atunci când îl doare ceva, de obicei burtica din cauza colicilor, este mai greu de intervenit și calmat. Îmi amintesc perfect că, atunci când copiii mei plângeau din cauza colicilor, mă simțeam complet neputincioasă. Însă, cu timpul, am început să deslușesc plânsul de colici și m-am înarmat cu mai multe soluții pe care le-am încercat.

De ce plâng bebelușii din cauza colicilor?

Cea mai recentă teorie a oamenilor de știință, devenită extrem de populară, este aceea că principala cauză o reprezintă un sistem nervos insuficient dezvoltat și imatur.

Conform Dr. Cherie Stirewalt, specialist pediatru în tratarea colicilor, bebelușii se nasc cu următoarele capacități de supraviețuire moștenite: strănutul, suptul, înghițitul și plânsul.

Majoritatea bebelușilor sunt capabili să plângă dintr-un motiv anume, iar apoi să se liniștească singuri. Aceștia sunt copii care dorm bine și sunt „ușor de crescut”. Ei stau trezi o perioadă de timp pentru a învăța și a accepta stimuli. Apoi adorm pentru a-și recăpăta energia de care au nevoie pentru a mai acapara niște stimuli.

Din păcate, un bebeluș care suferă de colici nu este așa „ușor de crescut”. Sistemul lui nervos este supraîncărcat cu toate semnele și sunetele noii lumi în care se află. Și, până seara, ajunge suprastimulat. Atunci începe plânsul. Odată ce încep să plângă, își dezactivează mecanismul ce le spune să se calmeze singuri. Majoritatea mamelor spun despre copiii lor că par că se luptă ca să adoarmă. Nu vor să doarmă în timpul zilei și odată adormiți , se trezesc repede. Acești bebeluși nu au niciodată timp pentru a se recupera în urma stimulării primite în timpul pauzelor de somn.

Dacă acesta este și cazul tău, Dr. Cherie Stirewalt, autoarea site-ului colic-baby-bootcamp.com, te sfătuiește să încerci să reduci stimulii ce pot ajunge la cel mic și să încerci să recreezi un mediu asemănător cu cel din uter.

Sunetele mai puternice pe care copilul le auzea erau cele create de fluxul sanguin ce trecea prin placentă. Acest zgomot, susțin specialiștii, este puțin mai tare decât cel făcut de un aspirator.

Sunetele liniștitoare

Există multe obiecte în jurul casei ce pot fi de mare ajutor în calmarea unui copil care este agitat din cauza colicilor și care dorește să doarmă. Mulți bebeluși pot fi liniștiți de sunete ritmice, monotone, terne, ascuțite, care se repetă cu 6-70 de pulsații pe minut. Iată 10 obiecte pe care ai putea să le încerci:

1.       Un duș care curge

2.       Un ventilator

3.       Mașina de spălat vase în timp ce funcționează

4.       Mașina de spălat rufe

5.       Un ceas ce ticăie destul de tare

6.       Ventilatorul de la baie

7.       Un metronom cu 60 de bătăi pe minut

8.       Un aparat de radio care nu prinde nici un canal

9.       Televizorul pe „putrici” – fără să emită nici un canal

10.   Muzică jazz ușor de ascultat.

În timp ce copilul ascultă aceste sunete ritmice, este indicat ca părinții să reducă lumina și să creeze un mediu confortabil pentru copil. Amintește-ți că încerci să recreezi sentimentul pe care bebelușul îl avea în uter.

În sfârșit, vei vedea că este adevărat ce ai citit și anume că și aceste colici se sfârșesc. Pe măsură ce copilul crește, iar creierul său crește și el, toate circuitele și legăturile neuronale încep să se maturizeze, iar cel mic învață care sunt uneltele necesare pentru a scăpa de probleme. Colicii ar putea dura până la 3-4 luni, iar sunetele albe pot fi un mijloc eficient de liniștire.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa