Suzeta – argumente pro și contra

Anca Vlad
suzeta

Sunt puțini bebelușii care refuză suzeta ca mijloc de ”împăcare”, de relaxare în numeroasele situații stresante care se ivesc după primul contact cu lumea. La fel de puțini sunt și cei care ajung să renunțe de bună voie la ea. Ironia sorții e că micuța bucățică din silicon iscă dintotdeauna controverse.

Fiecare are dreptul la o opinie, dar dacă vei nimeri într-un grup de mame și se va deschide acest subiect (cu siguranță se va întâmpla) e bine să știi că există argumente pro și contra, așa că-și poți susține mai ușor punctul de vedere. Noi îți prezentăm o parte dintre aceste argumente, așa cum au fost ele expuse de Fatherly.com.

Argumente pro

Atunci când suge, copilul se calmează și se relaxează. Cum nu au întotdeauna la dispoziție sânul mamei, unii se mulțumesc cu suzeta. Din acest motiv e bine să ai una la îndemână pentru următoarele tipuri de situații.

  • Agitația. Suzeta îi poate distrage atenția și-l poate calma atunci când e supărat
  • Somnul. Copilul care se trezește apelează deseori la suzetă. Aceasta îl calmează și-l ajută să adoarmă din nou. Prin extensie, te lasă și pe tine să dormi.
  • Sindromul Morții Subite la bebeluș. Deși nu știu exact de ce, medicii afirmă că bebelușii care țin suzetă în gură sunt mai puțin expuși sindromului Morții Subite la bebeluș. Una dintre teorii este aceea că suzeta imobilizează limba.

Găsești o serie de suzete drăguțe pe care le poți comanda de aici.

Argumente contra

Tetinele imită sânul matern, dar bineînțeles că bebelușii nu știu ce înseamnă asta. Din această cauză, pot avea probleme atunci când este vorba despre un sân real sau când trebuie să renunțe la cel fals. Iată ce necazuri poate cauza suzeta:

  • Probleme de alăptare. Suzetele sunt cauza înțărcării timpurii. Ca să primească lapte din sân, bebelușul trebuie să depună efort, pe când din tetină vine aproape singur. Adeptele suzetelor le sfătuiesc pe tinerele mămici să-i dea copilului suzeta abia după câteva săptămâni de alăptare.
  • Probleme dentare. Folosirea suzetei după vârsta de doi ani poate crește riscul malformațiilor maxilarului. Nu vrei s-o apuci pe calea aceea, decât dacă vrei să-ți ajuți dentistul să-și cumpere o mașină de lux.
  • Dependența: Sfârcurile sunt minunate, chiar dacă sunt false, și dau dependență. Atunci când decizi că e timpul ca bebelușul tău să renunțe la suzetă, așteaptă-te la vreo două săptămâni de plânsete și bătut din picioare

Care e modul cel mai potrivit de a folosi suzeta

Dacă recurgi la tetină, atunci e bine să știi câteva lucruri:

  • Folosește-o abia după ce te asiguri că micuțul s-a obișnuit să se hrănească la sân.
  • Schimb-o cu regularitate, ca să te asiguri că eviți anumite boli și mai ales infecțiile la ureche.
  • Nu o „șterge” în gura ta. E grețos!
  • Fierbe-o ca să o dezinfectezi; evită detergenții.
  • Nu-ți forța copilul s-o folosească!

În fine, e important să te asiguri că micuțul renunță la ea undeva între doi și patru ani. Cu cât o folosește mai mult, cu atât va deveni mai dependent de ea.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa